Uz tradicionalna obiteljska druženja za vrijeme blagdana ono što uglavnom svakog dodatno posebno veseli su mirisi koji se uoči Uskrsa šire domovima u Hrvatskoj. Domaćice užurbano pripremaju kolače za blagdanski stol kako bi razveselile svoje obitelji slatkim zalogajima nakon doručka i ručka.
Tradicije i običaji diljem zemlje različiti su kao i ukusi o kojima se, poznato je, ne raspravlja. No postoje neki recepti koji se samo po sebi nametnu gotovo svakih bladgana, pa tako i pred Uskrs. Neki zbog jednostavnosti pripreme, neki zbog tradicije, a neki jednostavno zato što ih najviše vole oni najmlađi.
Na kraju cijele priče najbitnije je da se obitelj okupi, provede lijepo zajedničko vrijeme i uživa u zajedničkim trenucima, ali ako usput zamiriše nešto od slastica za koje vam u nastavku predlažemo recepte sigurni smo da se nitko neće buniti.
Recept za čupavce iz bakine kuhinje
Čupavci su pravi blagdanski klasik koji se neizostavno nađu na blagdanskom stolu. Omiljeni među svim generacijama, a svi koji su barem jednom pripremali ove sočne zalogaje znaju da su jednostavni za pripremu.
Recept za rafaelo kuglice gotove za 15 minuta
Rafaelo kuglice su slastica koja će oduševiti sve ljubitelje kokosa, a njihova priprema je brza i jednostavna. Spoj kremastog punjenja, hrskavih lješnjaka (ili badema) i kokosove ljuske čini ih neodoljivim zalogajem.
Recept za domaću orahnjaču
Bilo da je pečena u obliku rolade ili kao savršeno upleten pletenac, orahnjača je slastica koja nikada ne izlazi iz mode. Tajna izvrsnog okusa ove rolade dolazi iz punjenja napravljenog od oraha, a tijesto je često aromatizirano koricom limuna ili naranče.
Recept za domaću makovnjaču
Makovnjača je jedan od blagdanskih klasika za svaki stol. Vole ju i mladi i stari stoga nije ni čudo što brzo nestane s tanjura. Kako biste vi i vaši voljeni uživali u makovnjači i nakon blagdana, najbolje je ispeći ovaj kolač naveliko.
Recept za dalmatinske fritule bez jogurta
Fritule su svojevrsni simbol blagdana i posta. Možete ih lako pripremiti kod kuće uz ovaj jednostavni recept.
Recept za cheesecake
Deserti koji se pripremaju bez pečenja favoriti su mnogim kuharima, a jedan od najomiljenijih je svakako cheesecake. Ako ovog Uskrsa želite dašak svježine za svojim stolom, cheesecake je obavezan dio.
Recept za međimursku gibanicu
Međimurska gibanica, savršen spoj četiriju nadjeva u jednom receptu, mnogo je više od običnog kolača. Kolač koji je postao simbol međimurske kuhinje i sjeverne Hrvatske, jedna je od najpoznatijih slastica ovog kraja koja - spravljena prema tradicionalnom receptu - još uvijek krasi blagdanske stolove.
Recept za londonere
Iako su londoneri kolači za svaku prigodu, posebno ih volimo za svečana i obiteljska okupljanja, jer će u njima uživati apsolutno svi. Poznati su po svojoj bogatoj teksturi i savršenom balansu okusa između slatkog prhkog tijesta, kiselkaste marmelade i hrskavog sloja oraha.
Recept za starinsku bajaderu
Bajadera je popularna slastica kroz cijelu godinu, a posebno se koristi u svečanim prigodama. No umjesto da kupujete bajaderu, možete ju sami napraviti kod kuće.
Recept za lažnu mađaricu
Jedan od najjednostavnijih recepata za kolač definitivno je lažna mađarica. Bilo da ju radite s pudingom ili vrhnjem, s mliječnom ili crnom čokoladom, lažna mađarica kolač je koji se radi s čim god da imate kod kuće.
Recept za savršene žarbo kocke
Žarbo kocke ili žarbo šnite jedan su od onih kolača koje ste možda i pekli jednom u životu, ali niste znali da se tako zovu. Postupak pripreme nije prekompliciran, a ako imate oraholjupce u stanu, obožavat će ovaj kolač.
Recept za starinsku medenu pitu
Najbolja medena pita je ona starinska koja vraća u djetinjstvo. Postoje brojni recepti kako napraviti dobru medenu pitu, no mi smo našli pravi starinski.
Recept za ukusnu slatku salamu
Slatka salama jedna je od starinskih blagdanskih klasika. Ono što ju čini posebno popularnom je činjenica da ne zahtijeva ni minute pečenja - samo trebate skuhati punjenje, zarolati oblatnu i pustiti da se ohladi.
Recept za pincu
Pinca, poznata i kao sirnica, jedno je od najslađih uskrsnih jela. Posebno je popularna u Dalmaciji, Istri i nekim dijelovima Primorja i najčešće se jede za doručak na sam Uskrs.
Recept za rožatu
Rožata ili rozata, jedna je od omiljenih slastica kojoj je teško odoljeti nakon tradicionalnog dalmatinskog ručka. Jednostavno se priprema, specifičnog je okusa. Kao desert poslužuje se uz šlag ili topli preljev od čokolade.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Jednostavno, a drugačije: Recept za rižoto od bundeve s mascarponeom