Deserti koji se pripremaju bez pečenja favoriti su mnogim kuharima, a jedan od najomiljenijih je svakako cheesecake. Ako ovaj Uskrs želite dašak svježine za svojim stolom, cheesecake je obavezan dio. Možete ga ukrasiti malim čokoladnim jajima ili keksićima u obliku zečeva za taj poseban uskrsni osjećaj. Ali prije ukrašavanja, treba napraviti sami kolač. Naravno, postoje instant smjese za cheesecake, ali ako je već sve drugo domaće, zašto ne bi i ovaj kolač bio?
Pripremili smo tri različita recepta za cheesecake.
Klasični cheesecake recept
Skoro sve slastičarnice u svojoj ponudi imaju cheesecake iz očitog razloga - ovo je jako jednostavan kolač koji je istovremeno lagan i bogat. Nije presladak i nema nepotrebne dodatke, samo krema i podloga. Takav je i recept za ovaj klasičan cheesecake.
Klasični cheesecake sastojci za podlogu:
- 250 g digestive keksa (ili sličnih)
- 125 g maslaca sobne temperature
Klasični cheesecake sastojci za nadjev:
- 750 g mliječnog namaza
- 150 g milerama
- 3 manja jaja
- 175 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 žlica gustina
- 2 žlice soka od limuna
Klasični cheesecake priprema:
- Usitnite kekse (možete ih malo zdrobiti valjkom) i pomiješajte s maslacem dok ne dobijete homogenu smjesu. Utisnite tu smjesu ravnomjerno u dno kalupa za tortu. Stavite u hladnjak da se stegne.
- U velikoj zdjeli dobro izmiješajte mliječni namaz, mileram, jaja, šećer, vanilin-šećer, gustin i sok od limuna dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
- Prelijte nadjev preko ohlađene podloge. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta. Cheesecake je gotov kad rubovi lagano porumene, a sredina još malo podrhtava – ohladi se tijekom pečenja.
- Kad je gotov, pustite cheesecake da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak najmanje 4 sata, idealno preko noći, prije posluživanja.
Cheesecake bez pečenja recept
Još jednostavniji i brži je recept za cheesecake bez pečenja. Neodoljivo kremast i savršeno lagan kolač spreman je za čas, a jedino što uzima vrijeme je čekanje da se stisne u hladnjaku. No ako pripremite večer prije, samo ga ostavite da se stisne preko noći i nemate brige.
Cheesecake bez pečenja sastojci za podlogu:
- 250 g keksa (usitnjenih)
- 125 g maslaca (otopljenog)
Cheesecake bez pečenja sastojci za nadjev:
- 500 g krem sira (sobne temperature)
- 150 g šećera u prahu
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 ml vrhnja za šlag (hladnog)
- 200 ml kiselog vrhnja
Cheesecake bez pečenja priprema:
- Pomiješajte usitnjene kekse s otopljenim maslacem i utisnite smjesu ravnomjerno u dno kalupa (najbolje sa odvojivim rubom). Stavite u hladnjak da se stegne.
- U velikoj zdjeli izmiksajte krem sir sa šećerom, limunovim sokom i vanilijom dok ne dobiješ glatku smjesu. U drugoj zdjeli umutite hladno vrhnje za šlag u čvrsti snijeg. Nježno umiješajte snijeg u smjesu od krem sira, a potom dodaj i kiselo vrhnje.
- Prelijte nadjev preko ohlađene podloge i poravnaj površinu. Pokrijte kalup folijom i stavi u hladnjak najmanje 6–8 sati, idealno preko noći, da se cheesecake dobro stegne.
- Prije posluživanja pažljivo izvadite cheesecake iz kalupa i poslužite.
Cheesecake s bijelom čokoladom i malinama
Nešto drugačiji cheesecake je onaj s nadjevom od bijele čokolade i malina. Ovaj kolač djeluje sofisticirano i bit će idealan dodatak stolu ako imate goste koje želite impresionirati svojim kulinarskim umijećem. Uz maline, možete dodati i drugo šumsko voće po želji.
Cheesecake s bijelom čokoladom i malinama sastojci za podlogu:
- 200 g digestive keksa (ili sličnih keksa)
- 100 g otopljenog maslaca
- 2 žlice šećera
Cheesecake s bijelom čokoladom i malinama sastojci za nadjev:
- 600 g krem sira (sobne temperature)
- 200 g bijele čokolade (otopljene)
- 150 g šećera
- 3 velika jaja
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica vanilije (ili ekstrakta vanilije)
Cheesecake s bijelom čokoladom i malinama sastojci za dekoraciju:
- 150 g smrznutih malina

Cheesecake s bijelom čokoladom i malinama priprema:
- Usitniti kekse u blenderu ili ih zdrobiti uz pomoć valjka. Pomiješajte s otopljenim maslacem i šećerom, pa smjesu utisni u dno kalupa za tortu (promjera oko 22–24 cm). Stavite u hladnjak da se stegne.
- U većoj zdjeli umutiti krem sir i šećer dok ne postane gladak.
- Umiješajte otopljenu bijelu čokoladu, a zatim dodajte jaja, jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte vrhnje za šlag i vaniliju. Kad smjesa bude homogena, izlijte je preko podloge.
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 50 minuta. Cheesecake je gotov kad rubovi lagano postanu zlatni, a sredina još malo podrhtava – ohladi se tijekom pečenja. Po želji možete staviti kalup u veću posudu s malo vruće vode kako bi se ravnomjernije pekao – metoda "water bath".
- Pustite cheesecake da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak najmanje 4 sata, idealno preko noći.
- Prije posluživanja izvadite maline iz zamrzivača i operite ih pod vrućom vodom par sekundi. Zatim stavite na cheesecake.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Uskrsna košarica nezamisliva je bez mladog luka, a ove godine ima ga u izobilju