KLASIK /

Peče se naveliko. Imamo recept za domaću makovnjaču kao da ju je baka radila

Image
Foto: Pexels

Ukusni zalogaji maka u makovnjači i pahuljasto tanko tijesto zadovoljit će svakog ljubitelja maka

27.11.2024.
4:07
Pexels
VOYO logo

Makovnjača je jedan od blagdanskih klasika za svaki stol. Vole ju i mladi i stari stoga nije ni čudo što brzo nestane s tanjura. Kako bi vi i vaši voljeni uživali u makovnjači kroz cijelu zimu, najbolje je ispeći ovaj božićni kolač naveliko.

Image
OD MORA DO STOLA /

Petak je dan za ribu, a mi vam donosimo recept za najukusniji bakalar na bijelo

Image
OD MORA DO STOLA /

Petak je dan za ribu, a mi vam donosimo recept za najukusniji bakalar na bijelo

Recept za makovnjaču

Postoji nekoliko varijanti makovnjače, a glavna razlika leži u vrsti tijesta. Tradicionalno, makovnjača se priprema s dizanim tijestom, ali se može napraviti i od prhkog tijesta. Obje verzije su jednako ukusne, ali s obzirom na godišnje doba, zimi obično biramo onu s dizanim tijestom, dok je proljeće idealno za laganu i prhku verziju. Mi smo pripremili recept za makovnjaču sa dizanim tijestom koja će biti dovoljna za šest rolada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Makovnjača sastojci za tijesto:

  • 1,2 kg brašna
  • 5 jaja
  • sitno naribana korica 1 limuna
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • oko 10 žlica šećera
  • 50 g svježeg kvasca
  • 10 žlica ulja
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje, umućeno (za premaz)

Makovnjača punjenje:

  • 800 g mljevenih sjemenki maka
  • 300 ml vrućeg mlijeka
  • jedan i pol šalica šećera
  • vanilija

Makovnjača priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa šećerom.
  2. Svježi kvasac otopite u malo toplog mlijeka i dodajte u smjesu s brašnom.
  3. Dodajte jaja i ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, koricu limuna i ulje te sve zajedno promiješajte.
  4. Mijesite dok ne postane glatko. Pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 1 sat na sobnoj temperaturi.
  5. Pomiješajte mljevene orahe sa šećerom i vanilijom, te ostavite sa strane.
  6. U zasebnoj zdjeli mak prelijte vrućim mlijekom, dobro promiješajte i ostavite da se potpuno ohladi.
  7. Kad se dovoljno ohladi, dodajte šećer i vaniliju te promiješajte.
  8. Zagrijte pećnicu na 150C. Zamijesite tijesto i podijelite na 6 jednakih dijelova.
  9. Svaki komad tijesta razvaljajte u pravokutnik, dugačak oko 30 cm. Možete koristiti ulje ako je tijesto ljepljivo.
  10. Pokrijte tijesto s 1/3 smjese maka ili oraha, ostavljajući nepokriveno 1cm sa svake strane.
  11. Zarolajte i stavite na podmazan pleh.
  12. Umutite jaje i prođite njima po svakoj roladi.
  13. Pecite 40-45 minuta dok ne porumeni.

POGLEDAJTE VIDEO: Sreli smo Djeda Božićnjaka u čarobnom hrvatskom selu: Postavili smo mu pitanja koje sve zanima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
antonia bilic
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo