Pinca, poznata i kao sirnica, jedno je od najslađih uskrsnih jela. Posebno je popularna u Dalmaciji, Istri i nekim dijelovima Primorja i najčešće se jede za doručak na sam Uskrs. Tradicionalno na vrhu ima oblik križa i komadiće šećera ili listiće badema.
Istražili smo kako se radi najsočnija sirnica i u čemu je tajna.
Najsočnija sirnica
U dućanima već postoje gotove, no pravi je gušt napraviti vlastitu domaću pincu. Postupak je jednostavan, ako znate napraviti kruh, znat ćete i ovo. Razlika je u sastojcima kao i punjenju, a i nadjevu. Naravno, kao i sve, ovaj recept možete prilagoditi svom ukusu, no ako želite istinski tradicionalnu sirnicu, savjetujemo da se držite popisa sastojaka i postupka pripreme.
Uskrsna pinca sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 1 suhi kvasac
- 550 g glatkog brašna
- 50 ml ulja
- 3 žumanjka
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 2-3 prstohvata soli
- korica 1 limuna
- korica 1 naranče
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 veća sitno naribana jabuka

Uskrsna pinca priprema:
- U posudu za miješanje odmah dodajte sve sastojke pa zamijesite tijesto.
- Mijesite ga barem pet minuta kako bi postalo glatko i samo se odlijepilo od posude.
- Naribajte jabuku na sitni ribež i sve povežite, a zatim zamiješano tijesto prebacite u blago nauljenu posudu i ostavite da se diže oko tri sata na toplom.
- Kada se tijesto diglo, ponovno ga treba premjesti i podijeliti na dva jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle i stavite pince na tepsiju, a zatim ih premažite razmućenim jajem.
- Kada je tijesto spremno, na samom vrhu ga razrežite u obliku križa i po želji pospite listićima badema ili komadićima šećera.
- Ostavite tijesto tako spremno da naraste barem još sat vremena.
- Nakon što se još jednom diglo, tijesto premjestite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva te ostavite da se peče oko 45 minuta.
- Kada porumene, prekrijte ih masnim papirom kako ne bi izgorjele.
- Nakon 45 minuta provjerite vilicom je li tijesto pečeno. Zatim ih možete ih izvaditi iz pećnice. Neka se malo ohlade i spremne su za jelo.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Jednostavno, a drugačije: Recept za rižoto od bundeve s mascarponeom