Međimurska gibanica, savršen spoj četiriju nadjeva u jednom receptu, mnogo je više od običnog kolača. Kolač koji je postao simbol međimurske kuhinje i sjeverne Hrvatske, jedna je od najpoznatijih slastica ovog kraja koja - spravljena prema tradicionalnom receptu - još uvijek krasi blagdanske stolove diljem Hrvatske. Ako želite da se međimurska gibanica nalazi i na vašem uskrsnom stolu, pronašli smo recept koji neće razočarati.
Međimurska gibanica - recept
Kao i kod svih gibanica, osnovni sastojak ove bit će listovi ili kore tankoga tijesta. Možete kupiti gotove kore ili ih sami pripremiti, bitno je samo da ih imate dovoljno za pet slojeva, koliko se koristi u ovom receptu. Osim kora, trebat će vam i sastojci za četiri nadjeva: svježi sir, jabuke, orasi i mak. Po želji možete dodati i druge dodatke, poput grožđica.

Međimurska gibanica - sastojci za slaganje kora:
- 500 g gotovih kora za savijače (1 pakiranje - 10 kora)
- 100 ml ulja (ili otopljenog maslaca)
- 100 ml mineralne vode
Međimurska gibanica - sastojci za nadjev od maka:
- 150 g mljevenog maka
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin-šećer
- 2 žlice šećera
Međimurska gibanica - sastojci za sirni nadjev:
- 400 g svježeg kravljeg sira
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice šećera
Međimurska gibanica - sastojci za jabučni nadjev:
- 3 srednje jabuke, naribane
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice šećera
Međimurska gibanica - sastojci za orahov nadjev:
- 150 g mljevenih oraha
- 2 žlice šećera
- Malo mlijeka (samo da se smjesa poveže)
Međimurska gibanica - sastojci za premaz:
- 1 kiselo vrhnje (180 ml)
- 1 jaje
Međimurska gibanica - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite pravokutni pleh (otprilike 20x30 cm). Obložite ga papirom za pečenje ili premažite maslacem.
- U lončiću zakuhajte mlijeko sa šećerom i vanilin-šećerom, dodajte mak, kratko prokuhajte (1–2 minute) i ostavite da se ohladi.
- U zasebnim posudama pomiješajte sastojke za sirni, jabučni i orahov nadjev. Orahe po potrebi povežite s malo mlijeka da nadjev ne bude presuh.
- Pomiješajte ulje i mineralnu vodu za premazivanje kora, a zatim slažite gibanicu u slojevima.
- Stavite 2 kore, premažite ih uljem i mineralnom vodom.
- Ravnomjerno rasporedite makov nadjev.
- Stavite opet 2 kore, premažite, zatim sirni nadjev.
- Ponovite s korama, jabučnim nadjevom, pa ponovno s korama i orahovim nadjevom.
- Završite s 2 kore na vrhu, također premazanima.
- Napravite završni premaz: umutite kiselo vrhnje s jajetom i premažite cijeli gornji sloj gibanice.
- Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40–45 minuta, dok površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Ohladite prije rezanja, zatim pospite šećerom u prahu i poslužite.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Pečena marinirana piletina sa zobenim tortiljama