Domaće delicije /

Slavonski fiš paprikaš: Donosimo recept za pripremu slavnog ribljeg specijaliteta

Image
Foto: Shutterstock

Ako fiš paprikaš još nije bio na vašem jelovniku, sada je pravo vrijeme za to

17.4.2025.
9:09
Shutterstock
VOYO logo

Omiljeno jelo na žlicu svih ljubitelja ribe s kontinenta sigurno je fiš paprikaš. Ovaj riblji specijalitet, odličan je za posluživanje većih skupina ljudi, pa nije ni čudo da ga se često sprema upravo na proslavama i za vrijeme blagdana. Vaš dom će zamirisati kad na stol poslužite ovo jelo, a priprema nije toliko komplicirana. Najzahtjevniji dio je svakako čišćenje ribe, no kad to riješite, ostatak je zaista jednostavan.

Istražili smo kako se priprema fiš paprikaš.

Image
Foto: Shutterstock

Slavonski fiš paprikaš

Iako se fiš inače radi od nekoliko vrsta ribe, može se raditi i samo s jednom, a ta svakako mora biti šaran. Šaran je neizostavni sastojak fiš paprikaša i za njegovu pripremu će vam trebati riba težine barem jednog kilograma. Za pripremu fiša će vam trebati oko dva sata, a priprema je dosta jednostavna. Najbolje ga je servirati uz široke rezance, pa imajte to na umu prilikom pripreme. Imamo recept za četiri osobe.

Fiš paprikaš sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kg šarana
  • 4 dcl bijelog vina
  • 6 dkg koncentrata rajčice
  • 90 dkg luka
  • 3 ljute papričice
  • 2 lovorova lista
  • 10 dkg korijena peršina
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 dcl ulja
  • sol

Fiš paprikaš priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Očistite šarana i narežite na manje odreske.
  2. Na vruće ulje stavite povrće koje ste narezali i posolili, te lagano pržite 15-ak minuta.
  3. Dodajte glavu i rep šarana, te ljutu papričicu, lovor podlijete s litrom vode i kuhate sat vremena.
  4. Nakon sat vremena izvadite glavu i rep te lovor i ljutu papričicu.
  5. Preostalo povrće blendajte ili miksajte štapnim mikserom kako biste ga usitnili te umiješajte rajčicu i mljevenu crvenu papriku.
  6. Na to dodajte odreske od šarana i još jednu ljutu papričicu. Sve posolite, dolijete bijelo vino i kuhajte još 20-ak minuta.
  7. Maknite s vatre i poslužite.
Image
Nisu samo za Uskrs /

Znate li zašto biste trebali češće jesti mladi luk i rotkvice? Imamo odlične recepte

Image
Nisu samo za Uskrs /

Znate li zašto biste trebali češće jesti mladi luk i rotkvice? Imamo odlične recepte

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Jednostavno, a drugačije: Recept za rižoto od bundeve s mascarponeom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
direkt
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike