KLASIK /

Imamo najbolji recept za londonere, kolač koji je savršen u svim prigodama

Image
Foto: Pexels

Londoneri su kolačići za svaku prigodu. Donosimo vam recept za njihovu pripremu.

23.7.2021.
12:20
Pexels
VOYO logo

Iako su londoneri kolači za svaku prigodu, posebno ih volimo za svečana i obiteljska okupljanja, jer će u njima uživati apsolutno svi. Poznati su po svojoj bogatoj teksturi i savršenom balansu okusa između slatkog prhkog tijesta, kiselkaste marmelade i hrskavog sloja oraha. Prema receptu za pripremu londonera treba vam oko dva sata, ali priprema je vrlo jednostavna. Ukusni londoneri dobro će doći ako trebate posjeti nešto slatko, a da znate da je domaće.

Londoneri klasičan recept

Londoneri su najbolji kad malo odstoje, pa ako planirate imati goste uskoro, pripremite londonere dan ili dva unaprijed. U hladnjaku će ostati svježi do dva tjedna, a na sobnoj temperaturi u limenoj kutiji trajat će do tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUHI KOLAČI /

Vanilin kiflice bez glutena poslužite uz šalicu toplog čaja ili kave

Image
SUHI KOLAČI /

Vanilin kiflice bez glutena poslužite uz šalicu toplog čaja ili kave

Londoneri sastojci za tijesto:

  • 3 žumanjka
  • pola praška za pecivo
  • 25 dkg brašna
  • 15 dkg maslaca
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 10 dkg šećera
  • 5 žlica marmelade
  • 2 žlice vode

Londoneri sastojci za nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 bjelanjka
  • 10 dkg oraha
  • 15 dkg šećera u prahu
  • vanilin šećer
Image

Londoneri postupak:

  1. Pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno te sve izmiješajte, postepeno dodajte vrhnje.
  2. Napravite tijesto i stavite u lim za pečenje.
  3. Pecite oko pola sata na 150 stupnjeva.
  4. Kada je tijesto pečeno, premažite ga marmeladom.
  5. Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu.
  6. Dodajte orahe i smjesu premažite preko tijesta.
  7. Preko kolača pospite orahe i sve još zapecite oko 20 minuta u pećnici na 150 stupnjeva.

Londoneri s bademima

Tradicionalni recept je s orasima, no ako želite nešto drugačije, probajte londonere s bademima. Brzi su za pripremu i uvijek će biti hit na stolu!

Londoneri s bademima sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 300 g brašna
  • 100 ml vrhnja
  • Marmelada po izboru (najčešće od marelica)
  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g mljevenih badema

Londoneri s bademima priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno. Dodajte vrhnje i sve dobro izmiješajte u tijesto.
  2. Tijesto stavite u lim za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite.
  3. Pecite na 150°C oko 30 minuta dok ne postane lagano zlatno.
  4. Kada je tijesto pečeno, premažite ga marmeladom po izboru.
  5. Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, a zatim dodajte mljevene bademe i sve dobro promiješajte.
  6. Smjesu od bjelanjaka premažite preko pečenog tijesta s marmeladom.
  7. Pospite s mljevenim bademima po želji i sve zapecite još 20 minuta na 150°C.

Londoneri s kokosom

Nešto još drugačije su londoneri s kokosom, savršeni za sve ljubitelje kokosa. Ova bijela varijanta londonera zadržava sve ljepote kolača, no bez orašastih plodova.

Londoneri s kokosom sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 300 g brašna
  • 100 ml vrhnja
  • Marmelada po izboru (najčešće od marelica)
  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g kokosovog brašna

Londoneri s kokosom priprema:

  1. Pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno. Dodajte vrhnje i sve dobro izmiješajte u tijesto.
  2. Tijesto stavite u lim za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite.
  3. Pecite na 150°C oko 30 minuta dok ne postane lagano zlatno.
  4. Kada je tijesto pečeno, premažite ga marmeladom po izboru.
  5. Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, a zatim dodajte kokosovo brašno i sve dobro promiješajte.
  6. Smjesu od bjelanjaka premažite preko pečenog tijesta s marmeladom.
  7. Pospite s kokosovim brašnom po želji i sve zapecite još 20 minuta na 150°C.

POGLEDAJTE VIDEO: Ima 86 godina i zove se Barica: Jedan njezin dan će vas iznenaditi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo