SLATKI ZALOGAJ /

Kupovna? Ne, domaća! Probajte ovaj recept za bajaderu

Image
Foto: Pexels

Domaća bajadera omogućuje kreativnost, pa se često prilagođava prema ukusu (npr. s lješnjacima, bademima ili čak kokosom).

2.12.2024.
13:12
Pexels
VOYO logo

Bajadera je popularna slastica kroz cijelu godinu, a posebno se koristi u svečanim prigodama. No umjesto da kupujete bajaderu, možete ju sami napraviti kod kuće.

Domaća bajadera recept

Postupak pripreme bajadere nije kompliciran. Dapače, kao kolač koji se ne peče, bajadera je među jednostavnijima. Trebat ćete napraviti dvije smjese koje ćete potom slagati u slojeve. U ovom receptu za starinsku bajaderu koristimo orahe, no za bajaderu se mogu koristiti i lješnjaci, bademi, kikiriki ili se mogu pak izostaviti svi orašasti plodovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRALJ KOLAČA /

Kuglof je prava blagdanska poslastica, a mi donosimo 4 recepta

Image
KRALJ KOLAČA /

Kuglof je prava blagdanska poslastica, a mi donosimo 4 recepta

Bajadera sastojci:

  • 300 g petit keksa
  • 200 g šećera
  • 125 ml vode
  • 125 g maslaca
  • 150 g mljevenih oraha
  • 100 g čokolade za kuhanje

Bajadera sastojci za glazuru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja

Bajadera postupak:

  1. Sameljite petit kekse u fini prah. Pomiješajte ih s mljevenim orasima u većoj posudi.
  2. U loncu pomiješajte šećer i vodu pa kuhajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Maknite s vatre i dodajte maslac, miješajući dok se ne rastopi.
  3. U toplu smjesu sirupa dodajte mješavinu keksa i oraha. Dobro promiješajte dok ne dobiješ homogenu smjesu.
  4. Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umiješajte rastopljenu čokoladu.
  5. U tepsiju (20x20 cm ili slične veličine) obloženu papirom za pečenje prvo utisnite svijetli sloj. Preko njega utisnite tamni sloj s čokoladom. Poravnajte površinu.
  6. Rastopite čokoladu s uljem na pari ili u mikrovalnoj i prelijte preko bajadere. Ohladite u hladnjaku dok se glazura ne stisne.
  7. Nakon hlađenja bajaderu narežite na manje rombove ili kockice.

POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionist objasnio Mojmiri koje aditive treba izbjegavati i koje je najveće 'zlo' u našoj prehrani

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
antonia bilic
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo