Svi smo barem jednom brzo pokupili hranu s poda kako bi spriječili kontaminaciju - potaknuti poznatim pravilom "5 sekundi" - ali je li ova metoda isprobana i istinita ili je to samo mit koji se prenosi s koljena na koljeno?
Mikrobiolog iz Chicaga stavio je na test takozvano "pravilo pet sekundi" kako bi znanstveno procijenio je li sigurno jesti hranu koja je pala na pod, te je video objavio na TikToku.
"Mislio sam da bi ljudima bilo zabavno znati sve male gadosti o kojima ne razmišljamo svaki dan", rekao je Nicholas Aicher, viši analitičar kontrole kvalitete hrane.
Ovaj istraživač ima gotovo 450.000 pratitelja na TikTok profilu, gdje postavlja snimke raznih testova na predmetima iz svakodnevnog života od predmeta s benzinske postaje do četkica za zube, pa čak i unutrašnjosti pseće usne šupljine.
Za ovaj higijenski eksperiment, Aicher je odlučio postaviti zdjelicu na tlo na različita vremenska ograničenja u rasponu od nula sekundi do jedne minute. Zatim je promatrao u kojoj mjeri su se razvile bakterije. Kako se ispostavilo, svaki uzorak je imao dokaze o rastu mikroba, što dokazuje da nijedno vrijeme na podu nije sigurno kada je riječ o kontaminaciji hrane bakterijama.
"Čini se da je i 0 sekundi predugo", izjavio je znanstvenik dok je podigao odgovarajuću Petrijevu zdjelicu koja je bila išarana bijelim bakterijskim mrljama. Uzorak od pet sekundi imao je približno istu količinu bakterija, što opovrgava ovo poznato pravilo.
U posudi od 10 sekundi bilo je "malo više" bakterija, dok su u onima koje su ostavljene 20 i 30 sekundi imale osjetno više bakterija od toga. Zanimljivo je da je uzorak ostavljen jednu minutu imao istu količinu kao i onaj od pet sekundi.
"Pet sekundi ili 60 sekundi na podu, isto je - hrana će svakako biti gadna", zaključio je.
Korisnici TikToka zgrozili su se rezultatima, a jedan je rekao kako više nikada neće pojesti hranu s poda. Mnogi su priznali da bi se "radije pravili da to nisu vidjeli", piše New York Post.
"Neee, ja živim po pravilu pet sekundi", napisao je drugi, dok je treći šaljivo komentirao da mikrobi daju "dodatni okus". Unatoč nalazima, mnogi sljedbenici pravila pet sekundi odbili su se odreći te navike.
"Pravi čimbenik je koliko jako ne želite potratiti ono što je ispalo", izjavio je jedan pratitelj. "Cijeli život sam se pridržavao pravila 5 sekundi i još uvijek sam zdrav", zaključio je drugi.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Inspekcija na Kvarneru: Gotovo svaki drugi sladoled ima bakterije