KUHARICA /

Donosimo recept za starinsku medenu pitu kao iz bakine kuharice

Image
Foto: Pexels

Starinska medena pita koja vraća u djetinjstvo najbolji je desert. Kako se radi starinska medena pita otkriva recept

2.5.2023.
14:59
Pexels
VOYO logo

Najbolja medena pita je ona starinska koja vraća u djetinjstvo. Postoje brojni recepti kako napraviti dobru medenu pitu, no mi smo našli pravi starinski.

Starinska medena pita

Kako joj i samo ime govori, medena pita je pita koja u sebi ima med i to je njen glavni sastojak. Slaže se tako da je medena kora prvi i zadnji sloj ovog kolača, a između se nalazi još jedna sloj obrubljen medenom kremom. Ako nemate recept za bakinu starinsku medenu pitu, a želite impresionirati svoju obitelj i ukućane, s receptom ispod nećete fulati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JEDNOSTAVNO I UKUSNO /

Blagdanski klasik kojeg svi vole. Imamo recept za vanilin kiflice na 4 načina

Image
JEDNOSTAVNO I UKUSNO /

Blagdanski klasik kojeg svi vole. Imamo recept za vanilin kiflice na 4 načina

Starinska medena pita kore sastojci:

  • 1/2 kg mekanog brašna
  • 2 jaja
  • 15 dkg šećera u prahu
  • 8 dkg masti ili margarina
  • 4 žlice meda
  • žličica sode bikarbone
  • malo cimeta
  • 2 žlice kiselog vrhnja ili više prema potrebi

Starinska medena pita krema sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1/2 litre mlijeka
  • 5 žlica brašna
  • 25 dkg margarina
  • 25 dkg šećera u prahu
  • malo soka od limuna

Starinska medena pita postupak:

  1. Od svih sastojaka za kore napravite glatko tijesto i podijelite na 3 jednaka dijela. Razvaljajte svaki dio i ispecite 3 kore.
  2. Za to vrijeme stavite kuhati mlijeko i brašno te kada dobijete gustu kremu maknite s vatre i stavite na hlađenje.
  3. U hladnu kremu dodajte margarin, šećer u prahu i sok od limuna. Dobro izmiješajte kako bi se povezali svi sastojci.
  4. I na kraju preostaje slaganje medene pite. Možete podijeliti kremu na dva jednaka dijela. Slažite na sljedeći način - kora - krema - kora - krema - kora.
  5. Medena pita neka odstoji nekoliko sati prije rezanja.

Medena pita s orasima

Kao i mnoge druge blagdanske slastice i medena pita ima verziju s orasima. Osim što su omiljen božićni dodatak jelima, kolači s orasima dobiju i poseban okus i miris koji će vam ispuniti dom toplinom i nježnošću. Iako u receptu stoji 150 grama mljevenih oraha, slobodno dodajte više ili manje, ovisno o tome koliko jak okus želite i koju količinu oraha imate.

Image
Foto: Pexels

Medena pita s orasima sastojci za kore:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 dl meda
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 50 g maslaca
  • 500 g brašna

Medena pita s orasima sastojci za punjenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 100 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 2 žlice meda
  • 150 g mljevenih oraha

Medena pita s orasima priprema:

  1. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte med i s sodom bikarbonom.
  2. U smjesu dodajte otopljeni maslac i pomalo brašno, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i svaki razvaljajte u tanke kore.
  4. Pecite kore u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 5-7 minuta, dok ne postanu svijetlo smeđe. Pazite da ne prepečete.
  5. U loncu zagrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom.
  6. U posebnoj zdjeli pomiješajte 100 g brašna s malo hladnog mlijeka i dodajte u vruće mlijeko, miješajući dok se ne zgusne.
  7. Kad se fil zgusne, dodajte maslac, med i mljevene orahe, miješajte dok se sve ne rastopi i sjedini.
  8. Ostavite da se ohladi.
  9. Na prvu koru nanesite dio fila, pa stavite drugu koru. Ponovite dok ne potrošite sve kore i fil.
  10. Na vrh stavite posljednju koru, a cijelu pitu stavite u hladnjak da se ohladi i stisne.
  11. Po želji, možete je posuti šećerom u prahu ili dodati još mljevenih oraha.

POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
antonia bilic
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo