Postoje četiri vrste /

Znate li koje vrste bakalara postore? Ima ih 5 i sve su fantastične

Image
Foto: Shutterstock

Bakalar riba je visoko cijenjena riba hladnih mora sivosmeđe boje koja naraste do jednog metra i teži oko 20 kilograma, a u svijetu postoje četiri vrste ove ribe. Znate li koje su?

28.11.2024.
13:14
Shutterstock
VOYO logo

U svijetu morskih delicija, bakalar zauzima posebno mjesto kao jedna od najcjenjenijih ribljih vrsta. Međutim, kada govorimo o bakalaru, važno je znati da postoji nekoliko različitih vrsta, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i okuse.

Image
OD MORA DO STOLA /

Petak je dan za ribu, a mi vam donosimo recept za najukusniji bakalar na bijelo

Image
OD MORA DO STOLA /

Petak je dan za ribu, a mi vam donosimo recept za najukusniji bakalar na bijelo

U ovom detaljnom vodiču istražit ćemo različite vrste bakalara i pomoći vam odabrati onu koja najbolje odgovara vašim kulinarskim preferencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje vrste bakalara postoje?

Bakalar se lovi od listopada do travnja, a većina ove ribe se suši.  Postoje četiri vrste bakalara, a najpoznatija vrsta bakalara je onaj koji se lovi oko norveškog otočja Lofoten, koji je poznat pod imenom Arktički bakalar. 

Atlantski bakalar - Kralj među bakalarima

Atlantski bakalar (Gadus morhua), poznat i kao norveški bakalar, predstavlja ono što većina ljudi prvo pomisli kada se spomene bakalar. Ova vrsta, koja se tradicionalno lovi oko norveškog otočja Lofoten, posebno je cijenjena zbog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Izrazito bijelog mesa
  • Blagog, delikatnog okusa
  • Sočne teksture
  • Velike versatilnosti u pripremi

Međutim, važno je napomenuti da je zbog dugogodišnjeg prekomjernog izlova atlantski bakalar postao ugrožena vrsta, što je dovelo do strožih regulacija njegova ulova.

Image

Pacifički bakalar - Tihi div

Pacifički bakalar (Gadus macrocephalus) predstavlja manje poznatu, ali jednako vrijednu alternativu atlantskom bakalaru. Iako su znanstvene informacije o njegovim karakteristikama nešto ograničenije, ova vrsta sve više dobiva na popularnosti na globalnom tržištu.

Grenlandski i polarni bakalar - Za ljubitelje intenzivnijih okusa

Ne postoji univerzalno "najbolji" bakalar - izbor najviše ovisi o vašim osobnim preferencijama i namjeni. Pri odabiru je najvažnije voditi se vlastitim ukusom i namjenom za koju ćete bakalar koristiti, uz svijest o održivosti i odgovornom konzumiranju ove cijenjene namirnice.

Grenlandski bakalar

Grenlandski bakalar (Gadus ogac) izdvaja se po:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Tamnijem mesu
  • Intenzivnijem okusu
  • Posebnoj popularnosti na brazilskom tržištu

Polarni bakalar (Seith)

Karakteristike polarnog bakalara uključuju:

  • Tamnije meso od atlantskog
  • Oštriji, izražajniji okus
  • Snažan karakter koji privlači specifičnu skupinu potrošača

Crveni bakalar - Pristupačna alternativa

Crveni bakalar (Zarbo) predstavlja manju vrstu koja se često nalazi na tržištu kao pristupačnija alternativa atlantskom bakalaru. Njegove prednosti su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Dostupnost tijekom cijele godine
  • Pristupačnija cijena
  • Dobra kvaliteta mesa
  • Pogodnost za različite načine pripreme

Kako odabrati najbolji bakalar

Pri odabiru vrste bakalara, nekoliko je faktora koje treba uzeti u obzir:

  • Osobne preferencije okusa
    • Za blaži okus: atlantski bakalar
    • Za intenzivniji okus: grenlandski ili polarni bakalar

  • Namjena
    • Za tradicionalne recepte: atlantski bakalar
    • Za eksperimentiranje: crveni ili grenlandski bakalar

  • Budžet
    • Premium izbor: atlantski bakalar
    • Ekonomičniji izbor: crveni bakalar

Tekst se nastavlja ispod oglasa
antonia bilic
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo