Zdrave arterije ključne su za pravilan protok krvi i opskrbu tijela kisikom i hranjivim tvarima. Međutim, nezdrava prehrana, stres i nedostatak kretanja mogu dovesti do njihovog sužavanja i povećati rizik od srčanih bolesti. Ateroskleroza je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje kada se masne naslage nakupljaju na stijenkama arterija, uzrokujući njihovo sužavanje i stvrdnjavanje. Određene namirnice mogu pridonijeti čišćenju arterija i smanjenju rizika od njihovog sužavanja.
Ukusna superhrana: Ove namirnice su ključne za zdravlje krvnih žila


1. Masna riba: Losos, srdele, haringe i inćuni bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu smanjiti upale i rizik od ateroskleroze. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti količinu štetnih masnoća u krvi i poboljšati razinu "dobrog" kolesterola, što doprinosi zdravijim arterijama. Stručnjaci preporučuju konzumaciju ribe barem dva puta tjedno.

2. Inćuni: Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju izraženosti molekula za prianjanje stanica. To su proteini koji omogućuju stanicama da se "spajaju" jedna s drugom i s drugim tkivima, što može dovesti do začepljenja krvnih žila.

3. Sardine: Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, sniziti razinu triglicerida (vrste masti u krvi) i povećati razinu dobrog HDL kolesterola. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva (NHS), zdrava i uravnotežena prehrana trebala bi uključivati barem dvije porcije ribe tjedno, uključujući jednu porciju masne ribe.

4. Haringe: Ova preporuka temelji se na istraživanjima koja pokazuju da ljudi koji jedu dvije ili više porcija ribe tjedno imaju manji rizik od razvoja ateroskleroze u karotidnim arterijama.

5. Bobičasto voće: Jagode i borovnica su bobičasto voće koje je povezano s brojnim zdravstvenim prednostima. Bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i biljnim spojevima, bobičasto voće izuzetno je korisno za zdravlje arterija.

6. Borovnice: Ovo bobičasto voće poznato je po tome što smanjuje upalu i poboljšava zdravlje srca. Također, konzumacija borovnica povezana je s poboljšanjima u razini lošeg LDL kolesterola, krvnog tlaka pa čak i razine šećera u krvi.

7. Zdrav doručak s bobičastim voćem: Zdrav način za započeti dan je uz zdjelu žitarica bogatih vlaknima i mješavinom bobičastog voća. Dodajte malo nemasnog mlijeka i izbjegavajte dodavanje šećera.

8. Citrusno voće: Ovo voće je bogato dobrim sastojcima. Sadrži polifenolne spojeve zvane flavonoidi, koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Citrusno voće s niskim udjelom šećera, poput grejpa, najbolji je odabir.

9. Lanene sjemenke: Izvor su izvrsnih protuupalnih biljnih omega-3 masnih kiselina, a redovita konzumacija lanenih sjemenki povezana je s nižim razinama šećera u krvi i inzulina.

10. Prirodni jogurt s lanenim sjemenkama: Većina nutricionista preporučuje mljevene lanene sjemenke jer su lakše probavljive. Jedna do dvije žlice dnevno smatraju se zdravom količinom, a idealno je posipati ih po jogurtu.

11. Ekstra djevičansko maslinovo ulje: Oni koji redovito konzumiraju mediteransku prehranu svjesni su nevjerojatnih zdravstvenih prednosti maslinovog ulja. Poznato je po tome što smanjuje rizik od srčanih udara i moždanog udara, a može pomoći i u smanjenju rizika od ateroskleroze.

12. Avokado: Sadrži malu količinu zasićenih masti, ali zdravstvene prednosti ovog ukusnog voća daleko nadmašuju bilo kakve negativne aspekte, a najvažnije je to što je bogato mononezasićenim masnim kiselinama koje stabiliziraju razinu šećera u krvi i reguliraju kolesterol.

13. Rajčice: Ovo povrće kao i proizvodi od rajčica već dugo pomažu u zaštiti zdravlja. One su impresivan izvor likopena, koji je povezan s povećanjem razine HDL kolesterola i smanjenjem upale, što pomaže u borbi protiv razvoja ateroskleroze. Kombinacija kuhane rajčice s ekstra djevičanskim maslinovim uljem može pružiti najbolju zaštitu od začepljenja arterija.

14. Mahunarke: Uključuje grah, grašak, leću, soju i slanutak. Bogate vlaknima, dobro su poznate po svom pozitivnom utjecaju na zdravlje srca i arterija.

15. Juha od slanutka: Redovita konzumacija mahunarki može značajno smanjiti LDL kolesterol, sniziti krvni tlak i ublažiti upalu. Juha od slanutka, uz povrće narezano na kockice je idealan obrok.

16. Pljeskavice od mrkve i leće: Budite kreativni s lećom, još jednim sastojkom poznatim po smanjenju rizika od začepljenja arterija. Poslužite je kao pljeskavice u kombinaciji s mrkvom i sjemenkama bundeve.

17. Povrće iz obitelji allium: To su luk, češnjak, poriluk, vlasac i mladi luk. Bogati su organosumpornim spojevima za koje znanstvenici vjeruju da mogu spriječiti upalu krvnih žila i inhibirati zgrušavanje trombocita u krvi.

18. Pita s mladim porilukom: Povrće iz obitelji allium savršeno je kao ukusan prilog. Kad pečete pitu od sira i luka, hrskavi mladi poriluk dodajte gore.

19. Kupusnjače: Kao i obitelj allium, kupusnjače poput brokule, kupusa i cvjetače sadrže organosumporne spojeve. Dok je konzumiranje svih vrsta povrća uvijek korisno, unos velikih količina kupusnjača povezan je sa zdravijim arterijama.

20. Integralna tjestenina s brokulom: Kupusnjače također sadrže obilje vlakana koja stabiliziraju razinu šećera u krvi i snižavaju kolesterol. Napravite zdravu večeru - integralnu tjesteninu s brokulom, avokadom, grahom, graškom i plavim sirom.

21. Špinat: Ova superhrana ima dokazane zdravstvene prednosti. Špinat je sjajan izvor prehrambenih nitrata koji podržavaju elastične krvne žile i arterije. Špinat također sadrži visok udio kalija koji se obično preporučuje osobama s povišenim krvnim tlakom.

22. Cikla: Iako ima pomalo gorak okus, cikla je prava superhrana koja pomaže u održavanju zdravog protoka krvi. Bogata je korisnim nitratima koje tijelo pretvara u dušikov oksid, molekulu koja smanjuje upalu, snižava krvni tlak i štiti arterije od oštećenja.

23. Orašasti plodovi: Uključivanje orašastih plodova u prehranu već dugo je povezano s boljim zdravljem srca. Orašasti plodovi i sjemenke izvrstan su izvor proteina, vlakana, zdravih masti, vitamina i minerala. Orašasti plodovi, poput oraha, sadrže najviše biljnih omega-3 masnih kiselina i sjajan su saveznik u prevenciji ateroskleroze.

24. Kakao i tamna čokolada: U umjerenim količinama, tamna čokolada može spriječiti razvoj ateroskleroze jer je snažan izvor polifenolnih spojeva, posebno flavonola iz kakaa, koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju protoka krvi.

25. Zeleni čaj: Dobiva se od listova biljke Camellia sinensis, čiji spojevi uključuju polifenolne tvari zvane katehini, koji imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva te mogu pomoći tijelu da se oslobodi molekula koje utječu na začepljenje arterija, navodi Healthline.
Zdravlje krvnih žila ključno je za pravilno funkcioniranje cijelog organizma, a prehrana igra važnu ulogu u očuvanju njihove prohodnosti. Nezdrave prehrambene navike mogu dovesti do nakupljanja masnih naslaga u arterijama, povećavajući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Srećom, određene namirnice pomažu u smanjenju upala, regulaciji kolesterola i poboljšanju cirkulacije.
Pogledajte u galeriji koje su namirnice ključne za sprječavanje začepljenja arterija.