Nisu samo za Uskrs /

Znate li zašto biste trebali češće jesti mladi luk i rotkvice? Imamo odlične recepte

Image
Foto: Shutterstock

Saznajte zašto je mladi luk i rotkvice vrijedno uvrstiti u svakodnevnu prehranu

14.4.2025.
19:37
Shutterstock
VOYO logo

Iako su mladi luk i rotkvice prave proljetne poslastice koja često zauzimaju mjesto na uskrsnom stolu, na tržnicama ih možemo pronaći mnogo prije, ali i nakon blagdana. Međutim, mnogi ih jedu isključivo u ovo doba godine, zanemarujući njihove brojne zdravstvene prednosti.

Istražili smo zašto bi mladi luk i rotkvice trebali postati stalni gosti u vašoj prehrani, i to ne samo za Uskrs!

Mladi luk i rotkvice

Da su rotkvice i mladi luk odlični za zdravlje nije novost jer i antički narodi poput Grka su koristili ove namirnice kako bi ojačali svoj organizam. Oba sadrže vitamin C, koji je poznat po tome da jača imunološki sustav i pomaže u obrani od svakodnevnih infekcija. Kalcij i kalij u rotkvicama su korisni za zdravlje kostiju i ravnotežu elektrolita u tijelu. Sadrže i folnu kiselinu koja ima važnu ulogu u stvaranju stanica i sprječavanju anemije. Osim toga, njihov nizak glikemijski indeks znači da ne izazivaju nagle skokove glukoze u krvi, zbog čega su super i za dijabetičare

Image
TREBA PAZITI /

Što dijabetičari (ne) smiju jesti? Nutricionistica nam je složila i tjedni jelovnik

Image
TREBA PAZITI /

Što dijabetičari (ne) smiju jesti? Nutricionistica nam je složila i tjedni jelovnik

Mladi luk također ima korisne spojeve, poput kvercetina koji dodatno pojačava protuupalno djelovanje. Znanstvena istraživanja pokazuju da ekstrakti iz nekih vrsta luka, poput mladog luka, mogu, u visokim koncentracijama, zaustaviti rast opasnih bakterija poput salmonelle i E. coli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče zdravlja probave, i rotkvice i mladi luk imaju visok udio vlakana. Jedna šalica narezanog mladog luka daje oko 10% dnevne potrebe za vlaknima. Kod rotkvice, posebno su korisni listovi, koji sadrže više vlakana nego sam plod. Osim toga, sok od rotkvice tradicionalno se koristi za smanjenje želučane kiseline i olakšavanje simptoma čira na želucu. Neka istraživanja pokazala su da konzumacija rotkvica može pomoći u zaštiti želučane sluznice i potaknuti proizvodnju probavnih enzima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije namirnice također imaju i potencijal da zaštite naš organizam od raka. Kao i ostali članovi allium obitelji (poput češnjaka i poriluka), mladi luk sadrži alicin — biljni spoj koji potencijalno blokira rast stanica raka. Najviše se istražuje njegov učinak na rak želuca, ali znanstvenici još pokušavaju otkriti točan mehanizam.  

Na sličan način djeluje i rotkvice. One sadrže fitokemikalije poput izotiocijanata, a istraživanja su otkrila da ti spojevi mogu usporiti rast tumorskih stanica, osobito kod raka debelog crijeva, dojke i prostate. 

Mladi luk i rotkvice recepti

Iako je klasičan recept s vrhnjem, rotkvicama i mladim lukom vrlo jednostavan, postoji mnogo drugih načina kako ove dvije zdrave namirnice možete uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Istražili smo i pripremili tri recepta u kojima možete uživati bilo kad, a ne samo za Uskrs.

Salata od rotkvica i mladog luka  

Salate su uvijek dobrodošle na jelovniku, bilo kao konkretan obrok ili prilog. Rotkvica i mladi luk izvrsno kombiniraju svoje okuse i teksturu u osvježavajućoj proljetnoj salati. Odlično se paše i kao prilog uz pečenu patku ili janjetinu.

Salata od rotkvica i mladog luka sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
  • Pola žličice senfa
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 200 grama rotkvica
  • 1 svežanj zelene salate
  • 3 mlada luka

Salata od rotkvica i mladog luka priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U maloj zdjeli pomiješajte nasjeckani mladi luk, limunov sok, senf i sol.
  2. Dok miješate, postupno dodajte maslinovo ulje dok se smjesa ne pretvori u dresing za salatu.
  3. Rotkvice pospite prstohvatom soli i ostavite sa strane.
  4. Polovicu listova zelene salate stavite u veliku zdjelu i pomiješajte s 1 do 2 žlice pripremljenog dresinga za salatu. Dodajte preostale listove i pomiješajte s još 1 do 2 žlice dresinga.
  5. Prelijte rotkvice preostalim dresingom.
  6. Prebacite zelenu salatu u zdjelu za posluživanje i pospite je rotkvicama i mladim lukom neposredno prije posluživanja.

Jaja i mladi luka

Ako tražite jednostavan, ali mirisan i topao obrok koji vas podsjeća na domaću kuhinju, jaja s mladim lukom su pun pogodak. Idealna su opcija za brzinski doručak, laganu večeru ili onaj trenutak kad vam se ne kuha previše, ali svejedno želite nešto fino.

Jaja s mladim lukom sastojci:

  • 4 jaja
  • 2 mlada luka (bijeli i zeleni dio)
  • 1 žlica maslaca ili maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • Malo mlijeka ili vrhnja (po želji)

Jaja s mladim lukom priprema:

  1. Nasjeckajte mladi luk na tanke kolutiće. Bijeli i zeleni dio odvojite – zeleni dio dodajte kasnije kako bi zadržao svježinu i boju.
  2. Na srednjoj vatri zagrijte maslac ili ulje pa dodajte bijeli dio mladog luka. Pirjajte minutu-dvije, dok lagano ne porumeni i zamiriše.
  3. U zdjelici razbijte jaja, dodajte malo mlijeka ili vrhnja ako želite kremastiju teksturu, te začinite solju i paprom.
  4. Ulijte jaja preko pirjanog luka i lagano miješajte kao za klasičnu kajganu. Kad su jaja gotovo gotova, dodajte i zeleni dio luka te sve zajedno kratko promiješajte.
  5. Poslužite toplo, uz prepečeni kruh ili baget.
Image
Foto: Lummi

Krem juha od rotkvica i mladog luka

Lagano ljutkaste, svježe rotkvice i mirisni mladi luk udruženi su u ovoj nježnoj krem juhi koja savršeno pristaje uz prepečeni kruh ili malo naribanog sira na vrhu. Idealna je za prijelazne dane kad vam treba nešto toplo, a ne preteško.

Krem juha od rotkvica i mladog luka sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 vezica rotkvica (s lišćem)
  • 4 stabljike mladog luka (odvojiti bijeli i zeleni dio)
  • 1 manja glavica luka (po želji)
  • 4 srednja krumpira, oguljena i narezana na kockice
  • 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
  • 40 g riže
  • 30 g glatkog brašna
  • 700 ml povrtnog temeljca (ili vode + kocka za juhu)
  • 200 ml mlijeka (ili vrhnja za kuhanje)
  • 1 žlica mješavine začina
  • Sol, papar i malo muškatnog oraščića
  • 2 žlice naribanog tvrdog sira (za serviranje – opcionalno)

Krem juha od rotkvica i mladog luka priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Rotkvice dobro operite, lišće sačuvajte. Rotkvice nasjeckajte ili pretvorite u pire s malo vode. Mladi luk nasjeckajte – bijeli i zeleni dio odvojeno. Ako koristite običan luk, i njega narežite.
  2. U većem loncu rastopite maslac ili zagrijte ulje pa pirjajte obični luk i bijeli dio mladog luka dok ne omekšaju (oko 5 minuta). Dodajte brašno i kratko ga prepržite da zamiriše.
  3. Ubacite rotkvice (ili njihov pire), krumpir, rižu i mješavinu začina. Zalijte temeljcem i kuhajte na srednje jakoj vatri 15–20 minuta, dok sve ne omekša.
  4. Kad je povrće kuhano, usitnite sve štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu teksturu. Po želji dodajte još malo vode ako vam je pregusto.
  5. Vratite juhu na laganu vatru, dodajte mlijeko (ili vrhnje), nasjeckano lišće rotkvica i zeleni dio mladog luka. Začinite solju, paprom i prstohvatom muškatnog oraščića. Kuhajte još par minuta da se sve lijepo spoji, ali da zeleni dijelovi ostanu svježi i ne izgube boju.
  6. Poslužite toplo, uz naribani sir ili prepečeni kruh ako volite dodatnu teksturu.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Uskrsna košarica nezamisliva je bez mladog luka, a ove godine ima ga u izobilju

aia
NOVA SERIJA!
VOYO logo
Još iz rubrike