Iako su mladi luk i rotkvice prave proljetne poslastice koja često zauzimaju mjesto na uskrsnom stolu, na tržnicama ih možemo pronaći mnogo prije, ali i nakon blagdana. Međutim, mnogi ih jedu isključivo u ovo doba godine, zanemarujući njihove brojne zdravstvene prednosti.
Istražili smo zašto bi mladi luk i rotkvice trebali postati stalni gosti u vašoj prehrani, i to ne samo za Uskrs!
Mladi luk i rotkvice
Da su rotkvice i mladi luk odlični za zdravlje nije novost jer i antički narodi poput Grka su koristili ove namirnice kako bi ojačali svoj organizam. Oba sadrže vitamin C, koji je poznat po tome da jača imunološki sustav i pomaže u obrani od svakodnevnih infekcija. Kalcij i kalij u rotkvicama su korisni za zdravlje kostiju i ravnotežu elektrolita u tijelu. Sadrže i folnu kiselinu koja ima važnu ulogu u stvaranju stanica i sprječavanju anemije. Osim toga, njihov nizak glikemijski indeks znači da ne izazivaju nagle skokove glukoze u krvi, zbog čega su super i za dijabetičare.
Mladi luk također ima korisne spojeve, poput kvercetina koji dodatno pojačava protuupalno djelovanje. Znanstvena istraživanja pokazuju da ekstrakti iz nekih vrsta luka, poput mladog luka, mogu, u visokim koncentracijama, zaustaviti rast opasnih bakterija poput salmonelle i E. coli.
Što se tiče zdravlja probave, i rotkvice i mladi luk imaju visok udio vlakana. Jedna šalica narezanog mladog luka daje oko 10% dnevne potrebe za vlaknima. Kod rotkvice, posebno su korisni listovi, koji sadrže više vlakana nego sam plod. Osim toga, sok od rotkvice tradicionalno se koristi za smanjenje želučane kiseline i olakšavanje simptoma čira na želucu. Neka istraživanja pokazala su da konzumacija rotkvica može pomoći u zaštiti želučane sluznice i potaknuti proizvodnju probavnih enzima.
Dvije namirnice također imaju i potencijal da zaštite naš organizam od raka. Kao i ostali članovi allium obitelji (poput češnjaka i poriluka), mladi luk sadrži alicin — biljni spoj koji potencijalno blokira rast stanica raka. Najviše se istražuje njegov učinak na rak želuca, ali znanstvenici još pokušavaju otkriti točan mehanizam.
Na sličan način djeluje i rotkvice. One sadrže fitokemikalije poput izotiocijanata, a istraživanja su otkrila da ti spojevi mogu usporiti rast tumorskih stanica, osobito kod raka debelog crijeva, dojke i prostate.
Mladi luk i rotkvice recepti
Iako je klasičan recept s vrhnjem, rotkvicama i mladim lukom vrlo jednostavan, postoji mnogo drugih načina kako ove dvije zdrave namirnice možete uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Istražili smo i pripremili tri recepta u kojima možete uživati bilo kad, a ne samo za Uskrs.
Salata od rotkvica i mladog luka
Salate su uvijek dobrodošle na jelovniku, bilo kao konkretan obrok ili prilog. Rotkvica i mladi luk izvrsno kombiniraju svoje okuse i teksturu u osvježavajućoj proljetnoj salati. Odlično se paše i kao prilog uz pečenu patku ili janjetinu.
Salata od rotkvica i mladog luka sastojci:
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
- Pola žličice senfa
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 200 grama rotkvica
- 1 svežanj zelene salate
- 3 mlada luka
Salata od rotkvica i mladog luka priprema:
- U maloj zdjeli pomiješajte nasjeckani mladi luk, limunov sok, senf i sol.
- Dok miješate, postupno dodajte maslinovo ulje dok se smjesa ne pretvori u dresing za salatu.
- Rotkvice pospite prstohvatom soli i ostavite sa strane.
- Polovicu listova zelene salate stavite u veliku zdjelu i pomiješajte s 1 do 2 žlice pripremljenog dresinga za salatu. Dodajte preostale listove i pomiješajte s još 1 do 2 žlice dresinga.
- Prelijte rotkvice preostalim dresingom.
- Prebacite zelenu salatu u zdjelu za posluživanje i pospite je rotkvicama i mladim lukom neposredno prije posluživanja.
Jaja i mladi luka
Ako tražite jednostavan, ali mirisan i topao obrok koji vas podsjeća na domaću kuhinju, jaja s mladim lukom su pun pogodak. Idealna su opcija za brzinski doručak, laganu večeru ili onaj trenutak kad vam se ne kuha previše, ali svejedno želite nešto fino.
Jaja s mladim lukom sastojci:
- 4 jaja
- 2 mlada luka (bijeli i zeleni dio)
- 1 žlica maslaca ili maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- Malo mlijeka ili vrhnja (po želji)
Jaja s mladim lukom priprema:
- Nasjeckajte mladi luk na tanke kolutiće. Bijeli i zeleni dio odvojite – zeleni dio dodajte kasnije kako bi zadržao svježinu i boju.
- Na srednjoj vatri zagrijte maslac ili ulje pa dodajte bijeli dio mladog luka. Pirjajte minutu-dvije, dok lagano ne porumeni i zamiriše.
- U zdjelici razbijte jaja, dodajte malo mlijeka ili vrhnja ako želite kremastiju teksturu, te začinite solju i paprom.
- Ulijte jaja preko pirjanog luka i lagano miješajte kao za klasičnu kajganu. Kad su jaja gotovo gotova, dodajte i zeleni dio luka te sve zajedno kratko promiješajte.
- Poslužite toplo, uz prepečeni kruh ili baget.

Krem juha od rotkvica i mladog luka
Lagano ljutkaste, svježe rotkvice i mirisni mladi luk udruženi su u ovoj nježnoj krem juhi koja savršeno pristaje uz prepečeni kruh ili malo naribanog sira na vrhu. Idealna je za prijelazne dane kad vam treba nešto toplo, a ne preteško.
Krem juha od rotkvica i mladog luka sastojci:
- 1 vezica rotkvica (s lišćem)
- 4 stabljike mladog luka (odvojiti bijeli i zeleni dio)
- 1 manja glavica luka (po želji)
- 4 srednja krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
- 40 g riže
- 30 g glatkog brašna
- 700 ml povrtnog temeljca (ili vode + kocka za juhu)
- 200 ml mlijeka (ili vrhnja za kuhanje)
- 1 žlica mješavine začina
- Sol, papar i malo muškatnog oraščića
- 2 žlice naribanog tvrdog sira (za serviranje – opcionalno)
Krem juha od rotkvica i mladog luka priprema:
- Rotkvice dobro operite, lišće sačuvajte. Rotkvice nasjeckajte ili pretvorite u pire s malo vode. Mladi luk nasjeckajte – bijeli i zeleni dio odvojeno. Ako koristite običan luk, i njega narežite.
- U većem loncu rastopite maslac ili zagrijte ulje pa pirjajte obični luk i bijeli dio mladog luka dok ne omekšaju (oko 5 minuta). Dodajte brašno i kratko ga prepržite da zamiriše.
- Ubacite rotkvice (ili njihov pire), krumpir, rižu i mješavinu začina. Zalijte temeljcem i kuhajte na srednje jakoj vatri 15–20 minuta, dok sve ne omekša.
- Kad je povrće kuhano, usitnite sve štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu teksturu. Po želji dodajte još malo vode ako vam je pregusto.
- Vratite juhu na laganu vatru, dodajte mlijeko (ili vrhnje), nasjeckano lišće rotkvica i zeleni dio mladog luka. Začinite solju, paprom i prstohvatom muškatnog oraščića. Kuhajte još par minuta da se sve lijepo spoji, ali da zeleni dijelovi ostanu svježi i ne izgube boju.
- Poslužite toplo, uz naribani sir ili prepečeni kruh ako volite dodatnu teksturu.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Uskrsna košarica nezamisliva je bez mladog luka, a ove godine ima ga u izobilju