MOŽE BITI OPASNO /

Naručili ste dostavu i hrana je stigla hladna? 'Što duže je u opasnoj zoni, veći je rizik'

Image
Foto: Shutterstock

Neka hrana može biti opasna za konzumaciju ako nije pravilno pohranjena ili ako ne stigne u pravo vrijeme

8.3.2025.
17:54
Shutterstock
VOYO logo

Ako koristite neku uslugu dostave hrane, vjerojatno volite udobnost naručivanja obroka iz svog omiljenog restorana s nekoliko klikova na mobilnom uređaju. Ovakva dostava omogućava vam da brzo dobijete obrok, bez potrebe da napuštate svoj dom. To je često odličan način da uživate u hrani kada ste umorni ili jednostavno nemate vremena za kuhanje, ali važno je voditi računa o sigurnosti hrane.

Iako se može dogoditi da obrok ne stigne vruć, mnogi vjeruju da je i dalje siguran za konzumaciju. Međutim, znanstvenici koji proučavaju sigurnost hrane upozoravaju na opasnosti koje mogu nastati ako se hrana koja je bila vruća, kasnije konzumira mlaka, piše Huff Post.

Pojam "opasna zona" označava temperaturu hrane između 4 Celzijeva stupnja i 60 Celzijeva stupnja, u kojoj mikroorganizmi brzo rastu.

"Mikroorganizmi se u tom rasponu brzo množe, a neki se mogu udvostručiti svakih 20 minuta. Kad god hrana uđe u tu opasnu zonu, važno je da ne ostane na toj temperaturi dulje od dva sata", rekao je Bryan Quoc Le, stručnjak za hranu, dok je savjetnik za hranu Matt Taylor objasnio da tijekom izuzetno vrućih ljeta, ta opasna zona postaje još manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što duže hrana ostane u opasnoj zoni, to je veći rizik za vaše zdravlje", upozorio je Taylor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Metode zaštite dostavljene hrane

"Ne bih naručivao hranu preko usluga dostave treće strane. Trebat će duže da stigne, a vjerojatno neće biti održavana na pravoj temperaturi", naglasio je Darin Detwiler, bivši savjetnik za sigurnost hrane FDA i USDA.

Stručnjaci navode da postoji nekoliko učinkovitih načina na koje se ljudi mogu zaštititi od potencijalnih opasnosti.

Kupite termometar za mjerenje temperature hrane

Možda nećete biti sigurni da vaša hrana nije provela više od dva sata u opasnoj zoni, čak i ako kod kuće imate termometar za hranu.

"Ako netko stvarno želi odrediti temperaturu hrane, onda je termometar jedini alat. Zaista ne postoji način da se otkrije koliko je dugo hrana bila na određenoj temperaturi, ali ako je već ušla u opasnu zonu, onda je najbolje približno procijeniti vrijeme dostave da biste vidjeli koliko je vremena mogla biti u tom rasponu", pojasnio je Le.

Image
Foto: Shutterstock

Naručujte kad nisu gužve

Stručnjaci su također ponudili nekoliko praktičnih savjeta kako biste bili sigurni da će vaša hrana biti pravilno tretirana čim stigne do vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbjegavajte naručivanje za vrijeme gužvi, što možete primijetiti i na aplikacijama jer se dostave mogu odužiti, što znači da hrana može duže ostati u opasnoj zoni", izjavio je Taylor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRUČNJACI UPOZORAVAJU /

Pazite što koristite uz dodatke prehrani: Ova navika mogla bi poništiti sav trud

Image
STRUČNJACI UPOZORAVAJU /

Pazite što koristite uz dodatke prehrani: Ova navika mogla bi poništiti sav trud

Razmislite što naručujete

Kada naručujete hranu, važno je razmisliti o vrstama jela koja birate jer neke namirnice mogu nositi veće rizike, osobito u uvjetima dostave.

"Ne koristim često usluge dostave hrane, ali kada to radim, izbjegavam naručivati hranu s najvećim rizikom, poput riže i salate", objasnio je Le.

Odmah preuzmite i konzumirajte hranu

Nemojte ostaviti hranu ispred vrata. "Odmah je unesite unutra", savjetuje Taylor.

"Uvijek odmah jedem hranu jer ne znam koliko je vremena prošlo otkako je izašla iz restorana. Teško je znati koliko je vremena ta hrana provela na određenoj temperaturi između vremena pripreme i vremena dostave", rekao je Le.

Image
Foto: Pixabay

Operite ruke

Kako bi se osigurala sigurnost hrane i smanjio rizik od bolesti, važno je pridržavati se osnovnih higijenskih mjera prilikom konzumiranja dostavljene hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada vaša narudžba stigne, uvijek operite ruke prije nego što počnete jesti hranu. Očistite i dezinficirajte površine na koje stavljate ili konzumirate hranu", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerite svoju narudžbu

Osim što trebate provjeriti je li vam dostavljač donio vaše dodatne porcije umaka ili nešto drugo, trebate se pobrinuti da vruća hrana zaista bude vruća, a hladna da je hladna.

Taylor predlaže da koristite svoja osjetila, vid i njuh. "Provjerite je li pakiranje hrane netaknuto, ima li znakova oštećenja. Ako hrana izgleda ili miriše čudno, bacite je i kontaktirajte restoran", rekao je.

Pohranite ostatke

Zbog sigurne konzumacije stručnjaci savjetuju da ostatke obroka odmah pohranite u hladnjak kako biste izbjegli potencijalne zdravstvene rizike.

"Ako mi ostane hrana koju nisam mogao pojesti, odmah je spremim u hladnjak", ispričao je Le.

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Rekorderi smo inflacije, a ne možemo joj ništa jer proizvodimo premalo: 'Hrana mora biti lokalna'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike