Ako koristite neku uslugu dostave hrane, vjerojatno volite udobnost naručivanja obroka iz svog omiljenog restorana s nekoliko klikova na mobilnom uređaju. Ovakva dostava omogućava vam da brzo dobijete obrok, bez potrebe da napuštate svoj dom. To je često odličan način da uživate u hrani kada ste umorni ili jednostavno nemate vremena za kuhanje, ali važno je voditi računa o sigurnosti hrane.
Iako se može dogoditi da obrok ne stigne vruć, mnogi vjeruju da je i dalje siguran za konzumaciju. Međutim, znanstvenici koji proučavaju sigurnost hrane upozoravaju na opasnosti koje mogu nastati ako se hrana koja je bila vruća, kasnije konzumira mlaka, piše Huff Post.
Pojam "opasna zona" označava temperaturu hrane između 4 Celzijeva stupnja i 60 Celzijeva stupnja, u kojoj mikroorganizmi brzo rastu.
"Mikroorganizmi se u tom rasponu brzo množe, a neki se mogu udvostručiti svakih 20 minuta. Kad god hrana uđe u tu opasnu zonu, važno je da ne ostane na toj temperaturi dulje od dva sata", rekao je Bryan Quoc Le, stručnjak za hranu, dok je savjetnik za hranu Matt Taylor objasnio da tijekom izuzetno vrućih ljeta, ta opasna zona postaje još manja.
"Što duže hrana ostane u opasnoj zoni, to je veći rizik za vaše zdravlje", upozorio je Taylor.

Metode zaštite dostavljene hrane
"Ne bih naručivao hranu preko usluga dostave treće strane. Trebat će duže da stigne, a vjerojatno neće biti održavana na pravoj temperaturi", naglasio je Darin Detwiler, bivši savjetnik za sigurnost hrane FDA i USDA.
Stručnjaci navode da postoji nekoliko učinkovitih načina na koje se ljudi mogu zaštititi od potencijalnih opasnosti.
Kupite termometar za mjerenje temperature hrane
Možda nećete biti sigurni da vaša hrana nije provela više od dva sata u opasnoj zoni, čak i ako kod kuće imate termometar za hranu.
"Ako netko stvarno želi odrediti temperaturu hrane, onda je termometar jedini alat. Zaista ne postoji način da se otkrije koliko je dugo hrana bila na određenoj temperaturi, ali ako je već ušla u opasnu zonu, onda je najbolje približno procijeniti vrijeme dostave da biste vidjeli koliko je vremena mogla biti u tom rasponu", pojasnio je Le.

Naručujte kad nisu gužve
Stručnjaci su također ponudili nekoliko praktičnih savjeta kako biste bili sigurni da će vaša hrana biti pravilno tretirana čim stigne do vas.
"Izbjegavajte naručivanje za vrijeme gužvi, što možete primijetiti i na aplikacijama jer se dostave mogu odužiti, što znači da hrana može duže ostati u opasnoj zoni", izjavio je Taylor.
Razmislite što naručujete
Kada naručujete hranu, važno je razmisliti o vrstama jela koja birate jer neke namirnice mogu nositi veće rizike, osobito u uvjetima dostave.
"Ne koristim često usluge dostave hrane, ali kada to radim, izbjegavam naručivati hranu s najvećim rizikom, poput riže i salate", objasnio je Le.
Odmah preuzmite i konzumirajte hranu
Nemojte ostaviti hranu ispred vrata. "Odmah je unesite unutra", savjetuje Taylor.
"Uvijek odmah jedem hranu jer ne znam koliko je vremena prošlo otkako je izašla iz restorana. Teško je znati koliko je vremena ta hrana provela na određenoj temperaturi između vremena pripreme i vremena dostave", rekao je Le.

Operite ruke
Kako bi se osigurala sigurnost hrane i smanjio rizik od bolesti, važno je pridržavati se osnovnih higijenskih mjera prilikom konzumiranja dostavljene hrane.
"Kada vaša narudžba stigne, uvijek operite ruke prije nego što počnete jesti hranu. Očistite i dezinficirajte površine na koje stavljate ili konzumirate hranu", naglasio je.
Provjerite svoju narudžbu
Osim što trebate provjeriti je li vam dostavljač donio vaše dodatne porcije umaka ili nešto drugo, trebate se pobrinuti da vruća hrana zaista bude vruća, a hladna da je hladna.
Taylor predlaže da koristite svoja osjetila, vid i njuh. "Provjerite je li pakiranje hrane netaknuto, ima li znakova oštećenja. Ako hrana izgleda ili miriše čudno, bacite je i kontaktirajte restoran", rekao je.
Pohranite ostatke
Zbog sigurne konzumacije stručnjaci savjetuju da ostatke obroka odmah pohranite u hladnjak kako biste izbjegli potencijalne zdravstvene rizike.
"Ako mi ostane hrana koju nisam mogao pojesti, odmah je spremim u hladnjak", ispričao je Le.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Rekorderi smo inflacije, a ne možemo joj ništa jer proizvodimo premalo: 'Hrana mora biti lokalna'