Određene prirodne namirnice imaju antibakterijska svojstva, uključujući češnjak, đumbir i med. Iako mogu biti korisne kao dio uravnotežene prehrane, one nisu zamjena za lijekove na recept. Premda prirodni antibiotici ne mogu u potpunosti zamijeniti lijekove na recept, oni ipak mogu imati određene koristi, a stručnjaci preporučuju ove.
Skriveni saveznici zdravlja: Ove namirnice uništavaju bakterije poput antibiotika


1. Češnjak: Ovaj snažan prirodni antibiotik ima visoku koncentraciju alicina, spoja koji pomaže u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica. Studije pokazuju da može biti učinkovit u borbi protiv bakterija poput E. coli i Staphylococcus aureus. Češnjak se od davnina smatra namirnicom s antimikrobnim svojstvima.

2. Đumbir: Sadrži spoj s protuupalnim, antibakterijskim svojstvima. Konzumacija sirovog đumbira ili ispijanje čaja može pomoći u jačanju imuniteta. Također je poznato da đumbir pomaže u smanjenju mučnine, osobito kod trudnica.

3. Med: Jedan je od najstarijih poznatih antibiotika, koji seže unatrag do davnih vremena. Egipćani su često koristili med kao prirodni antibiotik i zaštitu za kožu. Med sadrži vodikov peroksid, koji može biti odgovoran za neka od njegovih antibakterijskih svojstava. Također, ima visok sadržaj šećera, što može pomoći da se zaustavi rast određenih bakterija.

4. Kokosovo ulje: Bogato je laurinskom kiselinom, koja ima antimikrobna svojstva i pomaže u borbi protiv štetnih bakterija, virusa i gljivica. Također se može koristiti i za lokalnu primjenu na koži. Istraživanja pokazuju da laurinska kiselina može pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola (LDL) i povećanju dobrog kolesterola (HDL).

5. Kurkuma: Ovaj začin je snažan antioksidans. Istraživanja pokazuju da može pomoći u borbi protiv bakterija poput Helikobakter pilori, koje uzrokuju čir na želucu, a istovremeno jača imunosni sustav. Kurkuma također ima snažna protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju simptoma artritisa.

6. Origano: Ulje origana bogato je karvakrolom i timolom, spojevima s jakim antibakterijskim svojstvima. Studije pokazuju da može pomoći u borbi protiv E. coli, salmonele i infekcija uzrokovanih Candidom.

7. Jabučni ocat: Ovaj ocat sadrži octenu kiselinu, koja djeluje kao prirodni antibakterijski agens. Može pomoći kod upale grla, iritacija kože i probavnih tegoba. Osim antibakterijskih svojstava, istraživanja pokazuju da jabučni ocat može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi.

8. Crveni luk: Sadrži spojeve sumpora s antibakterijskim, antivirusnim i protuupalnim svojstvima. Kako bi njegova ljekovita svojstva bila jača, preporučuje se konzumacija sirovog luka. Osim toga, crveni luk sadrži visoku razinu kvercetina, moćnog antioksidansa koji može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

9. Limun: Ovo voće bogato je vitaminom C i limunskom kiselinom, koji mogu pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija i jačanju imunosnog sustava. Redovita konzumacija limuna može pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca zbog sposobnosti povećanja razine citrata u mokraći.

10. Klinčić: Eterično ulje klinčića sadrži eugenol, spoj s antibakterijskim svojstvima. Istraživanja pokazuju da može biti učinkovit u borbi protiv bakterija poput S. aureus i E. coli. Eugenol također ima analgetska svojstva i često se koristi za ublažavanje zubobolje.

11. Timijan: Ovaj začin može pomoći u zaštiti od bakterija poput E. coli, Listeria monocytogenes, Pseudomonas putida i MRSA. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdili najbolji načini njegove primjene. Osim antibakterijskih svojstava, timijan može pomoći u ublažavanju simptoma kašlja i bronhitisa.

12. Ekstrakt sjemenki grejpa: Ima širok spektar antimikrobnih svojstava i pokazuje se djelotvorno protiv bakterija, virusa i gljivica. Istraživanja sugeriraju da može biti koristan u borbi protiv infekcija probavnog sustava.

13. Hren: Ova namirnica sadrži izotiocijanate, spojeve s antibakterijskim djelovanjem. Često se koristi za čišćenje sinusa, borbu protiv infekcija dišnog sustava i poboljšanje probave. Također, hren može potaknuti cirkulaciju i pomoći u detoksikaciji organizma.

14. Jogurt i probiotičke namirnice: Studije pokazuju da konzumacija jogurta i drugih fermentiranih namirnica može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma i srčanih bolesti te u održavanju zdrave tjelesne mase. Probiotici u jogurtu također mogu poboljšati zdravlje crijeva i smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva.

15. Crni kim: Klinička istraživanja pokazuju da sjemenke crnog kima imaju antimikrobna, antiparazitska i antigljivična svojstva. Postoje i dokazi da može pomoći u regulaciji šećera u krvi i krvnog tlaka. Crni kim također može poboljšati funkciju jetre i bubrega.

16. Ehinaceja: Ekstrakti ove biljke imaju antibakterijska svojstva i tradicionalno se koriste za liječenje rana i određenih infekcija, poput urinarnih infekcija. Studije su pokazale da ehinaceja može pomoći u smanjenju trajanja prehlade.

17. Piskavica: Istraživanja pokazuju da piskavica može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Međutim, važno je napomenuti da se ne preporučuje tijekom trudnoće u količinama većim od onih koje se nalaze u hrani. Piskavica također može poboljšati probavu i smanjiti simptome refluksa.

Kako djeluju prirodni antibiotici: Postoje prirodne namirnice koje sadrže antimikrobne spojeve i pomažu u zaustavljanju rasta bakterija. Djeluju tako što ometaju stanične stijenke bakterija, smanjuju upalu i jačaju imunosni sustav.

Kada potražiti savjet liječnika: Uvijek se posavjetujte s liječnikom ako želite koristiti prirodne antibiotike u većim količinama od uobičajenih. Prirodne namirnice mogu podržati zdravlje imunosnog sustava, ali nije uvijek zamjena za ozbiljne infekcije.

Uloga zdravlja crijeva: Uravnotežena crijevna mikroflora poboljšava funkciju imunosnog sustava podržavajući proizvodnju korisnih bakterija koje pomažu u borbi protiv štetnih patogena.

Kako uvrstiti antibiotske namirnice u prehranu: Možete dodati prirodne antibiotike poput češnjaka, kurkume i origana u obroke kako biste poboljšali obranu imunosnog sustava. Neke namirnice možete konzumirati sirove, a druge možete kao čajeve ili juhe. Neke namirnice zadržavaju svoju antibakterijsku moć kada se konzumiraju sirove, ali mogu izgubiti učinkovitost ako se previše zagrijavaju, navodi Medical News Today.
Iako su standardni antibiotici vrlo učinkoviti u liječenju infekcija poput streptokoka, nisu uvijek neophodni. Prirodni antibiotici prisutni u hrani koriste se već stoljećima za ublažavanje prehlada, borbu protiv virusa i jačanje imuniteta.
Za razliku od sintetičkih antibiotika, koji mogu narušiti ravnotežu crijevne flore uništavajući i korisne bakterije, prirodni antibiotici djeluju blaže i ne remete prirodni balans mikrobioma u organizmu.
Pogledajte u galeriji namirnice koje možete uključiti u svoju prehranu, a koje mogu doprinijeti vašem zdravlju.