Kako se u mnogim kućanstvima ne jede često, pečena patka idealno je jelo za posebne prigode. Osim toga, njena priprema nije prekomplicirana, a najviše vremena za pripremu će uzeti samo pečenje u pećnici. Istražili smo kako se priprema pečena patka i na što obratiti pozornost.
Pečena patka recept
Iako postoji bezbroj recepata za pečenu patku, gotovo svi imaju identičnu bazu. Kako bi mogli reći da je jelo uspješno, patka mora biti sočna iznutra i hrskava izvana. Ovu teksturu ćete postići kombinacijom meda i balzamičnog octa - zvuči neobično, no garantira nevjerojatan okus.
Pečena patka sastojci:
- patka
- sol
- 5 režnjeva češnjaka
- 2 limuna
- ½ šalice balzamičnog octa
- med
Pečena patka priprema:
- Upalite pećnicu i stavite da se zagrijava na 175 °C.
- Dok se pećnica zagrijava, pripremite patku. Izvadite iznutrice iz unutrašnjosti patke. Isperite patku, iznutra i izvana, hladnom vodom. Osušite papirnatim ručnicima.
- U šupljinu patke stavite 5 nasjeckanih režnjeva češnjaka i kriški limuna.
- Zavežite pačje noge špagom. Stavite patku u posudu za pečenje s rešetkom.
- Pečena patka se peče prsima prema gore, 1 sat na 175 °C. Nakon 1 sata pečenja, okrenite patku na prsa i pecite je prsima prema dolje 40 minuta.
- Izvadite pečenu patku iz pećnice.
- U maloj posudi pomiješajte ½ šalice balzamičnog octa sa svježe iscijeđenim sokom od 1 limuna.
- Premažite cijelu patku ovim umakom i pecite pačja prsa sa stranom prema gore još 40 minuta.
- Nakon 40 minuta, pečenu patku izvadite iz pećnice te opet premažite umakom, ali ovaj put dodajte med u umak.
- Pecite još 40 minuta.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Jednostavno, a drugačije: Recept za rižoto od bundeve s mascarponeom