Glavnu ulogu na svakom uskrsnom stolu moraju imati pisanice, a pletenica je predivan način da ih prezentirate. Radi se o klasičnoj pletenici koja ima "džepiće za jaja" i osim što se može prilagoditi vašim željama i ukusima, sigurno neće ostati nezamijećena. Priprema se za Uskrs u brojnim kuhinjama ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe, od Italije i Grčke do Njemačke.
Istražili smo kako napraviti uskrsnu pletenicu s jajem.
Uskrsna pletenica s jajem
Najjednostavnije rečeno, radi se o kruhu koji je ispleten u oblik pletenice i stavljen da se peče s kuhanim jajima ili pisanicama. Kad se jaja stave ne tijesto prije nego što uđe u pećnicu, ostanu udubine gdje je jaje ležalo i rezultat je zanimljiva pogača. Možete ju ukrasiti na koji god način želite, bilo da u pletenice izrežete neki uzorak prije pečenja ili da ju oblikujete u oblik gnijezda ili srca. Također možete posudi sezamom, makom ili cjelovitim sjemenkama po vašoj želji.

Uskrsna pletenica s jajem sastojci za tijesto:
- 20 g svježeg kvasca
- 50–60 g šećera
- 250 ml mlijeka
- 600 g glatkog pšeničnog brašna (tip 550)
- 150 g pšeničnog griza
- 1 žličica soli
- Naribana korica jednog limuna
- 2 jaja
Uskrsna pletenica s jajem sastojci za premazivanje:
- 1 jaje, razmućeno s malo ulja
Uskrsna pletenica s jajem sastojci za ukrašavanje:
- 3–4 kuhana jaja
Uskrsna pletenica s jajem priprema:
- U manjoj zdjelici razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera, malo toplog mlijeka i dvije žličice brašna. Sve lagano razmutite i ostavite da se diže 10–15 minuta.
- U veću zdjelu stavite brašno i griz, dodajte preostali šećer, naribanu limunovu koricu, dignuti kvasac, jaja i preostalih 250 ml toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog na toplom mjestu oko 40–50 minuta, dok se volumen ne udvostruči.
- Kada se tijesto digne, premijesite ga dvaput (ako želite da pletenica bude prhkija), pa ga podijelite na 4 ili 5 dijelova, ovisno o tome koliko pramenova želite u pletenici.
- Na dno tepsije obavezno stavite papir za pečenje, a gornji dio pletenice prekrijte folijom ili poklopcem kako ne bi previše potamnila.
- Po želji tijesto možete premazati s otopljenih 50 g maslaca ili margarina. Ispletite pletenicu i na nju položite kuhana jaja.
- U razmućeno jaje dodajte malo ulja i, po želji, malo sezama za sjaj. Pletenica može biti duguljasta ili okrugla, ovisno o posudi u kojoj će se peći.
- Tako pripremljenu pletenicu ostavite da se diže još 25–30 minuta.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta. Prvo uključite samo donji grijač na 10 minuta ako želite dodatni volumen, a zatim uključite i gornji grijač dok pletenica ne poprimi lijepu zlatnu boju.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Sve samo ne običan sendvič: Recept za neodoljivi Croque monsieur