PROVJERENE METODE /

Kako skuhati jaja da ne popucaju? Uz ove trikove bit će savršeno kuhana

Image
Foto: Shutterstock

Otkrivamo kako ovog Uskrsa skuhati jaja da ne popucaju

15.4.2025.
6:06
Shutterstock
VOYO logo

Kuhanje jaja djeluje kao jedan od najjednostavnijih kulinarskih zadataka, no mnogi se susreću s istim problemom – napuknutom ljuskom i bjelanjkom koji iscuri u vodu. Iako povremeno pucanje može biti neizbježno zbog nevidljivih pukotina ili tanke ljuske, postoji niz provjerenih metoda koji znatno povećavaju šanse za savršeno kuhana jaja.  

Bilo da pripremate uskrsni doručak, pisanice ili punjena jaja, ovi savjeti pomoći će vam da izbjegnete frustraciju i jednostavno skuhate jaja da ne popucaju.

Kako skuhati jaja da ne popucaju?

Pucanje ljuske tijekom kuhanja najčešće je rezultat nekoliko faktora. Nagla promjena temperature, kada hladno jaje uronimo u vruću vodu, uzrokuje širenje zraka unutar zračnog džepa jajeta (na širem kraju) i unutarnjeg sadržaja, stvarajući pritisak koji može probiti ljusku. Također, snažno vrenje vode može uzrokovati da se jaja međusobno sudaraju međusobno ili o stijenke lonca, što dovodi do mehaničkih oštećenja. Starija jaja imaju veći zračni džep, što ih čini podložnijima pucanju uslijed tlaka, iako se zbog toga lakše gule.

Image
Foto: Shutterstock

Koristite jaja koja nisu potpuno svježa

Iako ovaj savjet zvuči neobično, jaja stara nekoliko do tjedan dana često su bolji izbor za kuhanje od onih potpuno svježih. Kako jaje stari, pH bjelanjka raste, a membrana ispod ljuske lagano se odvaja, što ne samo da olakšava kasnije guljenje, već može smanjiti i rizik od pucanja. Svježa jaja imaju čvršće prianjajuću membranu i niži pH, što ih čini sklonijima pucanju i težima za guljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperirajte jaja

Jedan od najvažnijih koraka u prevenciji pucanja jest izbjegavanje temperaturnog šoka. Izvadite jaja iz hladnjaka barem 15-30 minuta prije kuhanja kako bi se približila sobnoj temperaturi. Time smanjujete razliku između temperature jajeta i vode u kojoj će se kuhati, umanjujući stres na ljusku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pazite na jačinu vatre

Izbjegavajte snažno, turbulentno vrenje. Jaka vatra uzrokuje poskakivanje i sudaranje jaja, što je siguran put do pukotina. Ciljajte na lagano, ravnomjerno krčkanje tijekom cijelog vremena kuhanja.

Image
Foto: Pixabay

Izbjegavajte gužvu u loncu

Osigurajte da jaja imaju dovoljno prostora u loncu. Idealno je da budu posložena u jednom sloju s malo razmaka između njih. Pretrpan lonac ne samo da povećava rizik od sudaranja i pucanja, već može i usporiti kuhanje jer će više jaja brže ohladiti vodu.

Sol i ocat u vodi

Dodavanje otprilike pola žličice soli ili žličice octa na litru vode popularan je savjet. Iako vjerojatno neće spriječiti samo pucanje, sol i ocat pomažu bržem zgrušavanju bjelanjka ako do pukotine ipak dođe. Time se "začepi" pukotina i sprječava daljnje curenje bjelanjka u vodu. Ocat također može malo omekšati ljusku, što olakšava guljenje.

Kuhanje na pari kao alternativa

Kuhanje jaja na pari umjesto u vodi još je jedna metoda koja može smanjiti rizik od pucanja. Jaja se stave u košaru za kuhanje na pari iznad kipuće vode. Budući da nisu uronjena i ne sudaraju se u vodi, manja je vjerojatnost da će napuknuti, a mnogi tvrde da su tako kuhana jaja i lakša za guljenje.

Image
USKRSNI KLASIK /

Brza i jednostavna priprema: Punjena jaja na pet načina za bogat blagdanski stol

Image
USKRSNI KLASIK /

Brza i jednostavna priprema: Punjena jaja na pet načina za bogat blagdanski stol

Što nakon kuhanja jaja?

Čim su jaja kuhana do željene tvrdoće, odmah ih prebacite u posudu s vrlo hladnom vodom. Ovo ima dvostruku svrhu: naglo zaustavlja proces kuhanja (sprječavajući prekuhavanje i pojavu zelenkastog ruba oko žumanjka) i uzrokuje lagano skupljanje sadržaja jajeta, što olakšava odvajanje ljuske prilikom guljenja. Ostavite ih u hladnoj vodi barem 10-15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohlađena jaja najlakše je guliti pod mlazom hladne vode ili uronjena u posudu s vodom. Lagano lupnite širi kraj jajeta o tvrdu površinu kako biste razbili ljusku, a zatim nježno rolajte jaje dlanom po površini da dodatno razbijete ljusku. Počnite guliti od šireg kraja, gdje se obično nalazi zračni džep – tu je ljusku najlakše odvojiti. Voda pomaže isprati sitne komadiće ljuske i podvući se ispod membrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Hoće li ovog Uskrsa Nijemci jesti hrvatska, a Hrvati ukrajinska i albanska jaja?

aia
NOVA SERIJA!
VOYO logo
Još iz rubrike