HM... /

Razmislite dvaput prije konzumacije ovih salata: Mogu biti jako opasne

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju kupce da unaprijed oprane salate u vrećicama nisu najsigurniji izbor

1.5.2025.
18:44
Shutterstock
VOYO logo
VOYO logo

Vjerojatno kupujete unaprijed oprane salate u vrećicama zbog praktičnosti, no stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da one nisu najsigurniji izbor. Bakterije i kontaminacija češći su nego što mislite.

"Unaprijed oprane salate su jedan od najrizičnijih proizvoda zbog mogućih kontaminacija. Tijekom epidemija, ove salate bile su glavni uzrok bolesti, a ljudi su zbog nekih bili hospitalizirani, dok su drugi umrli", kaže Darin Detwiler, profesor na Sveučilištu Northeastern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemije povezane sa zelenim salatama događaju se češće nego što biste mogli pretpostaviti, a samo u Americi salate uzrokuju do 9,2 posto bolesti izazvanih hranom, piše HuffPost.

Image
Foto: Shutterstock

Uzroci kontaminacije u opskrbnom lancu

Kontaminacija može nastati u različitim fazama prije nego što salate stignu do vašeg stola. Povrće na farmama može biti kontaminirano iz zagađene vode za navodnjavanje, tla, divljih ili domaćih životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći rizik od kontaminacije javlja se kad su polja u blizini farmi stoke, gdje životinje borave", objašnjava Olivia Roszkowski, stručnjakinja za sigurnost hrane. Tako se povećava rizik od kontaminacije bakterijama poput E. coli, salmonele i listerije.

Image
SVAKAKO POTRAŽITE SAVJET /

Je li ovaj sok jedan od 'najmoćnijih lijekova'? 'Pijte ga ujutro na prazan želudac'

Image
SVAKAKO POTRAŽITE SAVJET /

Je li ovaj sok jedan od 'najmoćnijih lijekova'? 'Pijte ga ujutro na prazan želudac'

U fazi berbe salate povećava se rizik od kontaminacije jer tada patogeni i bakterije lako mogu doći u dodir s povrćem. "Do onečišćenja može doći zbog ljudskog rukovanja, nečiste opreme ili zagađene vode koja se koristi u postupcima nakon berbe, poput transporta, čišćenja ili uklanjanja zemlje", pojasnila je Kimberly Baker, direktorica odjela za prehrambene sustave i sigurnost na Sveučilištu Clemson.

Da bi salata ostala sigurna za jelo, važno ju je stalno držati na hladnom – od berbe pa sve do trgovine. Ako se u nekom trenutku pregrije, bakterije se mogu početi razmnožavati. Ipak, hladnoća ih ne uništava, već samo usporava njihov rast pa čak i dobro ohlađena salata može biti opasna ako je već zaražena.

Image
Foto: Shutterstock

Sprječavanje kontaminacije

Ako se ipak odlučite za kupnju unaprijed opranih salata u vrećicama, važno je pridržavati se nekoliko preporuka kako biste smanjili rizik od zaraze. Prvo, redovito provjeravajte informacije o povlačenju proizvoda na službenim stranicama kako biste bili sigurni da proizvod koji kupujete nije kontaminiran. Obratite pozornost i na rok trajanja, birajte samo onoliko koliko planirate pojesti unutar nekoliko dana. Također, izbjegavajte pakiranja s vidljivom vlagom jer je to idealno okruženje za razvoj bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salate treba čuvati na hladnom, najbolje na temperaturi ispod 4 stupnjeva Celzija, kako bi se usporio rast mogućih patogena. Nakon kupnje, ne ostavljajte ih dugo u toplom prostoru, poput automobila ili kuhinjskog pulta jer nagle promjene temperature mogu dodatno pogodovati širenju bakterija. Prije konzumacije uvijek provjerite izgled i miris salate – ako primijetite neugodan miris, sluzave listove ili promjenu boje, radije je bacite. Ako želite dodatno smanjiti rizik, preporučuje se kupovina cijelih glavica salate ili špinata, koje imaju manju površinu za kontaminaciju. Njih možete sami oprati kod kuće, čime dodatno kontrolirate higijenske uvjete i osiguravate svježinu.

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Proizvodimo najmanje povrća, a u Europi ga najviše jedemo: Isplati li se saditi svoje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc
GLEDAJ U SUBOTU
VOYO logo
Još iz rubrike