Nekada je postojalo samo jedno brašno koje se koristilo baš za sve. U današnje vrijeme na tržištu postoji mnogo opcija, svaka sa svojim prednostima. Neka su bogata proteinima, dok su druga sa samnjenim udjelom ugljikohidrata, a mnoga su puna vitamina i minerala. Kako odabrati koje je brašno najbolji izbor za vas? Poznavanje različitih vrsta brašna i njihovih svojstava može vam pomoći da donesete najbolji izbor u kuhanju.
10 popularnih vrsta brašna
Brašno za sve namjene
Brašno za sve namjene – najpoznatije kao bijelo ili rafinirano brašno – povijesno je bilo osnovni sastojak u kuhinji. Ovo svestrano brašno savršeno je za pečenje, paniranje jela i zgušnjavanje umaka. Proizvodi se od pšenice, ali je rafinirano, što znači da su vlakna i sadržaj proteina niži nego kod nekih alternativnih brašna od cjelovitih žitarica. Jedna šalica bijelog brašna sadrži 455 kalorija, 13 grama proteina, 95 grama ugljikohidrata i 3,5 grama vlakana.
Brašno od cjelovite pšenice
Brašno od cjelovite pšenice proizvodi se od cijelog zrna pšenice, zbog čega je bogatije vlaknima, željezom i B vitaminima u odnosu na brašno za sve namjene. Jedna šalica brašna od cjelovite pšenice osigurava barem 38% dnevnih potreba za vitaminom B6 i 37% za niacin, koji su važni za metabolizam i funkciju stanica. Također je niže u kalorijama (408 točno) i ugljikohidratima (86 grama), ali bogatije u proteinima (16 grama) i vlaknima (13 grama, što je više od 3,5 puta više od vlakana u bijelom brašnu).
Budući da je brašno od cjelovite pšenice gušće, možda ćete morati dodati više tekućine u svoje recepte kako biste postigli istu teksturu u pečenju kao s bijelim brašnom. Općenito, to je izvrstan izbor za poboljšanje nutritivnih vrijednosti.

Brašno od heljde
Ako želite dodati orašasti okus palačinkama ili vaflima, pokušajte s brašnom od heljde. Brašno od heljde prirodno je bez glutena, što ga čini odličnim za recepte s gušćim teksturama, poput brze hrane, palačinki i rezanaca. Brašno od ove žitarice bogato je hranjivim tvarima, pružajući 11 grama proteina po šalici i više od tri puta više vlakana (12,5 grama) od bijelog brašna. Također je bogato željezom, magnezijem, fosforom i polifenolnim spojevima, posebno rutinom. Rutin je poznat po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima i može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola. S 400 kalorija i 90 grama ugljikohidrata po šalici, brašno od heljde je hranjiv izbor za recepte s cjelovitim žitaricama i bez glutena.
Brašno od zobi
Brašno od zobi nije samo bogato vlaknima – već je posebno bogato beta-glukanima, vrstom topljivih vlakana koja pomažu u snižavanju kolesterola, potiču redovito pražnjenje crijeva i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Iako dobro funkcionira u pečenju, obično daje gušće, manje strukturirane rezultate, osim ako se ne pomiješa s drugim vrstama brašna. Dobra stvar kod brašna od zobi je što ga je lako napraviti kod kuće miješanjem zobi u fini prah.
Po šalici, brašno od zobi također ima manje kalorija (360) i ugljikohidrata (64 grama) u odnosu na brašna na bazi pšenice, dok nudi usporednih 12 grama proteina.
Brašno od badema
Brašno od badema, proizvedeno od mljevenih blanširanih badema, možda je najpopularnija niskougljikohidratna alternativa za pšenično brašno, sa samo 16 grama ugljikohidrata po šalici, u usporedbi s 95 grama u bijelom brašnu. Budući da su bademi bogati zdravim nezasićenim mastima, brašno od badema ima više kalorija (oko 600 po šalici), ali također sadrži 25 grama proteina, gotovo dvostruko više nego bijelo brašno, uz 9 grama vlakana. Također je izvrstan izvor magnezija (što zadovoljava više od 75% dnevnih potreba za žene i 60% za muškarce), što pomaže u podršci mišićima i živčanoj funkciji, regulaciji šećera u krvi, krvnom tlaku i zdravlju kostiju. Brašno od badema dobro je za pripremu hrskavih paniranja za meso, ali u pečenju može dati gušću teksturu. Ako ga zamjenite za bijelo brašno, dodavanje dodatnog jaja može poboljšati strukturu. Također je prirodno bez glutena, što ga čini odličnim izborom za osobe s prehrambenim ograničenjima.
Brašno od riže
Brašno od riže, još jedan bezglutenski izbor, proizvodi se od fino mljevene bijele ili smeđe riže. Ima blag okus i lako se probavlja, sa samo gramom vlakana po šalici, što ga čini dobrim izborom za osobe s osjetljivim želucem. Svaka šalica sadrži 524 kalorije, 10 grama proteina i 113 grama ugljikohidrata. Također je bogato mineralom manganom – oko 70% dnevnih potreba za žene i 55% za muškarce – koji podržava imunitet, zdravlje kostiju i reprodukciju. Pečenje s rižinim brašnom može biti izazovno jer često dovodi do mrvljenje teksture, ali miješanje s drugim brašnima može pomoći u dodavanju strukture. Osim pečenja, odlično je za zgušnjavanje umaka, paniranje prženih jela, kao i za pripremu knedli, rezanaca i rižinih kolača.

Brašno za kruh
Brašno za kruh vrlo je slično bijelom brašnu, ali je posebno dizajnirano za pečenje kruha. Ključna razlika je u tome što ima veći udio proteina (20 grama po šalici), budući da gluten, protein prisutan u pšenici, pomaže u pružanju više strukture i daje kruhu žvakaću teksturu. Iako je veće u kalorijama (520) i ugljikohidratima (104 grama) u usporedbi s bijelim brašnom, udio vlakana (4 grama) otprilike je isti po šalici. Uživajte u korištenju brašna za kruh za domaći kruh, kiflice i tijesto za pizzu.
Brašno od kvinoje
Brašno od kvinoje proizvodi se od mljevenih sjemenki kvinoje, žitarice s lagano orašastim okusom koja se dobro uklapa i u slatka i u slana jela. Fantastična je alternativa brašnu od cjelovitih žitarica za osobe koje ne jedu gluten, iako najbolje funkcionira u kombinaciji s drugim bezglutenskim brašnima kako bi se postigla odgovarajuća tekstura u pečenju. Kvinoja je potpuni protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, i bogata je antioksidansima. Također je dobar izvor željeza, pružajući gotovo 28% dnevnih potreba za odrasle, zajedno s više od 50% dnevnih potreba za fosforom. Osim toga, izvrstan je izvor mangana, koji zadovoljava 112% dnevnih potreba za žene i 88% za muškarce. Po šalici, brašno od kvinoje ima oko 430 kalorija, 13 grama proteina, 78 grama ugljikohidrata i 7 grama vlakana, što ga čini hranjivim izborom za kuhanje i pečenje bez glutena.
Brašno od kasave
Još jedan popularan izbor bez glutena i žitarica je brašno od kasave, koje se proizvodi od korijena yuce i ima neutralan okus, pa je pogodno za razne recepte. Iako je siromašno proteinima (samo 1 gram po šalici), bogato je željezom s oko 5,5 grama po šalici (otprilike 69% dnevnih potreba za odrasle muškarce i 31% za žene). Željezo igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica, pomažući u prijenosu kisika iz pluća u ostatak tijela.
Po šalici, brašno od kasave sadrži 500 kalorija, 122 grama ugljikohidrata i 7 grama vlakana. Dovoljno je svestrano za pečenje i zgušnjavanje umaka i juha, ali može zahtijevati dodatnu tekućinu ili veziva kako bi se postigla slična tekstura kao kod bijelog brašna.
Brašno od kokosa
Brašno od kokosa izdvaja se kao brašno s najviše vlakana na ovom popisu, s 44 grama po šalici – većina od toga je netopiva vlakna, koja pomažu u poticanju zdrave probave i redovitih pražnjenja crijeva. Prirodno je niže u ugljikohidratima (75 grama po šalici) i izvrstan je izbor za osobe koje izbjegavaju gluten i žitarice. Međutim, ima blag okus kokosa i slatkoću. Dobro je za pripremu muffina, palačinki i kolačića, ali apsorbira puno tekućine, pa nije idealno za jednostavnu zamjenu za pšenično brašno. Najbolje je kombinirati ga s drugim brašnima za mekšu, manje gustu teksturu.
Osim vlakana, brašno od kokosa sadrži 21 gram proteina, više od 50% dnevnih potreba za željezom za žene i 100% za muškarce i oko 62% dnevnih potreba za selenom, koji podržava funkciju imuniteta i zdravlje štitnjače. Osim toga, s 2675 miligrama kalija po šalici, lako zadovoljava barem 75% dnevnih potreba za odrasle. Iako je bogato hranjivim tvarima, imajte na umu da je također malo više kalorijsko po porciji, s oko 560 kalorija po šalici, piše Yahoo life.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Recept za pileću picatu i tagliatele mediteran