Kad je riječ o kuhinjskom priboru, noževi se ubrajaju među najvrjednije, najosjetljivije i najčešće korištene. Ako želite da dugo traju, važno je da im pružite njegu koju zaslužuju.
Proizvođači noževa i profesionalni kuhari su za Southern Livinga kažu da noževe nikada ne biste smjeli stavljati u perilicu posuđa te su dali savjete kako im povećati dugovječnost.
Smiju li se kuhinjski noževi prati u perilici posuđa?
Stručnjaci su se složili da se kuhinjski noževi nikada ne bi smjeli stavljati u perilicu posuđa.
"Vrućina, vlaga i snažni deterdženti s vremenom oštećuju ručke i razgrađuju metal. Oštrice, također, mogu udariti u druge predmete tijekom pranja, te uzrokovati oštećenja i otupljivanje oštrica", rekao je chef Geoff Rudaw.
Chefica Veronica Eicken istaknula je da "visoka temperatura može oslabiti vezu između drške i oštrice te potencijalno uzrokovati da se drška iskrivi ili čak rascijepi. Što se noževa od ugljičnog čelika tiče, ekstremne temperature mogu loše djelovati na čelik te ga mogu učiniti osjetljivijim na oštećenja i istupiti oštricu".
Eicken je, također, upozorila da perilice posuđa zarobljena vlaga čini "idealnim okruženjem za hrđu, osobito ako nož stoji dulje vrijeme."

Kako pravilno oprati kuhinjski nož?
Zbog razloga koje su spomenuli Rudaw i Eicken, trebali biste se držati ručnog pranja kuhinjskih noževa. Chef Rocco Carulli rekao je da prema svojim noževima trebate postupati kao prema luksuznom sportskom automobilu, što znači da ih trebate ručno prati, odmah osušiti i pravilno skladištiti.
"Najbolji način da operete svoje noževe je ručno s blagim deterdžentom za pranje posuđa ispod tekuće tople vode", rekao je proizvođač noževa Geoff Feder.
Proizvođač noževa Quintin Middleton otkrio je da je "najbolji način da očistite svoj nož nježnom spužvom, savijanjem spužve oko oštrice od nenaoštrene strane".
Kako pohraniti noževe?
Koliko god je ključno pravilno oprati noževe, jednako je važno potpuno ih osušiti prije pohranjivanja. "Provjerite jesu li suhi prije nego što ih odložite. Čak i nehrđajući čelik može hrđati", istaknuo je Feder.
Chef Rudaw je rekao da je noževe prije pohranjivanja najbolje osušiti "čistom, mekom krpom" te da "trebate brisati u smjeru od ruba kako biste spriječili eventualne nezgode". "Osigurajte potpunu suhoću, posebno na spoju između oštrice i drške gdje se vlaga može zadržati i s vremenom uzrokovati štetu", opomenuo je.
Sušenje na zraku nikada ne bi smjelo biti opcija za visokokvalitetne noževe osim ako ne koristite blok za noževe ili stalak posebno dizajniran za tu svrhu.
Iako može biti primamljivo staviti kuhinjske noževe u razne ladice, chef Carulli ovaj izbor naziva "zločinom protiv pribora za jelo". Middleton je predložio držanje noževa "na magnetskoj traci ili na magnetskom bloku za noževe. "Drugi način koji preporučujem je stavljanje organizatora noževa u kuhinjsku ladicu", istaknuo je.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Ivan Šipić pojasnio ideju oko mogućeg uvođenja univerzalnog dječjeg doplatka