Želite oduševiti ekipu roštiljem o kojem će se pričati godinama? Odlično, a što je s prilozima? Ipak je važan cjelokupni dojam, zar ne? Kao prilog možemo iskoristiti krumpir, papriku, tikvice pa čak i rižu. Mogućnosti je bezbroj, a u ovom članku ćete saznati kako se određeni prilozi za roštilj pripremaju.
Prilozi uz roštilj
Kao prilog uz roštilj možete ispeći različito povrće i pripremiti salate. Na roštilju možete ispeći šampinjone, papriku, rajčicu, luk, tikvice, patlidžane, poriluk, batat i šparoge. Povrće možete narezati na komade, ovisno o kojem povrću se radi ili izrezati na manje komade, napraviti ražnjiće i ispeći ražnjiće od povrća koji će biti i dekorativni dio vašeg roštilja, ali i vrlo ukusni.
Ideje za roštilj dolazit će vam same po sebi, samo odredite koje namirnice želite iskoristiti za pripremu priloga. U nastavku slijedi nekoliko priloga uz roštilj koji bi mogli ugodno iznenaditi čak i one s najstručnijim nepcem.
Pečeni kruh
Pečenjem kruha na roštilju okus kvasca u kruhu dolazi do izražaja. Kore postaju hrskavije, zagrijane unutrašnjosti dobivaju mekanu teksturu, a okus plamena dodaje vlastitu notu ukusnosti. Kruh na roštilju izuzetno je jednostavno za pripremiti, a sve što je potrebno da se pripremi kruh na roštilju su kruh i maslinovo ulje.
Najprije narežite kruh na kriške. Važno je da sve kriške budu jednake debljine kako bi se kruh na roštilju ravnomjerno ispekao. Narežite kruh na kriške debljine četiri do pet centimetara. Obje strane kruha premažite maslinovim uljem kako ne bi zagorio, već dobio ukusnu i hrskavu teksturu.
Kada pripremate kruh na roštilju, trebate prethodno zagrijati roštilj. Kada ste ga zagrijali, stavite kriške i pecite dok ne dobiju tragove žara i dok ne budu lagano tostirane, dvije do tri minute. Okrenite kruh na roštilju i pecite s druge strane dok na njima ne postanu tragovi roštilja još dvije do tri minute.
Krumpir
Na roštilju možete peći gotovo sve vrste krumpira i začiniti ih kako god želite. Za pripremu se obično koristi začinsko bilje i parmezan, ali čak i čista sol i papar mogu biti nevjerojatni.
Krumpir prebacite na roštilj i rasporedite u jedan sloj. Pecite u pećnici 45 minuta do sat vremena ili dok ne porumene i postanu hrskave. Dva puta preokrenite lopaticom tijekom kuhanja kako bi se osiguralo ravnomjerno pečenje. Izvadite krumpire iz pećnice, pospite peršinom, začinite po želji i poslužite vruće. Krumpir na roštilju je gotov. Uživajte.
Zapalite roštilj i dobro zagrijte rešetke. Krumpir prerežite na pola ili četvrtine i stavite u zdjelu s maslinovim uljem, soli, paprom i češnjakom te miješajte dok se krumpir dobro ne prekrije.
Sastojci za krumpir na roštilju:
- krumpir
- 60 ml dobrog maslinovog ulja
- 1 1/2 žličice soli
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 6 režnja češnjaka - protisnutog
- 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
Ražnjići od povrća
Ražnjići od povrća mogu se pripremati na tavi ili na roštilju. Povrće na roštilju daje dimljeni okus svakom zalogaju. Prilagodite recept za pripremu ražnjića od povrća vlastitom ukusu. Izaberite povrće prema želji i pripremite ga u obliku ražnjića.
Kada se pripremaju ražnjići od povrća, komadi trebaju biti veličine zalogaja, stoga je prvo potrebno narezati povrće na takve veličine. Međutim, prije nego krenete sa sjeckanjem povrća, upalite vatru i stavite tavu iznad vatre. U tavu dodajte maslinovo ulje.
Ražnjići od povrća ne smiju izgledati monotono, nanesite povrće naizmjenično na ražnjiće kako biste dobili raznolike boje na vašim ražnjićima. Stavite povrće u tavu i pecite tri do pet minuta sa svake strane, odnosno dok povrće ne poprimi zlatnu boju. Ražnjići od povrća su gotovi i spremni za posluživanje.
Sastojci potrebni za pripremu ražnjića od povrća:
- 1 kukuruz
- 1 tikvica
- 1/2 crvene paprike bez sjemenki
- 1/2 crvenog luka
- 8 smeđih gljiva
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica košer soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
Mješana salata
Ako imate puno domaćeg povrća, još bolje. Miješana salata oduvijek odgovara uz roštilj i s njom sigurno nećete pogriješiti. Prilagodite recept za miješanu salatu uz roštilj vlastitom ukusu.
Napunite srednji lonac vodom i zakuhajte. Dodajte tikvu i kuhajte dok ne omekša. Tikvu ocijedite i stavite u veliku zdjelu s paprikom, češnjakom i lukom.
Dodajte ulje, sok od limuna i ružmarin, začinite sa soli i paprom te izmiješajte.
Sastojci za miješanu salatu koja će ići uz roštilj su:
- crvena paprika, očišćena od peteljki, sjemenki, prepolovljena poprečno i uzdužno izrezana na osam traka
- 2 tikvice poprečno prepolovite i po dužini na tanke ploške
- manja tikva
- 5 češnja češnjaka, neoguljenog
- 1/2 velikog crvenog luka, izrezanog na kriške
- žlica maslinovog ulja
- 2 žličice svježe iscijeđenog soka od limuna
- 2 grančice svježeg ružmarina
- morska sol i svježe mljeveni papar
Riža na crveno
Riža na crveno prilog je koji ćete brzo pripremiti, ne treba vam puno sastojaka, a okusima se savršeno slaže uz mesna jela. Ono uz što će riža na crveno najbolje odgovarati jest roštilj, neovisno o tome pripremate li meso ili ribu.
Riža na crveno priprema se tako da na kockici maslaca popržite sitno narezani luk. Kada luk poprimi zlatnu boju dodajte šalicu riže te dobro pomiješajte. Zatim dodajte vodu i vino. Ostavite da se sve zajedno dinsta do pet minuta te dodajte ajvar, jednu žličicu crvene slatke paprike i začine prema želji (sol, papar). Ostavite da se krčka još 10 minuta, a prema potrebi dodajte vodu. Za kraj dodajte bosiljak i peršin.
Na ovaj način će vaša riža na crveno biti brzo gotova, a okusom neodoljiva.
Kako biste pripremili rižu na crveno treba vam:
- šalica riže
- 1 manji luk
- 1 dcl vode
- 2 žličice ajvara
- crvena slatka paprika
- 1 dcl crvenog vina
- začini (sol, papar, bosiljak, peršin)
- kockica maslaca
Hladni prilozi uz roštilj
Pripremate roštilj, a i dalje nemate ideje za prilog? Kako bismo vam olakšali, donosimo nekoliko ideja, a riječ je o različitim vrstama salata koji odlično idu uz vaš omiljeni roštilj.
Evo nekoliko hladnih priloga uz roštilj:
- salata od kupusa
- salata od krastavaca
- salata od rajčice
Za pripremu salate od kupusa potrebni su vam sljedeći sastojci: kupus, kruška, limunov sok, orasi, papar, maslinovo ulje i sol. Pripremite sve sastojke, narežite povrće na manje komade i sve zajedno izmiješajte. Začinite s paprom i soli te začinima po želji.
Ako tražite hladan i osvježavajući prilog uz roštilj koji će se svidjeti svima, pripremite salatu od krastavaca. Narežite krastavce na komadiće, začinite ih sa soli i paprom te poslužite uz roštilj. Salatu od krastavaca možete obogatiti rajčicom. Pomiješajte krastavce, luk, rajčicu, limunov sok, sol i papar.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Neslavni smo rekorderi. Hrana skuplja nego u EU: 'Krenulo s junetinom, prelilo se na teletinu, pa na svinjetinu'