Mikrovalna pećnica često se koristi samo za podgrijavanje ostataka, no njezin puni potencijal rijetko tko zaista koristi. Ovaj jednostavan kućanski uređaj može poslužiti i za pripremu kompletnih jela. Osim što štedi vrijeme, mikrovalna može pomoći i u očuvanju hranjivih tvari u namirnicama.
Znanstvenici s Harvarda potvrdili su da je takav način kuhanja siguran, a ponekad čak i zdraviji od klasičnih metoda.

Priprema jela u mikrovalnoj pećnici
Kuhari predlažu pet jela koja bez problema možete skuhati u mikrovalnoj pećnici, a okus će ostati isti. Uz pravu tehniku, u njoj se mogu savršeno pripremiti i riba, jaja pa čak i mesna štruca.
Šparoge
Britanska kuharica Silvana Franco objasnila je jednostavan način pripreme ovog povrća. "Dodajte par žlica vode u posudu, odrežite krajeve šparoga i položite ih u posudu. Posolite i stavite u mikrovalnu na najjaču snagu na dvije minute."
"Ako nisu mekane, vratite ih u mikrovalnu na dodatnih 30 sekundi do jedne minute", dodaje.
Slanina
Možda zvuči očito, ali slanina pripremljena u mikrovalnoj pećnici ispadne pomalo gnjecava. Da bi se zaista dobro ispržila, Franco savjetuje korištenje posebnog uređaja za slaninu u mikrovalnoj s poklopcem koji ispušta paru. To omogućuje da para izađe i sprječava prskanje, dok rebrasta baza upija masnoću i osigurava savršenu hrskavost.
Ako nemate takav uređaj, kuharica kaže da će i običan tanjur s poklopcem koji propušta paru sasvim dobro poslužiti.
Riba
Riba se može potpuno skuhati dok se okreće u mikrovalnoj. Ključ je u metodi poširanja na pari, koja, prema riječima kuharice, omogućava da riba bude čvrsta i sočna u samo nekoliko minuta. U posudu za mikrovalnu ulijte vodu sobne temperature, otprilike do pola. Dodajte sol i začine po želji.
"Pokrijte i stavite u mikrovalnu na najjaču snagu tri do četiri minute, ovisno o debljini. Pustite da odstoji dvije minute prije posluživanja", kaže Franco.

Kajgana
Kajgana iz mikrovalne pećnice može se lijepo slagati s hrskavom slaninom. Neki ljudi prvo sirova jaja kuhaju 30 sekundi u mikrovalnoj, zatim dodaju sir i začine po želji, promiješaju i ponovno kuhaju.
Nakon otprilike dvije minute, jaja bi trebala biti gotova. Ovaj korak je važan jer ako ih samo stavite u mikrovalnu pećnicu na pune dvije minute, postanu "gumasta".
Mesna štruca
Nakon što pomiješate mljevenu govedinu s umakom od rajčice, jednim jajem, zobenim pahuljicama, lukom, češnjakom, solju i paprom, stavite sve u kalup za štrucu i uključite mikrovalnu pećnicu na šest minuta.
Kad istekne vrijeme, možete po želji dodati još umaka i nastaviti s kuhanjem u mikrovalnoj još pet do sedam minuta, piše New York Post.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Hrvati gutaju uvozni kruh koji stiže zaleđen, a domaća pšenica se izvozi: Kruh nikad skuplji