LAKO I UKUSNO /

Pet namirnica koje možete pripremiti u mikrovalnoj: Štedi vrijeme i čuva hranjive tvari

Image
Foto: Shutterstock

Razne namirnice mogu se pripremiti isključivo u mikrovalnoj pećnici što omogućava brzu i jednostavnu pripremu obroka

30.4.2025.
9:06
Shutterstock
VOYO logo

Mikrovalna pećnica često se koristi samo za podgrijavanje ostataka, no njezin puni potencijal rijetko tko zaista koristi. Ovaj jednostavan kućanski uređaj može poslužiti i za pripremu kompletnih jela. Osim što štedi vrijeme, mikrovalna može pomoći i u očuvanju hranjivih tvari u namirnicama.

Znanstvenici s Harvarda potvrdili su da je takav način kuhanja siguran, a ponekad čak i zdraviji od klasičnih metoda.

Image
Foto: Shutterstock

Priprema jela u mikrovalnoj pećnici

Kuhari predlažu pet jela koja bez problema možete skuhati u mikrovalnoj pećnici, a okus će ostati isti. Uz pravu tehniku, u njoj se mogu savršeno pripremiti i riba, jaja pa čak i mesna štruca.

Šparoge

Britanska kuharica Silvana Franco objasnila je jednostavan način pripreme ovog povrća. "Dodajte par žlica vode u posudu, odrežite krajeve šparoga i položite ih u posudu. Posolite i stavite u mikrovalnu na najjaču snagu na dvije minute."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nisu mekane, vratite ih u mikrovalnu na dodatnih 30 sekundi do jedne minute", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slanina

Možda zvuči očito, ali slanina pripremljena u mikrovalnoj pećnici ispadne pomalo gnjecava. Da bi se zaista dobro ispržila, Franco savjetuje korištenje posebnog uređaja za slaninu u mikrovalnoj s poklopcem koji ispušta paru. To omogućuje da para izađe i sprječava prskanje, dok rebrasta baza upija masnoću i osigurava savršenu hrskavost.

Image
HRANJIVO I ZDRAVO /

Skuhajte najukusniji prvomajski grah za svačiji ukus: Donosimo tri verzije recepta

Image
HRANJIVO I ZDRAVO /

Skuhajte najukusniji prvomajski grah za svačiji ukus: Donosimo tri verzije recepta

Ako nemate takav uređaj, kuharica kaže da će i običan tanjur s poklopcem koji propušta paru sasvim dobro poslužiti.

Riba

Riba se može potpuno skuhati dok se okreće u mikrovalnoj. Ključ je u metodi poširanja na pari, koja, prema riječima kuharice, omogućava da riba bude čvrsta i sočna u samo nekoliko minuta. U posudu za mikrovalnu ulijte vodu sobne temperature, otprilike do pola. Dodajte sol i začine po želji.

"Pokrijte i stavite u mikrovalnu na najjaču snagu tri do četiri minute, ovisno o debljini. Pustite da odstoji dvije minute prije posluživanja", kaže Franco.

Image
Foto: Shutterstock

Kajgana

Kajgana iz mikrovalne pećnice može se lijepo slagati s hrskavom slaninom. Neki ljudi prvo sirova jaja kuhaju 30 sekundi u mikrovalnoj, zatim dodaju sir i začine po želji, promiješaju i ponovno kuhaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otprilike dvije minute, jaja bi trebala biti gotova. Ovaj korak je važan jer ako ih samo stavite u mikrovalnu pećnicu na pune dvije minute, postanu "gumasta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesna štruca

Nakon što pomiješate mljevenu govedinu s umakom od rajčice, jednim jajem, zobenim pahuljicama, lukom, češnjakom, solju i paprom, stavite sve u kalup za štrucu i uključite mikrovalnu pećnicu na šest minuta.

Kad istekne vrijeme, možete po želji dodati još umaka i nastaviti s kuhanjem u mikrovalnoj još pet do sedam minuta, piše New York Post.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvati gutaju uvozni kruh koji stiže zaleđen, a domaća pšenica se izvozi: Kruh nikad skuplji

fnc
GLEDAJ U SUBOTU
VOYO logo
Još iz rubrike