Iako mnoge namirnice mogu biti pohranjene u smočnici prema uputama na pakiranju, neke je bolje držati u hladnjaku. Iako na prvi pogled izgledaju dobro, kvaliteta tih proizvoda može se pogoršati puno prije nego što to primijetite. Nepravilno skladištenje, osobito kada namirnice nisu dobro zatvorene ili su izložene toplini i vlazi, može rezultirati gubitkom okusa, mirisa pa čak i učiniti hranu nesigurnom ili opasnom za jelo. Stoga je važno povremeno pregledavati smočnicu i ukloniti namirnice koje više nisu u dobrom stanju.
Ove namirnice ne smiju dugo stajati u smočnici: Mogu se pokvariti ili postati opasne


1. Žitarice: Ako su kutije otvorene, žitarice se mogu stvrdnuti i izgubiti okus zbog zraka koji ulazi, a ako su žitarice pohranjene u zatvorenim kutijama, trajat će dulje, do godinu dana. Međutim ako sadrže orašaste plodove, brže će doći do kvarenja. Ako osjetite da su izgubile hrskavost ili imaju neobičan miris, nemojte ih jesti. Također, stare žitarice mogu privući moljce ili druge insekte.

2. Orašasti plodovi i sjemenke: Sadrže prirodna ulja koja se lako kvare ako stoje na toplom ili su izloženi zraku. Orašasti plodovi i sjemenke nakon nekoliko mjeseci mogu poprimiti gorak okus. Kako bi vam trajali dulje, spremite ih u vrećice koje se mogu zatvoriti i čuvajte ih u hladnjaku. Tako ćete ih sačuvati i do godinu dana, a ostat će ukusni i hrskavi.

3. Sušeno bilje: Origano, bosiljak i timijan, primjerice, ne traju vječno, iako mnogi misle da sušeno bilje može stajati godinama. S vremenom gube miris i okus jer se aromatična ulja u njima razgrađuju. Iako nije opasno koristiti staro sušeno bilje, jelo će biti bez pravog okusa. Najbolje ga je zamijeniti svake godine kako bi jela bila ukusnija.

4. Prašak za pecivo i soda bikarbona: S vremenom ove namirnice gube svoju učinkovitost u podizanju tijesta, što može utjecati na konačan rezultat vašeg pečenja. Zbog starijeg praška za pecivo, kolač može postati tvrd ili spljošten. Prije nego ga iskoristite, preporučuje se testirati njegovu funkcionalnost – stavite malo praška u toplu vodu, a ako se ne zapjeni, bolje ga je baciti.

5. Organski maslac od kikirikija: Ovaj maslac nema konzervansa pa se njegove prirodne masti brže kvare. Ako stoji na toplom, ulje se odvaja i počinje se kvariti, što utječe na okus i sigurnost. Organski maslac od kikirikija uvijek držite u hladnjaku i dobro promiješajte prije upotrebe. Ako miriši čudno ili ima kiselkast okus, bacite ga.

6. Kečap: Otvoreni kečap i drugi umaci poput majoneze, ako se ne čuvaju u hladnjaku, brzo se pokvare. Kečap treba potrošiti unutar mjesec dana nakon otvaranja, a majonezu u roku od deset do 12 tjedana. Toplina i svjetlost ubrzavaju kvarenje ovih proizvoda. Kako biste izbjegli trovanje hranom, čuvajte ih uvijek zatvorene i na hladnom.

7. Kvinoja: Ova namirnica je puna zdravih masnoća, ali brzo oksidira ako je izložena zraku, toplini ili vlazi. Zbog toga kvinoja može postati gorka i izgubiti hranjive vrijednosti. Držite je u zatvorenim, suhim posudama i na hladnom mjestu. Ako primijetite neobičan miris, bolje nemojte riskirati.

8. Konzervirano povrće: Mnogi misle da konzerve traju zauvijek, ali s vremenom se njihov sadržaj mijenja. Povrće može izgubiti teksturu, dobiti okus metala ili čak biti kontaminirano. Ako je limenka napuhnuta, zahrđala ili ima neugodan miris kad se otvori, odmah je bacite. Uvijek pratite datume na konzervama i nemojte ih držati predugo.

9. Smeđi šećer: Otvoreni smeđi šećer brzo se stvrdne i izgubi vlažnost zbog kontakta sa zrakom. Tada ga je teško koristiti, osobito u kolačima gdje je važna njegova tekstura. Najbolje ga je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici sa zatvaračem.

10. Češnjak: Traje od tri do pet mjeseci ako se pravilno čuva na tamnom i hladnom mjestu. Kad češnjak počne klijati ili dobije čudan miris, znači da više nije svjež. Takav češnjak neće imati ni približno dobar okus kao svježi. Ako ste zaboravili da je u smočnici i po izgledu vidite da je u lošem stanju – slobodno ga bacite.

11. Čaj: Vrećice čaja s vremenom izgube svježinu jer se ulja u listićima razgrađuju. Nakon otprilike godinu dana, čaj može imati slabiji okus ili čak neugodan miris. Neće vam naškoditi, ali čaj neće biti ni upola toliko ukusan kao svježi. Čuvajte čaj u zatvorenoj posudi i potrošite ga unutar godinu dana.

12. Javorov sirup: Za razliku od umjetnih sirupa, pravi javorov sirup može razviti plijesan ako nije u hladnjaku. Iako je prirodan, treba ga čuvati na hladnom mjestu kako bi bio siguran za korištenje. Zamrzavanje je također dobra opcija – neće se stvrdnuti i može trajati godinama. Ako primijetite plijesan ili čudan miris, odmah ga bacite.

13. Pekmez i džem: Nakon otvaranja, pekmezi i džemovi brzo se kvare na sobnoj temperaturi. Iako možda ne izgleda pokvareno, u toplom se mogu razviti bakterije. Uvijek ih držite u hladnjaku i koristite čistu žlicu kako biste izbjegli kontaminaciju. Ako se na poklopcu pojavi malo plijesni, bacite ih.

14. Suhomesnati proizvodi: Salame, pršut i slične suhomesnate proizvode nikako ne treba držati u smočnici. Na sobnoj temperaturi brzo se kvare i mogu biti izvor bakterija. U hladnjaku ih čuvajte umotane u papir, a ne u plastiku, kako bi "disali". Ako su proizvodi ljepljivi, sluzavi ili imaju snažan miris, više nisu za jelo.

15. Integralno brašno: Zbog većeg udjela ulja u cjelovitim žitaricama, integralno brašno se brže kvari od bijelog. U hladnjaku traje do osam mjeseci, a u zamrzivaču i do godinu dana. Ako je miris užegao, brašno se pokvarilo i nije više sigurno za korištenje. Zato uvijek pazite da je dobro zatvoreno i na hladnom mjestu.

16. Umak od rajčice: Kad se otvori, umak od rajčice mora se staviti u hladnjak inače se vrlo brzo pokvari. Danas mnogi imaju manje konzervansa nego prije pa im je rok trajanja kraći. U hladnjaku traje nekoliko dana do tjedan dana. Ako se na vrhu stvori sloj plijesni, odmah ga bacite.

17. Kokosovo ulje: Ako se ovo ulje dulje čuva na toplom, s vremenom može užegnuti i izgubiti kvalitetu. Znakovi kvarenja su promjena mirisa ili boje, što znači da kokosovo ulje više nije sigurno koristiti. Najbolje ga je čuvati na hladnijem mjestu u kući, a tijekom toplijih mjeseci i u hladnjaku. Ako se u hladnjaku stvrdne, dovoljno ga je kratko ostaviti na sobnoj temperaturi ili lagano zagrijati prije upotrebe.

18. Maslinovo ulje: Otvoreno maslinovo ulje s vremenom gubi aromu i može poprimiti gorak okus. Nakon šest mjeseci kvaliteta mu znatno opada, posebno ako je izloženo svjetlu i toplini. Kupujte manje boce ako ga rijetko koristite i čuvajte ga u tamnoj boci. Užeglo maslinovo ulje može uništiti cijelo jelo.

19. Pivo: Može stajati na sobnoj temperaturi, ali pivo se zbog topline i svjetla brzo pokvari. Kroz čep može ući zrak, što mijenja okus i smanjuje kvalitetu pića. Nakon četiri mjeseca, osobito ako nije bilo u hladnjaku, može imati neugodan okus. Čuvajte ga na hladnom mjestu i konzumirajte na vrijeme.

20. Kruh: Ako kruh držite u smočnici, brzo će se upljesniviti, osobito u toplijim mjesecima. U hladnjaku traje dulje i možete ga tostirati kad god vam zatreba. U plastičnoj vrećici sa zatvaračem zadržava svježinu par dana dulje. Ako vidite i najmanju mrlju plijesni, bacite cijeli kruh.

21. Krumpir: Najbolje se čuva u hladnoj, tamnoj i suhoj prostoriji, i može trajati do dva mjeseca. Ako ga ostavite predugo, počet će klijati, omekšat će i pojavit će se crne mrlje. Takav krumpir više nije dobar za jelo jer mu se mijenja okus i tekstura. Krumpir koji je proklijao također može sadržavati solanin, koji je glikoalkaloidni otrov.

22. Bomboni: Ova slastica ima malo vlage pa se teško pokvari, ali može otvrdnuti i postati neugodna za žvakanje. Vrsta bombona također ima važnu ulogu, primjerice oni s punjenjem brže gube svježinu. Ako su tvrdi kao kamen ili im se promijenio okus, bolje ih nemojte jesti. Držite ih na suhom i hladnom mjestu u zatvorenoj posudici.

23. Smeđa riža: Zdravija je od bijele, ali se brže kvari zbog masnoće u vanjskoj ovojnici zrna. U toplim uvjetima može se pokvariti već nakon šest mjeseci. Ako smeđa riža ima užegao miris ili ima neobičnu boju, bacite je. Kako bi dulje trajala, čuvajte je u hladnjaku ili zamrzivaču u dobro zatvorenoj posudi.

24. Kava: Bilo da je kava u zrnu ili mljevena, sadrži ulja koja s vremenom oksidiraju i kvare se. Najbolje ju je konzumirati unutar dva do četiri tjedna nakon otvaranja za bolji okus. Instant kava traje nešto dulje - oko dva mjeseca. Ako vaša kava odjednom ima čudan okus, možda je vrijeme za novu.

25. Mljeveni začini: Paprika, kurkuma ili muškatni oraščić mogu izgubiti okus i miris već nakon dvije do tri godine. Tada nisu štetni za konzumaciju, ali više neće imati aromu. Ako začin više ne miriši intenzivno kad ga protrljate među prstima znači da se istrošio. Čuvajte začine u tamnim staklenkama, daleko od štednjaka i izvora topline.

26. Čokoladni sirup: Ako čokoladni sirup držite u smočnici, okus mu se s vremenom može pokvariti jer nema puno konzervansa. U hladnjaku može ostati svjež i ukusan dulje vrijeme. Ako počne mijenjati boju, teksturu ili ima čudan miris – više nije siguran za upotrebu. Zatvorite ga dobro nakon svake upotrebe i održavajte sirup hladnim.
Iako su smočnice praktično rješenje za pohranu hrane, nisu idealno mjesto za sve namirnice. Neke od njih s vremenom gube hranjivu vrijednost, okus i svježinu, dok druge mogu postati i zdravstveno rizične. Nepravilno skladištenje često dovodi do kvarenja hrane i nepotrebnog bacanja.
Pogledajte u galeriji koje namirnice ne smiju dugo stajati u smočnici.