ZA ZANIMLJIVE OBROKE /

Nutricionisti poručili: Ovo su najzdravije vrste lisnatog povrća, uvrstite ih u jelovnik

Image
Foto: Shutterstock

Vrsta salate koju odaberete može značajno utjecati na kvalitetu obroka jer donosi različite hranjive tvari, okuse i teksture

31.1.2025.
14:08
Shutterstock

Konzumacija salate je jedan od najlakših i najukusnijih načina da unesemo barem pet porcija voća i povrća dnevno. Lisnato povrće nije samo bogato hranjivim tvarima, već se može pripremiti na mnogo različitih načina.

Možete eksperimentirati s preljevima i dodacima te tako imati zanimljivije zdrave obroke, piše Real Simple.

Najzdravije vrste lisnatog povrća

Iako su sve vrste lisnatog povrća zdrave, ovih sedam se posebno izdvajaju zbog bogatstva hranjivim tvarima i pozitivnih učinaka na zdravlje.

1. Rimska salata

Jedna od klasičnih vrsta salate je rimska koja je lako prepoznatljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rimska salata je bogata vitaminima A i K te folatom. Najčešće se koristi za Cezar salatu", rekla je Amy Davis. Također sadrži puno vode, umjerene količine vlakana i kalija, što je čini odličnim izborom za hidrataciju te zdravlje očiju, bolji metabolizam, probavu, imunitet i srce. Blagi okus ove salate dobar je s gotovo bilo kojom kombinacijom prelijeva.

Image
Foto: Shutterstock

Rimska salata

2. Salata puterica

"Puterica obiluje kalijem i vitaminima A i C", objašnjava Davis. Kao i mnoge druge vrste salate, sadrži puno vode. Ovi hranjivi sastojci pomažu zdravlju srca, imunitetu, očima i stanicama, te vas održavaju hidratiziranim. Međutim, nikako je ne treba kuhati jer će postati gnjecava.

Image
Foto: Shutterstock

3. Iceberg salata

Iako iceberg salata često nije smatrana posebno hranjivom, to nije sasvim točno. "Iceberg salata je poznata po visokom udjelu vode, ali također sadrži vitamine A i K", objašnjava Davis. Na primjer, jedna šalica usitnjene iceberg salate pokriva 40 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom A, a sadrži i lutein te zeaksantin koji pomažu zdravlju očiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikih i čvrstih listova, mnogima je zamjena za kruh u niskokaloričnim sendvičima.

Image
NAGRADA ILI KAZNA?! /

Namirnice koje ćete teško prestati jesti: O ovoj hrani možemo postati ovisni

Image
NAGRADA ILI KAZNA?! /

Namirnice koje ćete teško prestati jesti: O ovoj hrani možemo postati ovisni

4. Špinat

"Špinat se smatra izuzetno hranjivim povrćem, bogat je antioksidansima i vitaminom K, a sadrži i vitamin A i folat", navela je Davis. Osim toga, špinat je bogat vodom, željezom i kalijem, što pomaže u održavanju energije i hidratacije te pomaže zdravlju krvi, očiju i srca.

Idealan je za salate s bobičastim voćem, no ukusan je i u smoothiejima, u raznim kombinacijama s tjesteninama, jelima s jajima, juhama i varivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Rukola

"Rukola je zelena salata bogata vitaminom C, kalcijem i zdravim nitratima koji pomažu srcu. Okus joj je malo ljut. Rukolu možete koristiti umjesto bosiljka ili kao temelj za jednostavnu salatu s limunom, maslinovim uljem i parmezanom", dodala je Davis.

Ova salata također sadrži puno vitamina A i biljnih spojeva koji podržavaju zdravlje očiju, kostiju, srca i imuniteta.

6. Radič

Radič je zelena salata s intenzivnim okusom, poznata po svojoj karakterističnoj gorčini koju mnogi vole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radič je bogat kalijem, vitaminom K i antioksidansima koji pomažu smanjiti upale i pozitivno utječu na zdravlje mozga", objašnjava Davis.

7. Kelj

Kelj je bogat vitaminima K i C, doprinosi zdravlju krvi i imuniteta, luteinom za zdravlje očiju te glukozinolatima koji imaju svojstva protiv raka“, kaže Davis. Kelj obiluje značajnim količinama kalcija i kalija, što doprinosi zdravlju kostiju i srca.

Sličan je špinatu po tome što ga možete jesti sirovog, lagano kuhanog i kuhanog do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionist u Direktu o tome treba li zbog umjetnog sladila prestati piti dijetalna pića ili je bolje ostaviti se salama i kobasica

savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo