Mnogi ljudi ostatke hrane koji su još topli ili, pak, vrući pospremaju u hladnjak, no stručnjak za hranu Gavin Wren upozorio je da bi o toj navici trebalo dobro razmisliti.
Gavin je svoj eksperiment s vrućom hranom i hladnjakom objavio na Tik Toku, a video je ubrzo postao viralan. Stručnjak je otkrio da spremanju vrućih ostataka hrane može poremetiti temperaturu u hladnjaku i potencijalno pokvariti drugu hranu.
Kako bi potkrijepio svoje tvrdnje, Gavin je u svoj hladnjak stavio tri termometra: jedan u ledicu za povrće, drugi na srednju policu, a treći na najgornju policu. "Ova tri područja hladnjaka različito će reagirati na ostavljanje otvorenih vrata, stavljanje vruće hrane ili dodavanje nove hrane u hladnjak", objasnio je.
'Gornja polica se zagrijala do ogromnih 18 stupnjeva'
Gavin je u 7 sati ujutro slučajno ostavio otvorena vrata hladnjaka, zbog čega se gornja polica zagrijala na gotovo devet stupnjeva, srednja polica na sedam stupnjeva, dok je ladica za povrće ostala iste temperature.
U 19 sati Gavin je počeo pripremati večeru sa sastojcima iz hladnjaka. Nakon kuhanja, jednu je porciju odmah spremio na gornju policu hladnjaka, a temperatura u tom području se popela na alarmantnih 18 stupnjeva.
"Gornja polica se zagrijala do ogromnih 18 stupnjeva i trebalo je četiri sata da se vrati na normalnu temperaturu", otkrio je Gavin koji je ukazao na moguće rizike koje to predstavlja ne samo za sami uređaj, nego i na hranu koja se može brže pokvariti.
Zašto treba ohladiti hranu prije stavljanja u hladnjak
"Zbog ovog će se nešto poput mlijeka pokvariti deset puta brže nego inače. I upravo je to razlog zašto biste trebali pustiti hranu da se ohladi prije nego što je stavite u hladnjak", opomenuo je stručnjak.
"Ne stavljajte vruću ili toplu hranu u hladnjak. Umjesto toga, kuhanu hranu ohladite na sobnoj temperaturi i stavite u hladnjak u roku od jednog do dva sata. Da biste brzo ohladili hranu, podijelite je u manje porcije u posudama ili vrećicama za zamrzavanje prije stavljanja u hladnjak ili zamrzivač", istaknuli su u Agenciji za prehrambene standarde Ujedinjenog Kraljevstva.
Bakterije se najviše razvijaju na temperaturama između četiri i 60 stupnjeva, što se često naziva "opasna zona". Ako hrana ostane na određenoj temperaturi dulje vrijeme, to može dovesti do rasta bakterija. Stoga je ključno brzo spustiti temperaturu hrane na sobnu prije nego što je stavite u hladnjak.
To se može postići dijeljenjem hrane u manje dijelove, stavljanjem ispod kuhinjskog ventilatora ili ako je vaša hrana u hermetički zatvorenoj posudi, možete je staviti u posudu s hladnom vodom, piše Daily Star.
POGLEDAJTE VIDEO: Najavljen novi bojkot: Tko je kriv što su proizvodi u Hrvatskoj skuplji nego kod susjeda