Janjetina je za mnoge više od običnog obroka, to je prava gurmanska poslastica koja se ne priprema svaki dan, već se čuva za posebne trenutke. Rođendani, blagdani i svečana okupljanja idealne su prilike da se ova aromatična i sočna delicija nađe u središtu stola. Iako njezin bogat okus osvaja na prvu, priprema janjetine može zbuniti one koji se s njom još nisu upustili u kulinarsku avanturu, no uz prave savjete, svaki zalogaj može postati vrhunski doživljaj.
Otkrivamo kako se priprema pečena janjetina u pećnici.
Janjetina u pećnici s krumpirom
Recepti za janjetinu dolaze u raznim varijantama, ali pečenje u pećnici ostaje jedan od najomiljenijih i najsigurnijih načina da meso ostane mekano, mirisno i bogato okusom. A kao i mnoga jela koja se rade u pećnici, većina pripreme se odvija prije, a kad meso uđe u pećnicu nemate toliko posla s njim. U slučaju ovog recepta, janjetinu ćete peći sveukupno dva sata s pauzama kako bi meso zalili i dodali krumpir. Za pečenje janjetine trebat će vam veliki pravokutni lim za pečenje u koji može stati but.
Sastojci:
- janjeći but
- 4-5 krumpira
- sol
- ulje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Ogulite, operite i narežite krumpir na komade po želji. Stavite ga u posudu i posolite. Stavite sa strane.
- Janjeći but stavite na lim za pečenje, marinirajte sa soli i namažite uljem. Nakon toga stavite lim za pečenje u pećnicu.
- Nakon sat vremena izvadite janjetinu iz pećnice i zalijte je s vodom. NA pleh dodajte krumpir.
- Vratite sve u pećnicu i pecite oko pola sata na 200 °C.
- Nakon pola sata provjerite janjetinu, prelijte meso sa sokovima od pečenja i ponovno vratite u pećnicu.
- Pecite još pola sata i izvadite iz pećnice. Prebacite na tanjur za posluživanje.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Sve samo ne običan sendvič: Recept za neodoljivi Croque monsieur