USUSRET USKRSU /

Okusi djetinjstva: Tradicionalni specijaliteti iz bakine bilježnice zbog kojih je uskrsna trpeza poseban doživljaj

Image

Sve što vam je potrebno za raskošni uskrsni stol po najboljim cijenama možete pronaći u Eurospinu u okviru posebne ponude koja traje od 10. do 16. travnja

9.4.2025.
14:40
VOYO logo
VOYO logo

Blagdan Uskrsa neraskidivo je povezan sa svim onim običajima koje u nama bude nostalgiju i sjećanja na djetinjstvo. Bojanje jaja, proljetnim cvijećem bogato ukrašene košare tim istim pisanicama, mirisi koje se šire iz kuhinje… Atmosfera obiteljske topline, zajedništva i radosti.

U svim tim sjećanjima, važnu ulogu ima i uskrsni stol, trenuci kada se cijela obitelj okupi oko stola i uživa u mirisima i okusima tradicionalnih uskrsnih specijaliteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šunka kao središte uskrsnog stola

Posebno mjesto na uskrsnom stolu tradicionalno je namijenjeno kuhanoj šunki pečenoj u kruhu, koja se priprema u svim dijelovima Hrvatske. Recepti za šunku u kruhu prenose se, kao i bakina bilježnica s receptima, iz generacije u generaciju, a mi smo odabrali bakin recept koji nas baš nikada nije razočarao.

Image

Prije nego što krenemo na sam postupak, treba naglasiti da je za savršenu šunku u kruhu izuzetno važna pretpriprema. Baka je šunku znala držati 24 sata u vodi prije nego što bi je počele peći u kruhu jer bi tako šunka zadržala svoju sočnost. Još jedan trik kako bi šunka zadržala sočnost jest da se šunka skuha večer prije i zatim se ostavi hladiti preko noći u vodi u kojoj se kuhala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali čak i ako se ne sjetite ili nemate vremena, šunku nakon kuhanja obavezno iz istog razloga ostavite da se hladi u vodi u kojoj se kuhala barem sat i pol vremena prije nego što je obložite tijestom i stavite peći u pećnicu. Glavno je pravilo kojeg se treba pridržavati jest da se šunka kuha jedan sat po kilogramu težine.

Sastojci:

Dimljena rolana lopatica ili rolana dimljena šunka od oko 1,0 do 1,5 kg
nekoliko listova lovora (ovisno o ukusu)
nekoliko zrna papra

Za tijesto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

700 g glatkog brašna
10 g suhog kvasaca
10 g soli
450 g vode
50 g maslinovog ulja
1 jaje za premazivanje

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Mijesite najmanje 10 minuta, odnosno dok vam tijesto ne postane glatko i podatno. Kada ste dobili konzistentno glatko tijesto koje se ne lijepi za prste, stavite ga u nauljenu posudu i pustite ga da se odmori i naraste, barem sat vremena. Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljajte na debljinu od 1,5 do najviše 2 cm debljine i stavite u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Šunku izvadite iz vode, skinite mrežicu, obrišite paprinatim ručnikom i premažite razmućenim jajetom kako bi lijepo prijanjalo uz šunku. Omotajte šunku tijestom i to tako što da najprije preklopite gornji, pa donji dio tijesta prema sredini, a zatim lagano utisnite spojeve rukama kako bi se sve lijepo povezalo.

Površinu tijesta na nekoliko mjesta probodite vilicom pa zatim premažite ostatkom umućenog jajeta. Stavite peći u zagrijanoj pećnici na dvadesetak minuta na temperaturi od oko 180 stupnjeva. Nakon toga kruh pokrijte aluminijskom folijom te nastavite peći još 35 minuta. Potkraj pečenja otkrijte šunku i zapecite je da kruh dobije lijepu zlatnu koricu. Nakon što ste je izvadili iz pećnice, omotajte je u čistu kuhinjsku krpu da ste i pričekajte da se tako ohladi kako se tijesto ne bi sasušilo.

Image

Na stolu koji će zamirisati divnim mirisima šunke pečene u kruhu, uvijek je dobro i praktično imati nareske koji će poslužiti kao ukusan mali zalogaj i naresci prije glavnog jela, pa čak i ako je doručak u pitanju. I u tom slučaju, svakako je na uskrsnom stolu dobrodošao i pladanj s tvrdim sirevima, svježim sirom, sezonskim povrćem i ukusnom kuhanom šunkom kakvu možete pronaći u Eurospinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči uskrsnih blagdana, Eurospin u svojoj posebnoj ponudi koja traje od 10. do 16. travnja nudu Premium kuhanu šunku iz komada buta po cijenu od svega 1,69 eura. Osim Premium kuhane šunke, u Eurospinu u okviru ove posebne ponude možete pronaći i sve ostale namirnice koje su vam potrebne za pripremu raskošne uskrsnog stola, primjerice maslinovo ulje po cijeni od 4,99 eura, ali i niz drugih sastojaka koje će vam biti potrebni za pripremu savršenog uskrsnog stola.

Piletina na uskrsnom stolu? Zašto ne!

A što se tiče glavnog jela za uskrsne blagdane, ako ipak tražite inspiraciju za nešto laganije, predlažemo fino i istinski domaće jelo od piletine s povrćem zapečeno u pećnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

4 pileće zadnje četvrti (batak i zabatak)
800 g mladog krumpira
3-4 mrkve
1 glavica crvenog luka
4-5 češnjeva češnjaka
svježi ili suhi ružmarin
sok i korica 1 limuna
maslinovo ulje
sol
papar
1 žličica slatke paprike
100 ml bijelog vina

Priprema:

Pileće zadnje četvrti operite i posušite. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, sol, papar, papriku, naribanu limunovu koricu i sitno nasjeckani češnjak. Dobro premažite piletinu sa svih strana i ostavite da se marinira barem 30 minuta. Krumpir i mrkvu ogulite i narežite na veće komade. Crveni luk narežite na ploške. Sve povrće stavite u dublji lim za pečenje, začinite soli i paprom, dodajte ružmarin pa sve zajedno poškropite maslinovim uljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Na pripremljeno povrće stavite marinirane pileće četvrti. Zalijte bijelim vinom, no izbjegavajte kožu piletine kako bi tijekom pečenja korica ostala malo hrskavija. Zagrijte pećnicu i na 200 stupnjeva i pecite oko 45–60 minuta, povremeno podlijevajući vlastitim sokom. Pred kraj pojačajte temperaturu da korica piletine dodatno porumeni. Ovo ukusno jelo odo piletine i povrća savršeno će se slagati sa sezonskom salatom od matovilca, rotkvica i mladog luka.

Ovo savršeno aromatično jelo je jednostavno za pripremu, a savršeno će se uklopiti na svečani uskrsni stol. Uz to, sve što vam je potrebno, možete pronaći u trgovinama Eurospin, uključujući i pileće zadnje četvrti koje u okviru posebne ponude u razdoblju od 10. do 16. travnja možete pronaći po cijeni od samo 1,59 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punjena jaja kao savršeni hladni prilog

A osim šunke, a kod nekih i piletine, koja je još jedna namirnica bez koje je teško zamisliti uskrsni stol? Pa naravno, jaja! Jaja su simbol života i plodnosti pa se djelomično i zbog toga se povodom uskrsnih blagdana upravo jaja pripremaju na mnogo različitih načina. Povodom Uskrsa, jaja se ukrašavaju, ali i koriste u različitim slanim i slatkim gastronomskim specijalitetima u kojima uživamo za uskrsne blagdane.

A upravo jedno od tih jela su i punjena jaja, hladni prilog koji se perfektno slaže sa šunkom kuhanom u kruhu, za koja isto možemo reći da su svojevrsna tradicija uskrsnog stola. Recepti za punjena jaja dolaze u različitim varijacijama i svatko ih može prilagoditi vlastitom ukusu. Punjena jaja dio su uskrsne gastro tradicije diljem svijeta, a u različitim dijelovima za punjenje se koriste različite kombinacije sastojaka.

Image

Primjerice, u Švedskoj se smjesa za punjenje jaja često priprema od smjese u koju se osim žumanjaka dodaje kiselo vrhnje, senf, sitno nasjeckani dimljeni losos ili haringa, te sitno nasjeckani kopar. Ta se smjesa začini s malo soli i papra te ukrasi s malo kavijara.

Ako i sami poželite eksperimentirati s ribljim okusom punjenih jama, možete koristiti i komadiće tune ili konzervirane sardine. Ako ste pak ljubitelj mesa, možda će vas više zaintrigirati varijacija punjenih jaja koja u nadjeva koja umjesto ribe uključuje primjerice sitno sjeckanu dimljenu slaninu ili slične suhomesnate proizvode. Mi vam ovom prilikom donosimo traidcionalni bakin recept iz naših lokalnih krajeva koji nas ipak nekako najviše podsjeća na okuse djetinjstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

šest jaja
majoneza
senf
hren
maslac
limun
sol i papar
dimljena paprika (po ukusu)
svježi peršin, vlasac, mladi luk (po ukusu)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Stavite jaja u lonac s hladnom vodom vodom, a nakon što voda proključa jaja ostavite da se kuhaju još barem desetak minuta. Nakon što su jaja kuhana, pustite ih još nekoliko minuta u toploj vodi, a zatim ih stavite u hladnu vodu na još desetak minuta jer će tako biti lakše ukloniti ljusku jajeta.

Oguljena jaja prepolovite ih po dužini, a zatim pažljivo uklonite žumanjke i stavite ih u posebnu zdjelu. Žumanjke zgnječite vilicom, dodajte dvije čajne žličice majoneze i dvije žličice senfa, hrena po ukusu (ako punjena jaja vole i djeca, nemojte pretjerati ako ne želite da bude previše pikantno). Prema vlastitom ukusu, u nadjev možete dodati malo dimljene paprike, sitno nasjeckani kiseli krastavac ili vlasac. Dodajte malo maslaca kako biste dobili glatku strukturu te nekoliko kapi limuna pa začinite soli i paprom.

Image

Sve sastojke dobro izmiješajte kako bi postali jednolična smjesa. Čajnom žličicom pažljivo napunite bjelanjke pripremljenom smjesom i na kraju možete prema vlastitom ukusu ukrasiti sitno nasjeckanim peršinom, vlascem ili sitno nasjeckanim mladim lukom. Prije posluživanja, punjena jaja stavite ostavite u hladnjaku na petnaestak minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim za izradu slanih i slatkih uskrsnih delicija te izrade pisanica, jaja su za uskrsne blagdane namirnica bez koje se zaista ne može. Stoga je odlična vijest da se u okviru posebne ponude koja traje od 10. do 16. travnja, paket od 30 svježih jaja u Eurospinumože pronaći po odličnoj cijeni od samo 4,59 eura.

Francuska salata kao kraljica svakog blagdanskog stola

Malo koji blagdan u našim krajevima može proći bez francuske salate. Jednostavna za pripremu, a odličan je hladan prilog koji se odlično uklapa u bogati uskrsni doručak, predjelo ili ručak i savršeno nadopunjava mesna jela kao što su ukusna uskrsna šunka ili bilo koja vrsta pečenke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iako se nekada znalo potrošiti mnogo vremena na kuhanje i sjeckanje povrća potrebnog za pripremu fine i svima nam omiljene francuske salate, danas se to može izbjeći i tako više pažnje usmjeriti na pripremu savršeno izbalansiranog i začinjenog preljeva za francusku salatu. Donosimo klasični recept koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Sastojci:

Mix povrća za francusku salatu (1 kg)
3 tvrdo kuhana jaja
Kiseli krastavci
Majoneza (cca 200 grama majoneze)
1 velika žlica senfa
Sol
Papar

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mix povrća za francusku salatu stavite u kipuću, lagano posoljenu vodu. Kada povrće omekša, maknite ga sa štednjaka, procijedite i stavite da se hladi. Za to vrijeme, jaja stavite kuhati na desetak minuta u kipuću vodu da dobijete tvrdo kuhana jaja pa i njih stavite hladiti. Dok se povrće i jaja hlade, na sitne komadiće nasjeckajte kisele krastavce.

Image

Kada su se jaja ohladila, nasjeckajte i njih na manje komadiće. Skuhanom i ohlađenom povrću dodajte nasjeckana jaja i kisele krastavce i sve dobro promiješajte. Potom dodajte majonezu, senf, sol i papar pa sve dobro promiješajte i ostavite da se svi okusi prožmu i da se francuska salata ohladi. Odličnu priliku povodom uskrsnih blagdana ponovno smo pronašli u Eurospinu jer je u okviru posebne ponude od 10. do 16. travnja možete pronaći Mix povrća za francusku salatu od 1 kg po cijeni od fantastičnih 1,89 eura!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatki desert po kojem miriše svaki Uskrs

Iako je to uvijek to uz ovako ukusnu i raskošnu uskrsnu hranu uvijek pomalo izazov, mjesta nam mora ostati i za tradicionalan uskrsni desert koji su uvijek povodom Uskrsa pravile naše bake. Riječ je naravno o makovnjači i orehnjači, uskrsnim blagdanskim klasicima koji svojom bogatom, zamamnom punjenom pričom zatvaraju svaki uskrsni ručak na najslađi mogući način.

Image

Dok je orehnjača punjena mirisnim orasima, šećerom i cimetom, makovnjača donosi nešto intenzivniji, zamaman okus mljevenog maka, nerijetko obogaćen vanilijom i limunovom koricom. Istinski okus djetinjstva!

U slučaju da niste toliko vješti u pripremi savijača ili jednostavno nemate dovoljno vremena za pripremu, a želite osigurati da i vam i ovi uskrsni blagdani prođu s poznatim mirisima i okusima s kojima smo svi odrasli, dobra je vijest da makovnjače i orahnjača također možete pronaći u Eurospinu u oviru posebne ponude koja traje od 10. do 16. travnja, i to po cijeni od 2,39 eura.

Bez obzira jeste li vjerni tradicionalnim receptima iz bakine bilježnice ili volite začiniti blagdanski meni s nešto drugačijim aromama, jedno je sigurno – uz pametnu kupovinu u Eurospinu lako ćete pripremiti uskrsni stol pun okusa, mirisa i tako stvoriti još uspomena za pamćenje. Jer najljepši blagdani su oni koje dijelimo – uz dobru hranu i još bolje društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom Eurospin.

fnc 22
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike