Američke palačinke, poznate po svojoj pahuljastoj teksturi i bogatom okusu, savršen su izbor za doručak, brunch ili čak desert. Za razliku od klasičnih tankih palačinki, američke su deblje i mekše, idealne za upijanje javorovog sirupa, meda ili raznih drugih dodataka. Donosimo vam recept koji je osvojio društvene mreže i nepca mnogih, a garantira uspjeh svaki put.
Najbolji recept za pahuljaste američke palačinke
Ovaj recept je jednostavan, brz i zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka koje vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. Tajna savršeno pahuljastih palačinki leži u nekoliko ključnih koraka, a mi ćemo vam ih otkriti u nastavku.
Sastojci
Za otprilike 12 palačinki, trebat će vam:
- 2 šalice (oko 250g) višenamjenskog brašna
- ¼ šalice (oko 50g) šećera
- 4 žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone (opcionalno, za dodatnu pahuljastost)
- ½ žličice soli
- 1 ¾ šalice (oko 415ml) mlijeka
- ¼ šalice (oko 60g) otopljenog maslaca
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 veliko jaje
Postupak pripreme
- Priprema suhih sastojaka: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu (ako koristite) i sol. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
- Priprema mokrih sastojaka: U zasebnoj zdjeli umutite mlijeko, otopljeni maslac (malo ohlađen), ekstrakt vanilije i jaje. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.
- Spajanje sastojaka: Napravite udubinu u sredini suhih sastojaka i ulijte mokre sastojke. Lagano miješajte žičanom pjenjačom ili kuhačom, pazeći da ne premiješate smjesu. Nekoliko grudica je u redu – premiješana smjesa rezultirat će žilavim palačinkama. Tajna je u tome da se smjesa sjedini tek toliko da se suhi sastojci navlaže.
- Odmaranje smjese (ključni korak!): Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta. Ovo je ključno za aktivaciju praška za pecivo i postizanje pahuljaste teksture.
- Pečenje palačinki: Zagrijte tavu (najbolje neprijanjajuću) ili griddle na srednje niskoj temperaturi. Lagano premažite tavu s malo maslaca ili ulja (čak i ako je neprijanjajuća tava). Koristite ¼ šalice smjese za svaku palačinku. Ulijte smjesu na zagrijanu tavu, počevši od sredine i lagano šireći prema rubovima kako biste dobili savršen okrugli oblik.
- Kada okrenuti palačinke: Pecite palačinke dok se na površini ne počnu pojavljivati mjehurići, a rubovi izgledaju suho (otprilike 2-3 minute). Pažljivo ih okrenite lopaticom i pecite još 1-2 minute, dok ne poprime zlatno-smeđu boju s obje strane.
- Ponovite postupak: Ponavljajte postupak s preostalom smjesom, po potrebi dodajući malo maslaca ili ulja na tavu.
Savjeti za savršene palačinke
- Nemojte premiješati smjesu: Ovo je najvažniji savjet! Premiješana smjesa razvija gluten, što rezultira žilavim palačinkama.
- Koristite svježi prašak za pecivo: Provjerite rok trajanja praška za pecivo. Stari prašak za pecivo neće dati željenu pahuljastost.
- Ostavite smjesu da odstoji: Ovo omogućuje prašku za pecivo da se aktivira.
- Pecite na srednje niskoj temperaturi: Prejaka vatra će rezultirati zagorenim palačinkama izvana, a sirovim iznutra.
- Koristite mjericu: Korištenje mjerice (npr. ¼ šalice) osigurat će da su sve palačinke iste veličine.
- Testirajte prvu palačinku: Prva palačinka je uvijek test. Prilagodite temperaturu i vrijeme pečenja prema potrebi.
Posluživanje
Poslužite tople palačinke s dodacima po želji. Klasični dodaci uključuju javorov sirup, med, maslac, svježe voće (borovnice, jagode, banane), šlag, čokoladne mrvice, orašaste plodove ili popularne čokoladne namaze. Možete ih i poslužiti i uz slane dodatke, poput slanine ili jaja.
Uživajte u ovim nevjerojatno pahuljastim i ukusnim američkim palačinkama! Ovaj recept će sigurno postati vaš novi omiljeni doručak.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Banana koja ne trune! Britanci tvrde: 'Ostaju svježe i do 12 sati nakon guljenja'