MASTERMEAL /

Poznati chef otkriva tajnu pripreme savršene domaće majoneze

Image
Foto: MasterMeal

Prava domaća majoneza ima puniji okus i svilenkastu teksturu, a može se prilagoditi dodavanjem češnjaka ili dugih začina

25.4.2025.
13:39
MasterMeal
VOYO logo

Domaća majoneza je kremasta, bogata i neusporedivo bolja od kupovne verzije.

Ovaj klasični emulgirani umak sastoji se od jednostavnih sastojaka – žumanjaka, ulja, senfa, limunovog soka ili octa – ali tajna savršenog rezultata leži u sporom dodavanju ulja i strpljivom miješanju. Prava domaća majoneza ima puniji okus i svilenkastu teksturu, a može se prilagoditi dodavanjem češnjaka, začina ili začinskog bilja. U francuskoj kuhinji majoneza je osnova za brojne druge umake, poput aiolija i tartara, a u američkoj i mediteranskoj gastronomiji neizostavan je dodatak sendvičima i salatama.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Krenimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za domaću majonezu

Potrebne namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Senf (20 g)
  • Voda
  • Sol
  • Papar mljeveni
  • Limun sok (50 g)
  • Biljno ulje (0.2 L)
  • Žumanjak (40 g)
Image
Foto: MasterMeal

Postupak:

  1. Dva žumanjka stavimo u posudu
  2. Dodamo 20 g senfa pa dobro promiješamo
  3. Malo po malo treba dodavati ulje. Postupak traje oko 5 minuta – dok se ne dobije tražena gustoća
  4. Bazi od žumanjaka i ulja dodamo limunovog soka
  5. Posolimo i popaprimo
  6. Dodajemo vodu po potrebi za željenu teksturu
Image
Foto: MasterMeal

Dobar tek,

Melkior Bašić

Image
MASTERMEAL /

Naučite kako savršeno porcionirati i sačuvati juneći file

Image
MASTERMEAL /

Naučite kako savršeno porcionirati i sačuvati juneći file

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
aia
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike