Domaća majoneza je kremasta, bogata i neusporedivo bolja od kupovne verzije.
Ovaj klasični emulgirani umak sastoji se od jednostavnih sastojaka – žumanjaka, ulja, senfa, limunovog soka ili octa – ali tajna savršenog rezultata leži u sporom dodavanju ulja i strpljivom miješanju. Prava domaća majoneza ima puniji okus i svilenkastu teksturu, a može se prilagoditi dodavanjem češnjaka, začina ili začinskog bilja. U francuskoj kuhinji majoneza je osnova za brojne druge umake, poput aiolija i tartara, a u američkoj i mediteranskoj gastronomiji neizostavan je dodatak sendvičima i salatama.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Krenimo!
Recept za domaću majonezu
Potrebne namirnice:
- Senf (20 g)
- Voda
- Sol
- Papar mljeveni
- Limun sok (50 g)
- Biljno ulje (0.2 L)
- Žumanjak (40 g)

Postupak:
- Dva žumanjka stavimo u posudu
- Dodamo 20 g senfa pa dobro promiješamo
- Malo po malo treba dodavati ulje. Postupak traje oko 5 minuta – dok se ne dobije tražena gustoća
- Bazi od žumanjaka i ulja dodamo limunovog soka
- Posolimo i popaprimo
- Dodajemo vodu po potrebi za željenu teksturu

Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU