UČINKOVITA METODA /

Nutricionistica savjetuje: 'Jagode će ovako trajati do pet dana dulje'

Image
Foto: Pexels

Mnogi rade jednu čestu grešku s jagodama zbog čega im se voće pokvari već nakon dan ili dva, a nutricionistica otkriva kako da dulje ostanu svježe

24.4.2025.
21:18
Pexels
VOYO logo

Iako se često govori da jagode u hladnjaku mogu trajati od tri do sedam dana, zapravo počinju truliti već nakon drugog dana. Premda ih mnogi peru prije skladištenja, to zapravo povećava vlagu i ubrzava stvaranje plijesni, piše Express.

Stručnjaci su otkrili učinkovite načine koji vam mogu pomoći da jagode dulje ostanu svježe.

Image
Foto: Pexels

Jagode će ovako trajati dulje

"Preporučujemo da neoprane jagode držite u hladnjaku, u originalnom pakiranju, do pet dana. Stavite ih što je prije moguće i održavajte ih suhima. Idealna temperatura je između 0 i 1 stupnjeva Celzija", rekla je Frances Dillard, direktorica marketinga kalifornijskog proizvođača svježih jagoda.

Važnu ulogu ima i mjesto u hladnjaku, kao i ambalaža u kojoj se čuvaju. Nutricionistica Nichole Dandrea-Russert ističe: "Jagode pohranite u ladicu za voće i povrće, u njihovoj originalnoj plastičnoj ambalaži, ili u plastičnoj vrećici koja je malo otvorena ili ima rupice, kako bi se održala optimalna vlažnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako perete jagode prije njihovog skladištenja, stvara se dodatna vlaga, što može ubrzati kvarenje i stvoriti idealno okruženje za razvoj plijesni", upozorava Dandrea-Russert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEMELJ DUGOVJEČNOSTI /

Ovo povrće može pomoći da doživite stotu: 'Ima veliku ulogu'

Image
TEMELJ DUGOVJEČNOSTI /

Ovo povrće može pomoći da doživite stotu: 'Ima veliku ulogu'

Najbolji način za očuvanje svježine jagoda jest da ih održavate suhima do trenutka kada ih planirate konzumirati. Kada ih poželite jesti, samo ih isperite pod mlazom hladne vode dok su im listići i peteljke još uvijek pričvršćeni, a zatim ih nježno posušite papirnatim ubrusom.

Prepoznavanje pokvarenih jagoda

Stručnjaci za bobičasto voće savjetuju da uvijek provjerite oznaku "najbolje upotrijebiti do" na pakiranju te obratite pažnju na boju jagoda.

"Izbjegavajte jagode koje su izgubile boju, imaju velike zelene ili bijele mrlje, postale su mekane, ljepljive ili im se pojavila plijesan. Ne ostavljajte ih vani na sobnoj temperaturi, osim ako ih ne planirate odmah pojesti", naglašavaju stručnjaci.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Sve više proizvođača jagoda ide na varijantu samobranja, evo kolika je cijena

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
aia
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Još iz rubrike