MASTERMEAL /

Vrhunski recept Melkiora Bašića za osvježavajući tartar. Jednostavno i brzo jelo

Image
Foto: MasterMeal

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu

14.3.2025.
12:08
MasterMeal
VOYO logo

Tartar odrezak može biti i riblji! Pokazat ćemo vam kako od orade napraviti jednostavno, brzo i osvježavajuće jelo koje ćete obožavati, a koje se može pripremati u vrhunskim restoranima.

Orada je bila omiljena riba starih Rimljana, koji su vjerovali da ima afrodizijačka svojstva i uzgajali je u posebnim bazenima. Oradu ćemo nasjeckati na sitne komadiće, kombinirati s aromatičnim dodacima poput limete, maslinovog ulja, kapara i svježih začina, stvarajući jelo koje je istovremeno lagano i intenzivno. Ova delikatesa posebno je cijenjena u mediteranskoj kuhinji, gdje se svježina sastojaka stavlja u prvi plan. Tajna savršenog tartara? Besprijekorno svježa riba, precizno rezanje i balans okusa između kiseline, masnoće i začina.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Image
MASTERMEAL /

Melkior otkriva kako pripremiti savršeni rižoto Milanese

Image
MASTERMEAL /

Melkior otkriva kako pripremiti savršeni rižoto Milanese

Recept za tartar od orade sa sokom od limete

Za tartar od orade sa sokom od limete potrebno je znati dvije tehnike:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Kako napraviti usoljavanje ribe (tekuće)
  2. Kako napraviti tartar od orade sa sokom od limete

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo!

Potrebne namirnice:

  • Peršin
  • Orada (400g) – hladna, iz frižidera
  • Kapari
  • Voda
  • Maslinovo ulje
  • Limeta
  • Sol
Image
Foto: MasterMeal

Usoljavanje ribe (tekuće)

Postupak:

  1. Posudu napunimo hladnom vodom, dodamo sol pa miješamo pjenjačom oko minutu
  2. Stavimo filete orade u posudu sa slanom vodom između 5 do 10 minuta. Ovisi o debljini ribe. Ako je riba deblja, stavimo i duže
  3. Izvadimo ribu iz posude pa je isperemo pod hladnom vodom
  4. Dobro posušimo ribu papirnatim ubrusom. Nećemo dugo držati u papiru da se papir ne raspadne
  5. Sada ima intenzivniji okus i kompaktniju strukturu

Tartar od orade sa sokom od limete

Postupak

  1. S usoljenog dijela orade skidamo kožu prelaskom noža
  2. Sjeckamo ribu na kockice
  3. Nasjeckanu ribu stavimo u posudu
  4. Nasjeckamo na sitno kapare i peršin
  5. Dodamo maslinovog ulja
  6. Promiješamo
  7. Cijedimo polovicu limete pa iscijedimo sok u posudu, dodamo soka limete po potrebi
  8. Promiješamo
  9. Dodajemo papra, soli i maslinovog ulja (po potrebi)
  10. Trebamo probati tartar da znamo dozirati začine kako nam se sviđa

Serviranje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Ako ih imamo, koristimo metalne prstenove za oblikovanje tartara na tanjuru. Odaberemo jedan.
  2. Napunimo prsten tartarom i dobro utisnemo
  3. Stavimo na vrh rukolu za dekoraciju
  4. Kružno zalijemo s malo maslinovog ulja

Dobar tek,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

aia
NOVA SERIJA!
VOYO logo
Još iz rubrike