Tartar odrezak može biti i riblji! Pokazat ćemo vam kako od orade napraviti jednostavno, brzo i osvježavajuće jelo koje ćete obožavati, a koje se može pripremati u vrhunskim restoranima.
Orada je bila omiljena riba starih Rimljana, koji su vjerovali da ima afrodizijačka svojstva i uzgajali je u posebnim bazenima. Oradu ćemo nasjeckati na sitne komadiće, kombinirati s aromatičnim dodacima poput limete, maslinovog ulja, kapara i svježih začina, stvarajući jelo koje je istovremeno lagano i intenzivno. Ova delikatesa posebno je cijenjena u mediteranskoj kuhinji, gdje se svježina sastojaka stavlja u prvi plan. Tajna savršenog tartara? Besprijekorno svježa riba, precizno rezanje i balans okusa između kiseline, masnoće i začina.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Recept za tartar od orade sa sokom od limete
Za tartar od orade sa sokom od limete potrebno je znati dvije tehnike:
- Kako napraviti usoljavanje ribe (tekuće)
- Kako napraviti tartar od orade sa sokom od limete
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Krenimo!
Potrebne namirnice:
- Peršin
- Orada (400g) – hladna, iz frižidera
- Kapari
- Voda
- Maslinovo ulje
- Limeta
- Sol

Usoljavanje ribe (tekuće)
Postupak:
- Posudu napunimo hladnom vodom, dodamo sol pa miješamo pjenjačom oko minutu
- Stavimo filete orade u posudu sa slanom vodom između 5 do 10 minuta. Ovisi o debljini ribe. Ako je riba deblja, stavimo i duže
- Izvadimo ribu iz posude pa je isperemo pod hladnom vodom
- Dobro posušimo ribu papirnatim ubrusom. Nećemo dugo držati u papiru da se papir ne raspadne
- Sada ima intenzivniji okus i kompaktniju strukturu
Tartar od orade sa sokom od limete
Postupak
- S usoljenog dijela orade skidamo kožu prelaskom noža
- Sjeckamo ribu na kockice
- Nasjeckanu ribu stavimo u posudu
- Nasjeckamo na sitno kapare i peršin
- Dodamo maslinovog ulja
- Promiješamo
- Cijedimo polovicu limete pa iscijedimo sok u posudu, dodamo soka limete po potrebi
- Promiješamo
- Dodajemo papra, soli i maslinovog ulja (po potrebi)
- Trebamo probati tartar da znamo dozirati začine kako nam se sviđa
Serviranje
- Ako ih imamo, koristimo metalne prstenove za oblikovanje tartara na tanjuru. Odaberemo jedan.
- Napunimo prsten tartarom i dobro utisnemo
- Stavimo na vrh rukolu za dekoraciju
- Kružno zalijemo s malo maslinovog ulja
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU