MASTERMEAL /

Melkior otkriva kako pripremiti savršeni rižoto Milanese

Image
Foto: MasterMeal

Ovo milansko jelo svoju prepoznatljivu boju i aromu duguje šafranu, jednom od najskupljih začina na svijetu

11.3.2025.
11:59
MasterMeal
VOYO logo

Risotto alla Milanese – kremasti, zlatnožuti klasik. Ovo milansko jelo svoju prepoznatljivu boju i aromu duguje šafranu, jednom od najskupljih začina na svijetu. Legenda kaže da je nastao 1574. godine u Milanu. Priča govori o majstoru vitraja koji je radio na prozorima milanske katedrale i koristio šafran za postizanje zlatnih nijansi u staklu. Njegov pomoćnik, u šali, dodao je šafran u rižu tijekom svadbenog slavlja, a rezultat je bio toliko ukusan da je novo jelo ubrzo postalo milanski specijalitet.

Tradicionalno se priprema sa šafranom, telećim temeljcem ili juhom, maslacem, bijelim vinom i parmezanom, a često se poslužuje uz ossobuco alla Milanese, sporo kuhane teleće koljenice. Tajna savršenog rižota? Strpljivo dodavanje temeljca uz neprestano miješanje, što stvara onu karakterističnu kremastu teksturu bez potrebe za vrhnjem.

Image
MASTERMEAL /

Kako rižoto učiniti najkremastijim? Vrhunski chef otkriva najjednostavniji trik

Image
MASTERMEAL /

Kako rižoto učiniti najkremastijim? Vrhunski chef otkriva najjednostavniji trik

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Krenimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za risotto alla Milanese

Potrebne namirnice:

  • Šafran
  • Bijelo vino
  • Teleća juha (unaprijed pripremljena)
  • Grana padano (60g)
  • Luk (60g)
  • Riža arborio
  • Maslac (100g)
  • Sol
  • papar
Image
Foto: MasterMeal

Postupak:

  1. Narežemo maslac na kockice
  2. Sitno narežemo luk
  3. Ribamo grana padano
  4. Stavimo šafran u prahu u teleću juhu
  5. Ugrijemo teleću juhu kako bi bila topla. Ne treba kipiti.
  6. Ugrijemo tavu za rižoto
  7. Dodamo prethodno narezanih 60g luka na maslinovo ulje pa lagano pirjamo dok luk ne poprimi zlatnu boju. To će trajati oko 5 minuta
  8. Posolimo luk i dodamo maslinovo ulje po potrebi
  9. Dodajemo 200g riže i dobro ugrijemo rižu
  10. Deglaziramo rižu bijelim vinom
  11. Sve podlijemo telećom juhom, malo po malo
  12. Dodamo grana padano i promiješamo
  13. Dodamo papar
  14. Gasimo vatru pa dodamo hladni maslac koji smo prethodno narezali na kocke
  15. Rižoto će hlađenje postajati sve gušći
  16. Ostavimo da odstoji bar 5 minuta prije serviranja

Serviranje:

  1. Serviramo ga žlicom
  2. Tanjur podignemo i dlanovima ga udaramo ispod kako bi se riža raširila
  3. Dodamo začinsko bilje i grana padano

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

stipendisti
NOVO
VOYO logo
Još iz rubrike