Kako cijene namirnica za najvažniji obrok u danu, doručak nastavljaju rasti, analitičari upozoravaju da su kupci već umorni od stalnih poskupljenja, među kojima su i jaja, zbog čega se ponovno nalaze u situaciji u kojoj moraju prilagođavati kućni budžet.
Stručnjaci za prehranu sugeriraju jednostavnije rješenje za prevladavanje brzorastućih cijena - prebacite se na namirnice koje su bogate proteinima i trenutno financijski puno pristupačnije.
Jeftinije namirnice za doručak od jaja
Dijetetičarka Lisa Valente, koja piše za EatingWell, nedavno je predložila da bi ljudi trebali radikalno promisliti o načinima na koje koji unose proteine u svoju prehranu.
"Jaja nisu jedini dobar izvor proteina. Zapravo, mnogi fantastični izvori na biljnoj bazi često se zanemaruju kada ljudi pomisle na proteine", objasnila je.
Prema USDA-u, odrasle žene trebale bi unositi najmanje 46 grama proteina na dan, dok bi odrasli muškarci trebali težiti unosu od minimalno 56 grama, tvrde neki stručnjaci. Bez obzira kako to izračunate, to je puno jaja, jer svako ima svega oko 6 grama proteina. Mnogo toga stane u tako malu ambalažu, ali postoje jeftiniji, lakši načini da postignete isto, ističu stručnjaci.
Za doručak možete isprobati tofu kajganu (7 grama proteina u porciji od 85 grama), šalicu grčkog jogurta (20 grama proteina na 200 grama jogurta) ili nešto još jeftinije, vruću zdjelu zobene kaše bogate i vlaknima (6 grama proteina u porciji od 240 ml).
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/c2006794-e916-11ef-bb55-ee0b203e749c/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Valente preporučuje i druge, jednako ekonomične načine da u prehranu uvedete proteine - od kuhanih žitarica i mahunarki do izvrsnih grickalica. Na primjer, samo dvije žlice maslaca od kikirikija daju 8 grama proteina, što je dva grama više od prosječnog jajeta.
"Ova jednostavna namirnica pruža dobar izvor proteina za tost, tjesteninu, smoothieje i zobenu kašu", dodala je stručnjakinja.
Ako niste ljubitelj maslaca od kikirikija pokušajte sa sjemenkama bundeve, bademima ili bademovim maslacem. Za ostali dio dana isprobajte uvesti u prehranu grah (8 grama proteina na pola šalice graha) i leću (9 grama u istoj porciji poput graha), koji lako mogu postati osnovna namirnica vaše prehrane.
"Grahorice nude kombinaciju proteina i vlakana, a budući da većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana, njihov povećan unos izvrstan je početak", poručila je Valente.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Maruška Vizek: 'Visoke cijene u Hrvatskoj rezultat su pregrijane ekonomije i loše tržišne utakmice'