MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva brzi recept za domaće njoke pesto genovese

Image
Foto: MasterMeal

Ovaj klasični umak od mente, bosiljka, češnjaka, sira i maslinovog ulja donosi pravi mediteranski okus

8.4.2025.
12:40
MasterMeal
VOYO logo

Danas idemo napraviti jednu brzu, jednostavnu i vrlo ukusnu kombinaciju, a one najbolje funkcioniraju kad sve napravimo domaće.

Domaći njoki s pesto genovese umakom su pravi odraz talijanske kuhinje, gdje se jednostavni sastojci transformiraju u jelo koje je punog okusa i nevjerojatno zadovoljavajuće. Njoki, pripremljeni od krumpira i brašna, imaju mekanu teksturu koja se savršeno sljubljuje s bogatim i aromatičnim pestom. Ovaj klasični umak od mente, bosiljka, češnjaka, sira i maslinovog ulja donosi pravi mediteranski okus koji podiže jednostavno jelo do savršenstva.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Za domaće njoke s pesto genovese umakom potrebno je znati tri tehnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Kako pripremiti domaće njoke od pečenog krumpira
  2. Kako tostirati pinjole?
  3. Kako napraviti domaći pesto genovese?

A nakon toga sve serviramo na tanjur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo!

Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Recept za domaće njoke pesto genovese

Potrebne namirnice:

  • Bosiljak (75 g)
  • Krumpir (1.5 kg)
  • Voda
  • Sol
  • Tostirani pinjoli
  • Led
  • Menta (10g)
  • Biljno ulje
  • Češnjak (0.5 kom)
  • Limun (0.5 kom)
  • Maslinovo ulje (300 g)
  • Muškatni oraščić (5 g)
  • Krušne mrvice
  • Jaje (2 kom)
  • Parmigiano reggiano
  • Glatko brašno (200 g)

Domaći njoki od pečenog krumpira

Postupak:

  1. Od 1.5 kg krumpira dobit ćemo oko 750g pečenog krumpira koji ćemo iskoristiti za njoke i valjuške
  2. Krumpir operemo, stavimo ga na lim za pečenje i stavimo peći u zagrijanu na pećnicu 180 stupnjeva između 45 i 60 minuta. Ovisi o krumpiru.
  3. Nakon 45 – 50min provjeravamo je li krumpir gotov pomoću drvenog štapića. Ubodemo drvenim štapićem krumpir – ako se krumpir zadrži na štapiću, nije još gotov. Ako se ne zadržava i štapić se lako vadi, gotov je.
  4. Krumpir smo pekli ukupno 70 minuta
  5. Kada ga izvadimo iz pećnice ostavimo ga da se hladi oko 15 minuta. Nećemo ga potpuno ohladiti, već nam je cilj da se ohladi tek toliko da ga možemo držati u ruci
  6. Pripremimo veću zdjelu sa sitom na vrhu
  7. Krumpir prerežemo po pola pa polovice protisnemo kroz sito. Ne skidamo kožu krumpira
  8. Krećemo od manjih krumpira jer s eoni brže hlade
  9. Ako neki komadi krumpira nisu prošli kroz sito, pomoću oblog dijela špatula ili žlicom protisnemo ostatke
  10. Stavimo vodu da se kuha
  11. Na radnu površinu prosipamo brašno, na njega protisnuti krumpir, naribamo muškatni orah, posolimo s 4 prstohvata i dodamo 2 jaja
  12. Prvo povežemo namirnice sa špatulom, odnosno skupljamo od krajeva prema sredini. To radimo dok nam se ne sjedini smjesa, a onda nastavimo miješati 1-2min tukama dok ne dobijemo jednoliku smjesu i ne pokupimo svo brašno
  13. Pobrašnimo površinu, odrežemo dio rijesta pa oblikujemo ogačak valjak
  14. Dobro pobrašnim tijekom i nakon valjanja pa razrežemo na manje pravokutne komade
  15. Ako ih odlučimo oblikovati dalje pomoću rebraste daščice, sita ili vilice, dobivamo njoke
  16. Kuhamo njoke u slanoj kipućoj vodi.
  17. Stavimo kuhati njoke. Njoki su kuhani kada se njih oko 80% digne na površinu. Od tog trenutka, ostavimo ih kuhati još minutu da budu ako treba
  18. Kad se kuhaju, ocijemo ih te izvadimo

Tostiranje pinjola

Postupak:

  1. Rasporedimo ih na tavu. Ne natrpamo ih previše jer se neće ravnomjerno tostirati
  2. Tostiranje može trajati između 5 i 10 minuta
  3. Možemo ih posoliti na početku ili tijekom tostiranja
  4. Kada poprime smećkastu boju, odložimo ih sa strane da se ohlade
  5. Tava je i dalje ugrijana te da se tostiranje samim time nastavlja
  6. Ako smo dobili razinu tostiranja koju smo htjeli, prebacimo ih odmah u plastičnu posudu da se počnu hladiti
  7. Možemo ih poklopiti tek onda kada se potpuno ohlade

Domaći pesto genovese

Postupak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Operemo i posušimo bilje
  2. Odvojimo listove od stabljike
  3. U blender stavimo bilje, tostirane pinjole, parmezan i pola režnja češnjaka koji smo narezali na tanke listiće
  4. Dodamo ulje
  5. Blendamo za početak na manje okretaja
  6. Pošto blender grije pesto, dodamo 3 kocke leda kako bismo ga hladili te tako sačuvali njegovu boju
  7. Dodajmo i malo biljnog ulja da imamo kombinaciju s maslinovim. Tako neće biti preintenzivno
  8. Nastavimo blendati da se sve poveže
  9. Dodamo malo krušnih mrvica i oko 20g kiseline koju dobijemo iz polovice limuna
  10. Pojačamo broj okretaja pa polako dodamo vodu
  11. Na samom kraju nakon što se sve sjedinilo, dodajemo 2 prstohvata soli
  12. Blendamo vrlo kratko na još 2-3 sekunde
  13. Kada je pesto genovese gotov, prebacimo ga u posudu u kojoj ćemo ga skladištiti
  14. Bitno je čuvati ga u tamnom prostoru, npr hladnjaku, kako ne bi izgubio žarku boju
Image
Foto: MasterMeal

Serviranje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Vruće njoke stavimo u duboku zdjeli pa dodamo 2 žlice domaćeg pesta. Ako koristimo kupovni, dovoljna je jedna
  2. Promiješamo
  3. Ako njoki upiju previše pesta, uvijek možemo dodati malo vode od kuhanja njoka
  4. Stavimo porciju od 250 g njoka u tanjur za serviranje
  5. Iznad tanjura ogulimo nekoliko listića parmezana te ukrasimo listom bosiljka

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

aia
NOVA SERIJA!
VOYO logo
Još iz rubrike