Danas idemo napraviti jednu brzu, jednostavnu i vrlo ukusnu kombinaciju, a one najbolje funkcioniraju kad sve napravimo domaće.
Domaći njoki s pesto genovese umakom su pravi odraz talijanske kuhinje, gdje se jednostavni sastojci transformiraju u jelo koje je punog okusa i nevjerojatno zadovoljavajuće. Njoki, pripremljeni od krumpira i brašna, imaju mekanu teksturu koja se savršeno sljubljuje s bogatim i aromatičnim pestom. Ovaj klasični umak od mente, bosiljka, češnjaka, sira i maslinovog ulja donosi pravi mediteranski okus koji podiže jednostavno jelo do savršenstva.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Za domaće njoke s pesto genovese umakom potrebno je znati tri tehnike.
- Kako pripremiti domaće njoke od pečenog krumpira
- Kako tostirati pinjole?
- Kako napraviti domaći pesto genovese?
A nakon toga sve serviramo na tanjur.
Krenimo!
Recept za domaće njoke pesto genovese
Potrebne namirnice:
- Bosiljak (75 g)
- Krumpir (1.5 kg)
- Voda
- Sol
- Tostirani pinjoli
- Led
- Menta (10g)
- Biljno ulje
- Češnjak (0.5 kom)
- Limun (0.5 kom)
- Maslinovo ulje (300 g)
- Muškatni oraščić (5 g)
- Krušne mrvice
- Jaje (2 kom)
- Parmigiano reggiano
- Glatko brašno (200 g)
Domaći njoki od pečenog krumpira
Postupak:
- Od 1.5 kg krumpira dobit ćemo oko 750g pečenog krumpira koji ćemo iskoristiti za njoke i valjuške
- Krumpir operemo, stavimo ga na lim za pečenje i stavimo peći u zagrijanu na pećnicu 180 stupnjeva između 45 i 60 minuta. Ovisi o krumpiru.
- Nakon 45 – 50min provjeravamo je li krumpir gotov pomoću drvenog štapića. Ubodemo drvenim štapićem krumpir – ako se krumpir zadrži na štapiću, nije još gotov. Ako se ne zadržava i štapić se lako vadi, gotov je.
- Krumpir smo pekli ukupno 70 minuta
- Kada ga izvadimo iz pećnice ostavimo ga da se hladi oko 15 minuta. Nećemo ga potpuno ohladiti, već nam je cilj da se ohladi tek toliko da ga možemo držati u ruci
- Pripremimo veću zdjelu sa sitom na vrhu
- Krumpir prerežemo po pola pa polovice protisnemo kroz sito. Ne skidamo kožu krumpira
- Krećemo od manjih krumpira jer s eoni brže hlade
- Ako neki komadi krumpira nisu prošli kroz sito, pomoću oblog dijela špatula ili žlicom protisnemo ostatke
- Stavimo vodu da se kuha
- Na radnu površinu prosipamo brašno, na njega protisnuti krumpir, naribamo muškatni orah, posolimo s 4 prstohvata i dodamo 2 jaja
- Prvo povežemo namirnice sa špatulom, odnosno skupljamo od krajeva prema sredini. To radimo dok nam se ne sjedini smjesa, a onda nastavimo miješati 1-2min tukama dok ne dobijemo jednoliku smjesu i ne pokupimo svo brašno
- Pobrašnimo površinu, odrežemo dio rijesta pa oblikujemo ogačak valjak
- Dobro pobrašnim tijekom i nakon valjanja pa razrežemo na manje pravokutne komade
- Ako ih odlučimo oblikovati dalje pomoću rebraste daščice, sita ili vilice, dobivamo njoke
- Kuhamo njoke u slanoj kipućoj vodi.
- Stavimo kuhati njoke. Njoki su kuhani kada se njih oko 80% digne na površinu. Od tog trenutka, ostavimo ih kuhati još minutu da budu ako treba
- Kad se kuhaju, ocijemo ih te izvadimo
Tostiranje pinjola
Postupak:
- Rasporedimo ih na tavu. Ne natrpamo ih previše jer se neće ravnomjerno tostirati
- Tostiranje može trajati između 5 i 10 minuta
- Možemo ih posoliti na početku ili tijekom tostiranja
- Kada poprime smećkastu boju, odložimo ih sa strane da se ohlade
- Tava je i dalje ugrijana te da se tostiranje samim time nastavlja
- Ako smo dobili razinu tostiranja koju smo htjeli, prebacimo ih odmah u plastičnu posudu da se počnu hladiti
- Možemo ih poklopiti tek onda kada se potpuno ohlade
Domaći pesto genovese
Postupak:
- Operemo i posušimo bilje
- Odvojimo listove od stabljike
- U blender stavimo bilje, tostirane pinjole, parmezan i pola režnja češnjaka koji smo narezali na tanke listiće
- Dodamo ulje
- Blendamo za početak na manje okretaja
- Pošto blender grije pesto, dodamo 3 kocke leda kako bismo ga hladili te tako sačuvali njegovu boju
- Dodajmo i malo biljnog ulja da imamo kombinaciju s maslinovim. Tako neće biti preintenzivno
- Nastavimo blendati da se sve poveže
- Dodamo malo krušnih mrvica i oko 20g kiseline koju dobijemo iz polovice limuna
- Pojačamo broj okretaja pa polako dodamo vodu
- Na samom kraju nakon što se sve sjedinilo, dodajemo 2 prstohvata soli
- Blendamo vrlo kratko na još 2-3 sekunde
- Kada je pesto genovese gotov, prebacimo ga u posudu u kojoj ćemo ga skladištiti
- Bitno je čuvati ga u tamnom prostoru, npr hladnjaku, kako ne bi izgubio žarku boju

Serviranje:
- Vruće njoke stavimo u duboku zdjeli pa dodamo 2 žlice domaćeg pesta. Ako koristimo kupovni, dovoljna je jedna
- Promiješamo
- Ako njoki upiju previše pesta, uvijek možemo dodati malo vode od kuhanja njoka
- Stavimo porciju od 250 g njoka u tanjur za serviranje
- Iznad tanjura ogulimo nekoliko listića parmezana te ukrasimo listom bosiljka
Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU