Ako je meso ying, onda je kvalitetni bbq umak yang. A nema boljeg BBQ umaka od domaćeg.
Domaći bbq umak je prava stvar za ljubitelje roštilja i hrskavih jela, jer nudi puno bogatiji i dublji okus od komercijalnih verzija. Kombinacija slatkoće, kiselosti, dimljenosti i začinjenosti čini ovaj umak nezamjenjivim dodatkom za meso s roštilja, pržene pileće krilce ili čak kao marinadu. Klasični bbq umak najčešće se pravi od worcestershire umaka, ketčapa, senfa, pancete, luka i i začina, ali tu je prostor i za kreativne varijacije, poput dodavanja dimljene paprike ili čak meda za dodatnu slatkoću.
U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.
Krenimo!
Recept za domaći bbq umak
Potrebne namirnice:
- Worcestershire umak (10g)
- Kečap (300g)
- Papar mljeveni
- Sol
- Voda
- Luk (55g)
- Senf (50g)
- Panceta (55g)

Postupak:
- Očistimo pancetu od hrskavice. Skinemo joj i kožu s donje strane. To se može sve zalediti i iskoristiti za pripremu nekih drugih jela.
- Narežemo pancetu na tanke ploške, ploške na tanke štapiće pa štapiće na sitne kockice.
- Operemo, ogulimo i sitno nasjeckamo luk.
- Omjer pancete i luka je 1:1
- U hladnu duboku tacu stavimo pancetu.
- Upalimo vatru da se panceta počne grijati. Važno je grijati na laganoj vatri.
- Kada panceta počne puštati masnoću, dodat ćemo luk.
- Posolimo.
- Kad se luk zaprži, podlijemo s malo vode.
- Sva voda sada treba ishlapiti pa možemo i malo pojačati vatru.
- Kada ishlapi sva tekućina, smanjimo vatru.
- Dodamo kečap. Dodamo pola žlice senfa. Maknemo s vatre pa promiješamo.
- Dodamo worcestershire umak.
- Umak treba malo zakipiti da se to sve poveže. Kada zakipi, ugasimo vatru.
- Posolimo i popaprimo.
- Prije serviranja trebamo dobro ohladiti umak.

Dobar tek,
POGLEDAJTE GALERIJU