MASTERMEAL /

Pripremate roštilj? Dobro će vam doći recept vrhunskog chefa za domaći bbq umak

Image
Foto: MasterMeal

Kombinacija slatkoće, kiselosti, dimljenosti i začinjenosti čini ovaj umak nezamjenjivim dodatkom za meso s roštilja

28.3.2025.
13:19
MasterMeal
VOYO logo

Ako je meso ying, onda je kvalitetni bbq umak yang. A nema boljeg BBQ umaka od domaćeg.

Domaći bbq umak je prava stvar za ljubitelje roštilja i hrskavih jela, jer nudi puno bogatiji i dublji okus od komercijalnih verzija. Kombinacija slatkoće, kiselosti, dimljenosti i začinjenosti čini ovaj umak nezamjenjivim dodatkom za meso s roštilja, pržene pileće krilce ili čak kao marinadu. Klasični bbq umak najčešće se pravi od worcestershire umaka, ketčapa, senfa, pancete, luka i i začina, ali tu je prostor i za kreativne varijacije, poput dodavanja dimljene paprike ili čak meda za dodatnu slatkoću.

Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa cijeli tijek kuhanja– posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Krenimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za domaći bbq umak

Potrebne namirnice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Worcestershire umak (10g)
  • Kečap (300g)
  • Papar mljeveni
  • Sol
  • Voda
  • Luk (55g)
  • Senf (50g)
  • Panceta (55g)
Image
Foto: MasterMeal

Postupak:

  1. Očistimo pancetu od hrskavice. Skinemo joj i kožu s donje strane. To se može sve zalediti i iskoristiti za pripremu nekih drugih jela.
  2. Narežemo pancetu na tanke ploške, ploške na tanke štapiće pa štapiće na sitne kockice.
  3. Operemo, ogulimo i sitno nasjeckamo luk.
  4. Omjer pancete i luka je 1:1
  5. U hladnu duboku tacu stavimo pancetu.
  6. Upalimo vatru da se panceta počne grijati. Važno je grijati na laganoj vatri.
  7. Kada panceta počne puštati masnoću, dodat ćemo luk.
  8. Posolimo.
  9. Kad se luk zaprži, podlijemo s malo vode.
  10. Sva voda sada treba ishlapiti pa možemo i malo pojačati vatru.
  11. Kada ishlapi sva tekućina, smanjimo vatru.
  12. Dodamo kečap. Dodamo pola žlice senfa. Maknemo s vatre pa promiješamo.
  13. Dodamo worcestershire umak.
  14. Umak treba malo zakipiti da se to sve poveže. Kada zakipi, ugasimo vatru.
  15. Posolimo i popaprimo.
  16. Prije serviranja trebamo dobro ohladiti umak.
Image
Foto: MasterMeal

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BNP
GLEDAJ 24 SATA PRIJE
VOYO logo
Još iz rubrike