Slavna kuharica i slastičarka Mary Berry za Express je otkrila svoj recept za čokoladnu tortu koja je savršena za zabavu za odrasle. Za slatki desert koristi se krem liker po vašem izboru, bilo da se radi o Baileysu, Kahlúi itd.
Ova čokoladna torta definitivno nije za djecu te je idealna za slavlja na kojima su samo odrasli. Trebat će vam jedan ili dva kalupa za pečenje veličine 30 x 23 cm, slastičarska vrećica za ukrašavanje ili šprica s nastavcima.
Sastojci:
Za biskvit:
- 30 g kakaa u prahu,
- 5 žlica kipuće vode,
- 225 g šećera u prahu,
- 225 g maslaca, ravno iz hladnjaka,
- 275 g glatkog brašna,
- 1 žličica praška za pecivo,
- 4 velika jaja,
- 1 žlica mlijeka,
Za čokoladnu ganache glazuru:
- 450 ml slatkog vrhnja,
- 450 g čokolade za kuhanje izlomljene na komadiće.
Za nadjev:
- 4 žlice krem likera po izboru (Baileys, Kahlúa itd.)
- 300 ml slatkog vrhnja kojeg ste mikserom izradili u šlag.
Priprava:
Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva, a kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. Miješajući pomiješajte kakao prah i kipuću vodu u velikoj zdjeli. Dodajte preostale sastojke i miješajte mikserom dvije minute dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Ulijte smjesu u kalup i poravnajte površinu. Pecite u pećnici 35 minuta. Ostavite da se ohladi na rešetki. Ponovite s istim sastojcima kako biste napravili drugi biskvit za tortu.
Dok se biskviti hlade, ulijte slatko vrhnje u lonac na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, maknite s vatre i dodajte čokoladu. Miješajte dok se ne otopi, a zatim stavite na hladno mjesto. Zgusnut će se dok se hladi i postati glazura.
Jedan biskvit stavite na dasku za posluživanje i prelijte krem likerom. Preostali liker umiješajte u šlag i premažite tortu. Postavite drugi biskvit na vrh.
Premažite čokoladnu ganache glazuru preko torte dok ne bude pokrivena. Ostatak glazure stavite u slastičarska vrećica za ukrašavanje te tortu ukrasite po želji.
POGLEDAJTE VIDEO: Mojmira doznala nevjerojatnu stvar: Ako hoćeš u Sabor postoji uvjet - moraš se udati