U SLAST /

Domaći namazi kao savršeni dodatak svakom sendviču. Ovo je šest provjerenih recepata

Image
Foto: Shutterstock

Sezona je raznog povrća koje bi bilo šteta ne iskoristiti, a jedan od zgodnijih načina je pravljenje domaćeg povrtnog namaza

27.4.2025.
14:57
Shutterstock
VOYO logo
VOYO logo

Namazi od povrća idealan su način za unos potrebnih i zdravih nutrijenata na ukusan i originalan način. Mogu se mazati na kruh, krekere ili koristiti kao jednostavan umak. Ako nikako ne uspijevate naći povrtni namaz za sebe, probajte ga napraviti kod kuće.

Pripremili smo 6 recepata za namaze od povrća idealne za nadolazeće sve toplije dane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namaz od slanutka

Ako ste u potrazi za nečim zdravim, hranjivim i svestranim, domaći humus je izvrstan izbor. Ovaj kremasti namaz od slanutka odličan je za mazanje i kao dodatak raznim jelima – a gotov je za čas.

Namaz od slanutka sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 konzerva kuhanog slanutka (ili oko 250 g kuhanog)
  • 1–2 žlice tahinija (paste od sezama)
  • sok 1 limuna
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol po ukusu
  • malo vode (po potrebi)

Namaz od slanutka priprema:

  1. Ocijedite slanutak i isperite ga.
  2. Stavite sve sastojke u blender i miksaj dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
  3. Po potrebi dodajte malo vode da dobijete željenu teksturu.
Image
Foto: Shutterstock

Namaz od medvjeđeg luka

Sezona medvjeđeg luka traje kratko, ali zato nudi pregršt okusa. Ovaj osvježavajući namaz je jednostavan za pripremu, a svojim mirisom i aromom unosi dašak proljeća na vaš stol.

Namaz od medvjeđeg luka sastojci:

  • šaka svježeg medvjeđeg luka (oko 50 g)
  • 100 g krem sira
  • 1 žlica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
  • žličica limunovog soka
  • sol, papar

Namaz od medvjeđeg luka priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Medvjeđi luk operite i nasjeckajte.
  2. Sve sastojke stavite u blender i kratko izmiksajte.
Image
PROLJETNA DELICIJA /

Krenula je sezona medvjeđeg luka! Ovo je 11 razloga zašto ga uključiti u prehranu

Image
PROLJETNA DELICIJA /

Krenula je sezona medvjeđeg luka! Ovo je 11 razloga zašto ga uključiti u prehranu

Namaz od patlidžana

Volite li bogate, dimljene okuse, ovaj namaz od pečenog patlidžana mogao bi postati vaš novi favorit. Ukusan je i lagan, a savršeno se slaže s prepečencem ili svježim kruhom.

Namaz od patlidžana sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 patlidžana
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • po želji malo limunovog soka ili peršina

Namaz od patlidžana priprema:

  1. Patlidžane izbodite vilicom i pecite cijele u pećnici na 220 °C oko 30–40 minuta, dok ne omekšaju.
  2. Ogulite koru i “meso” ubacite u blender s ostalim sastojcima.
  3. Miksajte dok ne dobijete pastu.
  4. Poslužite uz prepečenac, kao prilog uz roštilj ili s povrćem.
Image
Foto: Shutterstock

Namaz od maslina

Ako volite mediteranske okuse, ovaj intenzivan i slani namaz od maslina mogao bi vas oduševiti. Idealan je kao predjelo, uz krekere, sir ili topli kruh s maslinovim uljem.

Namaz od maslina sastojci:

  • 100 g crnih ili zelenih maslina (bez koštica)
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica kapara (po želji)
  • malo limunovog soka ili začinskog bilja

Namaz od maslina priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Sve sastojke stavite u blender.
  2. Miksajte kratko – ovaj namaz je super i kad ostane malo teksture.
  3. Poslužite na kruhu, krekerima ili uz sireve.

Namaz od batata

Ovaj nježni, blago slatkasti namaz od batata nudi nešto malo drugačije, a opet poznato i ugodno. Lako se priprema i odlično pristaje kao lagani obrok ili zanimljiv dodatak vašoj užini.

Namaz od batata sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 veći batat
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica limunovog soka
  • sol, papar
  • po želji prstohvat kumina ili curryja za aromu

Namaz od batata priprema:

  1. Batat ogulite, narežite i pecite u pećnici na 200 °C oko 25 minuta dok ne omekša.
  2. Kad se ohladi, stavite ga u blender s ostalim sastojcima.
  3. Izmiksajte u glatku kremu.
Image
Foto: Shutterstock

Namaz od bučinih sjemenki

Tražite li nešto drugačije, orašasto i aromatično, isprobajte ovaj namaz od bučinih sjemenki. Bogat je i pun okusa, a odličan je uz tamni kruh ili kao zdrava užina.

Namaz od bučinih sjemenki sastojci:

  • 100 g bučinih sjemenki
  • 2 žlice bučinog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • sol
  • malo vode ili jogurta za lakšu teksturu

Namaz od bučinih sjemenki priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Bučine sjemenke kratko tostirajte na suhoj tavi (dok ne počnu mirisati).
  2. Sve sastojke stavite u blender i miksajte u gustu, ali mazivu smjesu.
  3. Dodajte vode ili jogurta po potrebi.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Recept za neodoljivi sendvič Croque monsieur

Tekst se nastavlja ispod oglasa
papa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike