Miris octa i kuhanih jaja mnogima je prva asocijacija na pripremu za Uskrs. Bojanje jaja stoljetna je tradicija koja simbolizira ponovno rođenje i dolazak proljeća, a korijene vuče još iz vremena prije kršćanstva. Dok su nekada dominirale tehnike poput bojanja ljuskama luka, danas su nam dostupne i umjetne boje. Ipak, sve se više ljudi vraća prirodi, otkrivajući čaroliju stvaranja jedinstvenih pisanica pomoću sastojaka koje već imaju u svojoj kuhinji.
Prirodno bojanje nije samo sigurnije za zdravlje i okoliš, već donosi i dozu uzbuđenja, a rezultat su često predivne, nježne boje i unikatni uzorci.
Bojanje jaja za Uskrs
Prije nego uronite u svijet prirodnih boja, ključno je pravilno pripremiti jaja kako bi što bolje upila pigment.
Bijela jaja dat će svjetlije i vibrantnije tonove, dok će smeđa jaja rezultirati dubljim, zemljanijim nijansama. Kako bi se boja bolje primila, ljusku jajeta nježno prebrišite krpicom namočenom u bijeli alkoholni ocat. To će ukloniti masnoće i nečistoće.
Prirodne boje su nepredvidive, što je dio njihove čari. Svako jaje bit će jedinstveno, s mogućim mrljicama, pjegicama ili neravnomjernom bojom koja im daje rustikalan izgled. Kada su jaja potpuno suha, nježno ih premažite s malo jestivog ulja i utrljajte papirnatim ručnikom.
Bojanje jaja u crnom vinu
Za postizanje intenzivne ljubičaste, pa čak i ljubičasto-smeđe boje s posebnim, svjetlucavim efektom, posegnite za crnim vinom.
- Sirova jaja stavite u lonac i prelijte ih crnim vinom.
- Pazite da su jaja potpuno uronjena.
- Pustite da vino zakipi, smanjite vatru i kuhajte jaja oko 30 minuta.
Za jaču boju i stvaranje sitnih kristala na ljusci koji daju svjetlucav izgled, ostavite jaja da se potpuno ohlade u vinu, idealno preko noći u hladnjaku. Nježno ih izvadite i pustite da se osuše na zraku.

Bojanje jaja u luku
Bojanje ljuskama luka vjerojatno je najpoznatija tradicionalna metoda.
- Sakupite suhe ljuske žutog luka (za zlatno-narančaste do smeđe tonove) ili crvenog/ljubičastog luka (za crvenkasto-smeđe do crvene tonove). Što više ljuski, boja će biti jača.
- Sirova jaja i ljuske luka stavite u lonac, prelijte vodom i kuhajte zajedno 30-60 minuta, ovisno o željenoj jačini boje.
Ovo je idealna metoda za stvaranje uzoraka. Prije kuhanja, na sirovo jaje prislonite listiće ili cvjetiće (npr. djeteline ili peršina), čvrsto ih omotajte komadom stare najlonske čarape ili gaze i zavežite. Kuhajte prema uputama. Nakon kuhanja i hlađenja, pažljivo skinite čarapu i biljke.
Bojanje jaja u hibiskusu
Čaj od hibiskusa može dati iznenađujuće rezultate – od nježno sivkaste do duboke plave ili čak zanimljive pjegave teksture.
- Koristite sušene cvjetove hibiskusa ili filtar vrećice čaja. Na otprilike 7-8 dcl vode ide oko 100g sušenih cvjetova ili nekoliko vrećica čaja.
- Skuhajte jak čaj i pustite da se potpuno ohladi. Procijedite tekućinu i dodajte žlicu octa na svaku šalicu (cca 250 ml) tekućine.
- U ohlađenu tekućinu uronite već kuhana jaja i ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Uskrsna košarica nezamisliva je bez mladog luka, a ove godine ima ga u izobilju