Uskrs ne može biti potpun bez svojih nezamjenjivih klasika, a kuhana šunka svakako zaslužuje mjesto u centru pozornosti. Sočna, aromatična i bogata okusima, kuhana šunka je zvijezda svakog stola.
Istražili smo sve tajne pripreme kuhane šunke za ovaj posebni dan.
Koliko dugo se kuha šunka?
Šunka se kuha prema težini, što znači da se vrijeme kuhanja prilagođava težini mesa. Na primjer, šunka teška jedan kilogram kuha se oko sat vremena. Međutim, važno je uzeti u obzir i oblik šunke jer duže i tanje komade potrebno je kuhati kraće od kraćih, ali debljih komada. Kako biste bili sigurni da je šunka pravilno kuhana, preporučuje se jednostavan test nakon otprilike pola sata kuhanja. Tankom iglom provjerite je li meso dovoljno mekano, ako je kuhana, igla će lako proći kroz meso bez otpora.
Kako skuhati šunku za Uskrs?
Odabir prave šunke za Uskrs ključan je za uspješan obrok, a postoji nekoliko faktora na koje treba obratiti pažnju. Ako planirate pripremiti šunku od sirovog mesa, najvažniji je odabir mesa. Najčešće se bira svinjski but, koji daje sočnu i ukusnu šunku, ali svinjska lopatica također može biti odličan izbor, s nešto mekšim mesom i bogatijim okusom.
U trgovinama i mesnicama također možete pronaći dimljene, sušene, usoljene ili već kuhane šunke. Iako su kuhane šunke u mrežici djelomično termički obrađene, i prodavači često naglašavaju da ih nije potrebno kuhati, preporučuje se da ih ipak prokuhate kao mjeru opreza, kako biste bili sigurni da su sigurne za konzumaciju. Ukoliko odaberete kuhanu šunku, obavezno provjerite njenu kvalitetu i način pakiranja jer to može utjecati na njezinu sočnost i okus.
Kuhana šunka sastojci:
- Šunka
- Lovor u listu
- Papar u zrnu
Kuhana šunka priprema:
- U dublji lonac stavite šunku i napunite lonac vodom da šunka pliva.
- Dodajte lovor i papar u zrnu i stavite na vatru. Kad proključa poklopite i ostavite da se kuha prema uputama na pakiranju ili sat vremena za svakih kilogram šunke.
- Nakon što prođe vrijeme provjerite je li šunka kuhana iglom.
- Kada zaključite da je šunka u mrežici kuhana, ugasite vatru, poklopite ju i do serviranja ostavite u vodi u kojoj se kuhala kako se ne bi sušila.
- Nakon što ju izvadite iz vode, škarama razrežite mrežicu i pažljivo ju skidajte. Ako biste mrežicu skidali s vruće šunke, moglo bi se dogoditi da se trgaju komadi mesa.
Koliko dugo može stajati kuhana šunka?
Nakon što skuhate šunku, obavezno ju pospremite u hladnjak. Ovako pospremljena može trajati i do 3 dana, a alternativno ju možete i zamrznuti. Narežite ju na manje dijelove kako bi ju kasnije lakše odmrznuti i stavite svaki dio u plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Nakon toga stavite sve komade u hermetički zatvorenu posudu. Bolje rješenje je da ih vakuumski zatvorite. Ovako pospremljena kuhana šunka može trajati do 2 mjeseca.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Sve samo ne običan sendvič: Recept za neodoljivi Croque monsieur