Najmanje što možete učiniti za imunitet je opskrbiti tijelo raznobojnim povrćem i voćem, te piti osam do 10 čaša vode na dan. No, još neki sastojci mogu znatno ojačati imunitet.
1. Jogurt Probiotici, ili "žive aktivne kulture" u jogurtu, zdrave su bakterije koje "čiste" naš probavni sustav od opasnih mikroba koji izazivaju bolesti. Studija znanstvenika sa Sveučilišta u Beču pokazala je da jogurt jača imunološki sustav.
arti-201007220021006Istraživanje koje je trajalo 80 dana, provedeno na 181 radniku iz švedske tvornice, pokazalo je da su oni koji su uzimali Lactobacillus reuteri – specifični probiotik koji stimulira bijele krvne stanice – 33 posto manje bili na bolovanju nego oni koji su dobili placebo.
Optimalna količina: dva puta po 1,7 dl na dan.
2. Zob i ječam Ječam sadrži beta-glukan, vlakna koja imaju antimikrobno i antioksidativno djelovanje, čak više od ehinaceje, pokazala je jedna studija iz Norveške. Životinje koje jedu zob i ječam rjeđe obolijevaju od gripe, herpesa, pa čak i antraksa. I kod ljudi potiče imunitet, ubrzava zacjeljivanje rana, a pospješuje i djelovanje antibiotika.
Optimalna količina: barem jedna od tri dnevne porcije integralnih žitarica.
3. Češnjak Češnjak sadrži aktivnu tvar alicin, koja djeluje protiv infekcija i bakterija. Ljubitelji češnjaka koji pojedu barem šest češnjeva tjedno 30 posto manje obolijevaju od raka debelog crijeva i 50 posto manje od raka želuca.
Optimalna količina: dva sirova češnja dnevno, te nasjeckani ili zgnječeni češnjak u kuhanim jelima nekoliko puta tjedno.
4. Riba i plodovi mora Selen se u većim količinama nalazi u rakovima i školjkama, a to je element koji pomaže bijelim krvnim stanicama da proizvode citokine – proteine koji, između ostalog, pomažu pri izbacivanju virusa gripe iz tijela. Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju upale i štite pluća od prehlada i respiratornih infekcija.
Optimalna količina: dvije porcije tjedno, osim ako ste trudni ili planirate trudnoću.
5. Juha od piletine Istraživanje provedeno na Sveučilištu Nebraska pokazalo je da 12 od 13 pilećih juha koje se prodaju u trgovini blokira migraciju upalnih bijelih stanica. To je bitno jer su simptomi prehlade odgovor na nakupljanje bijelih stanica u bronhijalnoj cijevi. Aminokiselina cistein ispušta se u juhu tijekom kuhanja, a i ona povoljno djeluje na dišne puteve. Slana otopina juhe održava povoljnu konzistenciju sluzi, pa djeluje jednako kao i sirupi protiv kašlja. Dodaci poput češnjaka i luka mogu dodatno poboljšati djelovanje na imunitet.
Optimalna količina: pojedite tanjur juhe čim osjetite da vam nije dobro.
6. Čaj Oni koji su pili pet šalica crnog čaja dnevno tijekom dva tjedna imali su 10 puta više antivirusnih interferona u krvi nego oni koji su pili placebo tekućinu, pokazala je studija s Harvarda. Za ovo djelovanje je zaslužna aminokiselina L-theanin, koja se u velikim količinama nalazi i u crnom i u zelenom čaju.
Optimalna količina: nekoliko šalica dnevno; da biste poboljšali utjecaj, otvorite vrećicu i sadržaj uspite u vodu koja kuha.
7. Govedina Nedostatak cinka sve je učestaliji u industrijaliziranom svijetu, posebno kod vegetarijanaca i onih koji jedu malo govedine i drugih namirnica bogatih cinkom. A to je žalosno jer i mali nedostatak cinka povećava rizik od pojave infekcija. Cink je nužan za razvoj bijelih krvnih stanica koje se bore protiv štetnih mikroba.
Optimalna količina: 100 grama govedine zadovoljava 30 posto dnevnih potreba. Ne volite li govedinu, jedite školjke bogate cinkom, svinjetinu, piletinu, jogurt i mlijeko.
8. Gljive Ljudi su stoljećima posezali za gljivama kad bi bili bolesni. Moderna znanost je dokazala da gljive povećavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica, koje postaju djelotvornije u borbi protiv loših mikroba. To je odlično ukoliko patite od infekcije.
Optimalna količina: shiitake, maitake, reishi gljive navodno imaju najveći utjecaj na imunitet. 20 do 30 grama dnevno je dovoljno.
Vezani članci:
arti-201003110694006 arti-201003230074006 arti-201003220548006 arti-201004060019006 arti-201007220021006