Osobe s visokim krvnim tlakom trebale bi jesti više hrane bogate kalijem poput banana, tvrdi tim znanstvenika sa sjedištem u Kanadi.
"Naše istraživanje sugerira da bi dodavanje više hrane bogate kalijem u prehranu, poput banana ili brokule, moglo imati veći pozitivan učinak na krvni tlak nego samo smanjenje soli", rekla je Anita Layton sa Sveučilišta Waterloo.
Obično svrstana uz rajčicu kao voće koje se najviše konzumira u svijetu, banana je popularna kao zasitan međuobrok pun energije i kao preventiva mamurluku zbog kalija, koji je čini obaveznom konzumacijom i za osobe s hipertenzijom.
"Praljudi su jeli puno voća i povrća i kao rezultat toga moguće je da su regulatorni sustavi našeg tijela evoluirali da najbolje funkcioniraju s prehranom s visokim udjelom kalija i niskim udjelom natrija", rekla je Melissa Stadt, glavna autorica istraživačkog rada objavljenog u američkom časopisu bubrežne i opće fiziologije.
"Današnja zapadnjačka prehrana ima mnogo više natrija, a manje kalija. To može objasniti zašto se visoki krvni tlak nalazi uglavnom u industrijaliziranim društvima, a ne u izoliranim društvima", kaže Stadt.
Problem slane prerađene hrane
Povećana konzumacija slane prerađene hrane dovela je do porasta takozvanih bolesti životnog stila kao što su dijabetes i bolesti srca jer sve više i više ljudi usvaja sjedilački, manje fizički zahtjevan posao, kao i općenito stil života.
A s visokim krvnim tlakom koji pogađa procijenjenih 30 posto odraslih osoba u svijetu, prevalencija moždanog udara i bolesti bubrega porasla je.
“U posljednjih nekoliko godina, učestalost hipertenzije porasla je na svjetskoj razini,” upozoravaju istraživači, pripisujući porast čimbenicima poput “starenja globalne populacije i povećane izloženosti rizičnim čimbenicima životnog stila, uključujući smanjenu tjelesnu aktivnost i popularnost zapadnjačke prehrane”, tumači tim znanstvenika.
POGLEDAJTE VIDEO: Kratki vodič za uskrsni stol, ovako možete razlikovati domaću hranu od uvozne: