VAŽNI SAVJETI /

Imate visok tlak? Ova hrana ga bolje snižava nego samo smanjenje soli

Image
Foto: Profimedia

Znanstvenici porast hipertenzije pripisuju čimbenicima poput starenja populacije i povećane izloženosti rizičnim čimbenicima životnog stila

16.4.2025.
8:27
Profimedia
VOYO logo

Osobe s visokim krvnim tlakom trebale bi jesti više hrane bogate kalijem poput banana, tvrdi tim znanstvenika sa sjedištem u Kanadi.

"Naše istraživanje sugerira da bi dodavanje više hrane bogate kalijem u prehranu, poput banana ili brokule, moglo imati veći pozitivan učinak na krvni tlak nego samo smanjenje soli", rekla je Anita Layton sa Sveučilišta Waterloo.

Obično svrstana uz rajčicu kao voće koje se najviše konzumira u svijetu, banana je popularna kao zasitan međuobrok pun energije i kao preventiva mamurluku zbog kalija, koji je čini obaveznom konzumacijom i za osobe s hipertenzijom.

"Praljudi su jeli puno voća i povrća i kao rezultat toga moguće je da su regulatorni sustavi našeg tijela evoluirali da najbolje funkcioniraju s prehranom s visokim udjelom kalija i niskim udjelom natrija", rekla je Melissa Stadt, glavna autorica istraživačkog rada objavljenog u američkom časopisu bubrežne i opće fiziologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja zapadnjačka prehrana ima mnogo više natrija, a manje kalija. To može objasniti zašto se visoki krvni tlak nalazi uglavnom u industrijaliziranim društvima, a ne u izoliranim društvima", kaže Stadt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLAN PREHRANE /

Što je DASH dijeta? Ova uravnotežena prehrana pomaže u snižavanju krvnog tlaka

Image
PLAN PREHRANE /

Što je DASH dijeta? Ova uravnotežena prehrana pomaže u snižavanju krvnog tlaka

Problem slane prerađene hrane

Povećana konzumacija slane prerađene hrane dovela je do porasta takozvanih bolesti životnog stila kao što su dijabetes i bolesti srca jer sve više i više ljudi usvaja sjedilački, manje fizički zahtjevan posao, kao i općenito stil života.

A s visokim krvnim tlakom koji pogađa procijenjenih 30 posto odraslih osoba u svijetu, prevalencija moždanog udara i bolesti bubrega porasla je.

“U posljednjih nekoliko godina, učestalost hipertenzije porasla je na svjetskoj razini,” upozoravaju istraživači, pripisujući porast čimbenicima poput “starenja globalne populacije i povećane izloženosti rizičnim čimbenicima životnog stila, uključujući smanjenu tjelesnu aktivnost i popularnost zapadnjačke prehrane”, tumači tim znanstvenika.

POGLEDAJTE VIDEO: Kratki vodič za uskrsni stol, ovako možete razlikovati domaću hranu od uvozne:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
aia
NOVA SERIJA!
VOYO logo
Još iz rubrike