ublažili stav /

Nova saznanja: zagorena hrana ipak nije toliko opasna koliko se tvrdilo

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici su nakon novih istraživanja na miševima donekle ublažili stav o štetnosti akrilamida

12.10.2018.
14:58
Thinkstock
VOYO logo

Britanska agencija za hranu UK Food Standard Agency svojevremeno je lansirala kampanju Go for Gold kako bi podignula svjesnost o štetnosti zagorene hrane, zbog spoja akrilamida koji nastaje pri zagaranju škrobnih namirnica.

Akrilamid se stvara kod prženja i pečenja, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, može izazvati rak.  Nalazi seu puno vrsta hrane i prirodan je produkt procesa zagrijavanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše razine akrilamida su u škrobnoj hrani koja se termički obrađuje iznad 120 stupnjeva, kao što su kruh, pahuljice, krekeri, keksi ili kava. Kada se kruh stavlja u toster, proizvodi se akrilamid. Što je tost tamniji, to ima više tog spoja.

Agencija za standardiziranje hrane (FSA) preporučivala je da se pažljivo slijede upute i da se izbjegava da hrana dobije pocrni, odnosno da se vodi računa da ostane zlatba (Go For Gold).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, znanstvenici su nakon novih istraživanja na miševima donekle ublažili stav o štetnosti akrilamida. Europska agencija za hranu u priopćenju je navela da treba biti vrlo oprezan kada se rezultati dobiveni na životinjama prenose na ljude.

I dalje stručnjaci tvrde da akrilamid i njegovi metaboliti oštećuju DNK i izazivaju karcinom kod miševa, no i da su dokazi koji pokazuju da isto tako akrilamid djeluje na ljude, ograničeni i neuvjerljivi. 

Kažu, ima i gorih čimbenika na ljudsko zdravlje,  a to su pušenje i zagađeni zrak. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo