Neki misle da će, ako povremeno vježbaju ili izbace određenu skupinu hrane, postati mršaviji i više fit. To možda i pali u nekim slučajevima, ali generalno je riječ o zabludama. Razotkrivamo najveće mitove kada je riječ o dijeti i mršavljenju.
Biljna mlijeka su bolja od kravljega
Ovo je točno samo ako imate intoleranciju na laktozu ili vam ne odgovara okus kravljega mlijeka, smatraju stručnjaci.
"Ključni elementi koje dobivamo iz mlijeka jesu proteini i kalcij. Važno je znati kako bademovo mlijeko, primjerice, ne sadrži ništa od toga. Neka biljna mlijeka imaju nešto malo kalcija, ali to je opet znatno manje nego u kravljemu", objašnjava nutricionistkinja Susie Burrell.
Voće je loše jer je puno šećera
Iako sadrži puno šećera, daleko je to od lošega.
"Voće u prosjeku ima 20 - 30 grama šećera po komadu, ali nije isto konzumirati voće i slatkiše, koji imaju od dva do tri puta više šećera", kaže Susie.
Smanjenjem ugljikohidrata do vitke linije
To može imati čak i protuučinak, s obzirom na to da neki kasnije tijekom dana mnogostruko nadoknađuju izgubljene kalorije.
"Dijeta s niskim unosom ugljikohidrata može uzrokovati lošu energiju, smanjeno raspoloženje, nezasitan apetit i lošu funkciju crijeva - dugoročno", kaže Zoe Bingley-Pullin.
Ugljikohidrati se mogu uživati kao dio zdrave, uravnotežene prehrane. Samo treba jesti točan iznos koji vaše tijelo treba i odabrati pravu vrstu ugljikohidrata. Dobri ugljikohidrati su slatki krumpir, krekeri, zob te integralni kruh i tjestenina.
Vježbanje nije važno, sve je stvar dijete
Ovo je možda najotrcanija fraza kada je riječ o gubitku kilograma.
"Ne mogu vjerovati da ovo uopće moram objašnjavati. Iako restrikcijom kalorija dolazi do smanjenja težine, jedna od najvažnijih stvari za trošenje kalorija jest vježbanje", kaže Susie.
Ako imate "pločice", u formi ste
"Moji klijenti vide utegnute ljude u časopisima i na plakatima te misle da je to oličenje zdravlja i forme. Ali, to samo znači da imate nisku razinu masti u tijelu, što je traženo u fitness industriji, međutim, nije dovoljno da se možete smatrati fit", objašnjava trener Chris Feather.
Alkohol je u redu jer ne sadrži šećer
Bez obzira na to s čime ga kombinirate i kako ga pijete, ova teza ne drži vodu, piše Daily Mail.
"Što mislite, od čega nastaje alkohol? On je fermentirani ugljikohidrat. Neke vrste doista ne sadrže šećer, ali zato su krcate ugljikohidratima, koji su jednostavno šećeri u drugoj kemijskoj formi. Da, to je razlog zašto su mnogi koji piju vino ili pivo debeli", zaključuje Susie.