Uz ovakve obroke nećete imati žgaravicu

Osjećaj paljenja u želucu može ukazivati na niz zdravstvenih problema poput loše probave, povrata kiseline, plinova i čira.

6.12.2013.
8:19
VOYO logo

Neugodni osjećaj paljenja u jednjaku rezultat je povrata želučane kiseline. Ako se žgaravica često ponavlja, dolazi do bolesti gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB-a. Izbjegavajte zato veće obroke koji su preteški za sfinkter jer pun želudac može pogoršati povrat kiseline.

Što uklanja žgaravicu:

Đumbir

Osim što biste trebali uzimati manje količine hrane, uz obrok je dobro jesti i đumbir. Uzimate li ga u umjerenim količinama, đumbir je jedna od boljih namirnica za suzbijanje žgaravice. Odavno se koristi kao sredstvo protiv upala te kao lijek za probavne tegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salate i kuhano povrće, no ne i rajčica

Važno je uz obroke uvijek jesti salatu. Ipak, izbjegavajte rajčice i češnjak, sir i masne preljeve. Preljevi koji su pomalo kiseli ili sadrže masnoće mogu se koristiti, no u količini od jedne jušne žlice ili manje (izmjerite, nemojte procjenjivati). Karfiol, šparoge, grašak i drugo zeleno povrće odlično suzbijaju žgaravicu.

Čajevi

Osim čaja od đumbira, možete skuhati čaj od sjemenki anisa, kima ili koromač. Dodajte dvije žličice sjemenki u kipuću vodu i ostavite 10 minuta da se namače, procijedite i popijte čaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrigivanje

Ako je nelagoda koja osjećate posljedica nakupljenih plinova podrigivanje može pomoći.

Ako imate problema sa žgaravicom izbjegavajte:

1. alkohol 2. mlijeko 3. kavu i napitke koji sadrže kofein 4. čokoladu 5. gazirana pića 6. prženu i masnu hranu 7. agrume i kisele sokove 8. paprenu metvicu 9. rajčicu 10. prejedanje bilo kojom hranom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo