Ljudi to rade iz navike, pogotovo ako procijene da ih nitko ne vidi.
Sjećate li se epizode Seinfelda, emitirane prvi puta 1993. godine, u kojoj se George Constanza sramoti kada je ulovljen kako umače komadić nečega u umak po drugi puta nakon što je već zagrizao? Posjetitelji zabava smatraju da je ova navika jednako loša kao da su cijelim ustima jeli umak.
No, je li umakanje u umak nakon što smo zagrizli uistinu tako nezdravo? Nakon te epizode Seinfelda, često se raspravljalo o tome. Clemson University načinio je 2009.godine studiju koja je objavljena u časopisu Journal of Food Safety.
Znanstvenici su pažljivo analizirali kontaminaciju bakterijama prije i nakon što je osoba po drugi put umočila zalogaj u umak. Pokazalo se da se nakon ponovnog umakanja broj bakterija znatno povećao. Broj bakterija varirao je sa obzirom na strukturu i kiselost umaka. U šalši je bilo više bakterija nego u čokoladi ili otopljenom siru.
Ovo istraživanje nije utvrđivalo jesu li se ljudi razboljeli nakon ovoga. Naša su usta puna bakterija pa ne znači da je umakanje dva puta tako opasno. Istraživanje se nije niti bavilo time je li bolesna osoba koja je tako postupila nekoga zarazila.
Iako je rizik prijenosa bakterija teško dokazati, kontakt sa slinom osobe koja ima gripu ili kašlje je realna opasnost. Rizik je svakako veći ako vam bolesna osoba zakašlje u lice ili ako netko ne pere ruke, nego što je taj rizik prisutan ako i vi posegnete za istim umakom. Razumno je savjetovati da se to nikad ne radi, ali nije vjerojatno da je to veliki rizik za zdravlje.
Ako ste vi ta osoba koja to čini, barem okrenite čips na drugu stranu. U nekim srednjim školama Amerike upravo se provodi pokus kako bi se točnije utvrdio rizik prijenosa klica na taj način.