Znanstvenici s Instituta za rak Dana Farber pregledali su nekoliko kliničkih studija i ustanovili da je visoka prevalencija bakterije Helicobacter pylori povezana s niskom koncentracijom vitamina C u krvi i želučanom soku. Ova se bakterija povezuje s pojavom adenokarcinoma želuca, tvrde američki znanstvenici u časopisu Indian Journal of Pharmacology.
Kronična infekcija bakterijom H. pylori dobro je dokumentiran faktor rizika za nekoliko oblika karcinoma želuca, no znanstvenici još nisu definirali mehanizme kojima specifični bakterijski faktori pridonose razvoju karcinoma. Gotovo polovica svjetske populacije inficirana je bakterijom H. pylori, a karcinom želuca jedan je od vodećih uzroka smrti od karcinoma.
Visoka koncentracija vitamina C ne može izliječiti infekciju, nego je spriječiti, kao i spriječiti reinfekciju, stoga, baš kao i za osnaživanje imuniteta kod prehlade, ovaj vitamin moramo uzimati u povećanoj koncentraciji prije nego obolimo.
Pacijentima zaraženima ovom bakterijom savjetuju da osim konvencionalne terapije započnu i s unosom dodataka prehrani s vitaminom C kako bi spriječili ponovnu zarazu.
Vitamina C u velikim količinama ima u agrumima, peršinu, paprici, papaji, kupusu i kiselom kupusu (sarma). Iznenađujuće, kiseli kupus ima više vitamina C nego naranča, limun ili grejp.