Na Sveučilištu u Granadi ispitivali su ulogu mediteranske prehrane u prevenciji oštećenja stanica, koje dovodi do upala. Zaključili su da oleinska kiselina i hidroksitirozol, prisutni u visokim koncentracijama u djevičanskom maslinovom ulju, kao i n-3 polinezasićene masne kiseline iz ribe, utječu na stanične mehanizme povezane s razvojem akutnog pankreatitisa (upale gušterače). Stoga, možemo smatrati te komponente potencijalno funkcionalnim sastojcima, koji mogu spriječiti ili ublažiti upalu gušterače.
Ovo je prvo istraživanje o načinu na koji masne kiseline i antioksidansi (fenolne komponente) hrane utječu na stanične mehanizme, pokrenute lokalnom upalom u gušterači, odnosno kako preveniraju/ublažavaju incidenciju takvih patoloških oksidativnih procesa.
Istraživanje o selenu i niklu
Jedno starije istraživanje je pokazalo da oni s najvišom razinom nikla i selena u organizmu imaju 33 posto do 95 posto manje šanse dobiti rak gušterače. U hranu bogatu niklom ubrajaju se i šparoge, gljive, kruške, grašak i čaj. Selenom su bogati brazilski orasi, sjemenke suncokreta, jaja te masna riba, poput tune i srdele.
http://www.vitamini.hr/