BUDITE OPREZNI /

Stručnjakinja za hranu otkrila koje namirnice nikada ne jede: 'Mogu širiti bolesti'

Image
Foto: TikTok

Savjetuje ljudima da tri namirnice ne bi trebali konzumirati u svakodnevnoj prehrani

8.1.2025.
19:27
TikTok
VOYO logo

Influencerica, koja se na društvenim mrežama bavi temama vezanim uz prehranu, podijelila je zabrinjavajuće informacije o hrani koju izbjegava jesti.

Na TikToku je podijelila dva videa u kojima je istaknula koje namirnice nikad ne bi konzumirala zbog ozbiljnih zdravstvenih učinaka koje mogu izazvati, piše LadBible.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirove klice

Iako je priznala da će ih povremeno jesti, TikTokerica je naglasila da su klice vrlo rizična hrana jer traže toplo i vlažno mjesto. Klice se uzgajaju u vlažnoj okolini, što je idealan uvjet za rast bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Influencerica je objasnila da ih ne bi jela osim ako nisu blanširane ili skuhane. Dodala je da nikada ne bi ni dirala sirove klice.

"Kada rukujete s visokorizičnom hranom, sva ta vlaga s bakterijama može doći na vašu kuhinjsku opremu, površine i sudoper," istaknula je.

Image
Foto: Shutterstock

Meso koje je slabo pečeno

Iako je prvo spomenula mljeveno meso, stručnjakinja za hranu kasnije je pojasnila da se radi isključivo o mehaničkom obrađenom goveđem mesu. Također je naglasila da naručuje dobro pečeno meso kako bi izbjegla mogućnost prisutnosti bakterija.

Mehaničko obrađivanje obično se odnosi na cijele komade poput odreska, objasnila je, dodajući da kad meso probadate metalnim iglama, možete širiti štetne bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUPERHRANA /

Ove su sjemenke prava riznica zdravlja: Pomažu probavi i snižavanju kolesterola

Image
SUPERHRANA /

Ove su sjemenke prava riznica zdravlja: Pomažu probavi i snižavanju kolesterola

"Ako postoji mali komadić mesa koji ima E. coli, salmonelu ili što god, vi zapravo uzimate to i širite svuda", rekla je o iglama koje se probadaju u meso prije nego što se nađe na policama.

Zatim je dodala: "Osobno izbjegavam mehanički obrađene odreske iz istih razloga zbog kojih izbjegavam konzumaciju slabo ili srednje slabo mljevenog mesa. Radi se o tome da zapravo stavljate igle u meso i širite potencijalne bolesti koje se prenose hranom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

Sirove kamenice

Mnogi ljubitelji plodova mora su u prosincu dobili norovirus od sirovih kamenica. Ovaj virus izaziva mučninu, proljev i bolove u cijelom tijelu, što želite izbjeći po svaku cijenu.

Iznenađujuće je otkrila: "Jedina sigurnosna provjera koju sirove kamenice moraju proći je provjera jesu li izvori iz kojih su sakupljene, sigurne za lov. Dakle, ako ima čestica iz ljudskog izmeta, možda će vaše kamenice imati te čestice."

Stručnjakinja je objasnila razliku sa sushijem jer se japanska delikatesa podvrgava intenzivnom procesu smrzavanja koji eliminira parazite. Sigurnost hrane u slučaju sashimija, na primjer, daleko je opsežnija od onoga što je na snazi za sirove kamenice.

"Ni vrući umak ni limunov sok neće ih učiniti sigurnima za konzumaciju," zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zapanjujuće otkriće! Alkohol povezan sa 100.000 slučajeva raka godišnje: 'To je vrsta otrova!'

fnc rewind
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo