Kod laktoza intolerancije najčešće nije nužno popuno se odreći mliječnih proizvoda i/ili mlijeka. Kod velikog broja ljudi moguće je manje količine fermentiranih proizvoda uvesti u svakodnevnicu, zbog manjeg udjela laktoze te prisutnih bakterija koje ju razgrađuju.
Probajte s konzumacijom kozjeg mlijeka, koje ima manji udio laktoze. Sve mliječne proizvode konzumirajte uz obrok, a ne zasebno, na ovaj način dio ljudi podnosi i manje količine kravljeg mlijeka.
Ukoliko ste jako osjetljivi, ili ne želite odustati od konzumacije kravljeg mlijeka, potražite u ljekarnama samostalno ili kombinaciju enzima koji sadrže laktazu (enzim zaslužan za razgradnju laktoze, a kod vas je u manjku).
Vrlo je važno da čitate prehrambene deklaracije i obratite pažnju na skrivene izvore laktoze, poput kruha i pekarskih proizvoda, procesiranih žitarica, umaka za salate, gotovih industrijskih jela...
Kao izvor kalcija neka vam posluže i ostale namirnice: tamnozeleno lisnato povrće, sitna riba s kostima, obogaćen sojin ili rižin napitak, naranče, orašasti plodovi, sjemenke sezama, grah, grašak itd.
Jasna Ćerić, mag.nutricionizma sattva-nutricionizam.com